Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 23.03.2015.
10:29
blic.rs A

Propala banka, izgubio 200.000 evra

Penzioner Branko Miodragović naivno je verovao u naš bankarski sistem, pa je celokupnu ušteđevinu od 250.000 evra čuvao u Univerzal banci. Kada je banka propala Branko je ostao bez svog novca.

ubbad.rs
Od četvrt milona evra ostao sa 50.000, što je jedva za stan u predgrađu Beograda

Miodragović je imao sreće da radni vek provede u firmi koja je deo akcija poklonila zaposlenima, dok su deo mogli povoljno da otkupe, što su mnogi i radili. Kada je firma prodata, novac od akcija otišao je direktno na račune u Univerzal banci. Miodragović je na štednji imao oko 250.000 evra.

- Ja sam kriv što sam verovao u naše banke, ali slušao sam tada ministre koji su objašnjavali kako je naš bankarski sistem uređen i kako ne treba da brinemo. To što sam im poverovao bila je moja najveća greška u životu - kaže Miodragović.

Početkom prošle godine Univerzal banka prvo je izgubila dozvolu za rad, a zatim i otišla u stečaj. Štediše, privreda, namenska industrija i državna preduzeća izgubili su ukupno 185 miliona evra. Kako država garantuje za depozite do 50.000 evra, iz fonda Agencije za osiguranje depozita poveriocima je isplaćeno ukupno 85 miliona evra. Tako je i Miodragović dobio nazad samo 50.000 evra.

- U stečajnoj masi do sada ima oko 50 miliona evra, a u imovini koja još nije unovčena ima još oko 100 miliona evra. To znači da bi poverioci elegantno mogli da namire svoja potraživanja i to vrlo brzo. Ali, Fond za osiguranje depozita želi da pare koje je isplatio uzme za sebe iz stečajne mase pre svih poverilaca - objašnjava za "Blic" dobro upućeni izvor.

Ako se to desi, štedišama ne ostaje više ništa.

- Po zakonu o stečaju oni imaju mogućnost prioritetnog namirenja. Nekada su to mogli pod određenim uslovima, ali od aprila, kada na snagu stupi novi zakon, moći će da se prvi namire bez ikakvih uslova - objašnjava sagovornik.

Ipak, obrni-okreni, Miodragović zbog odluke da štedi u Srbiji je ostao bez 200.000 evra.

- Ispostavlja se da moj kapital i kapital agencije nemaju istu težinu. Nemam više nikakvu nadu da ću novac uspeti da povratim, samo bes. Neću moći da školujem unučiće, jedna ćerka je bez posla, pa ni njoj više neću moći da pomažem. Osim toga, sve smo stariji, potrebni su nam lekovi i slične stvari - kaže Miodragović.

On napominje da to nije samo njegova priča, nego i priča 1.600 drugih poverilaca Univerzal banke.

- I ne samo poverilaca Univerzal banke nego i svih koji štede u Srbiji. A ne treba zaboraviti da u bankama u Srbiji ima 8,3 milijarde evra štednje - kaže Miodragović.

Ponedeljak 23.03.2015. 10:38
Kada banka treba da otme stan od korisnika kredita zato što više nije u situaciji da plaća zelenašku kamatu onda država asistira i pomaže banci da naplati svoja potraživanja. Kada banka ukrade od klijenta onda država ćuti i štiti banku. Banka me je pokrala na kamati ali predmet stoji u apelaciji zbog njihove žalbe i skuplja prašinu. Vreme je da se stavi tačka na pljačku , protest ispred NBS 28.03.2015. u 12 časova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online