Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.03.2015.
04:00
A. V. - Vesti A

Nikolinu nema ko da uči

Za Nikolinu Petković (9), rođenu bez obe očne jabučice, i njene roditelje, život je svakodnevna velika i teška borba.

A. Vasiljević
Borba neprestana: Jugoslav i Nikolina

Nikolina pohađa treći razred OŠ "Heroj Ivan Muker" u Smederevskoj Palanci, ali nema udžbenike prilagođene slepim i slabovidim učenicima iako na njih ima zakonsko pravo, kao i na asistenta čije je usluge koristila samo kratko vreme.

Njen otac Jugoslav Petković već tri godine bezuspešno kuca na mnoga vrata tražeći rešenje za probleme svoje ćerke.

- Moje dete je diskriminisano - kaže kratko za "Vesti" i objašnjava da devojčica nema obezbeđene uslove za obrazovanje.

- Velika je to šteta, ona je odličan đak, njena inteligencija propada - primećuje Jugoslav koji se obraćao opštini Smederevska Palanka, Ministarstvu prosvete i predsedniku države. Išao je i u Beograd, u Savez slepih i slabovidih. Dobio je bezbroj obećanja da će Nikolina dobiti pomoć.

- Moje dete ima pravo na asistenta, ali asistenta nema, jer država neće da ga plati. Takođe, prevoz do škole nije obezbeđen, tako da smo prinuđeni da se snalazimo sami - kaže otac devojčice. Ipak, ističe da u školi ulažu napore da njegovom detetu olakšaju školske dane. Zahvalan je bibliotekarki koja pomaže devojčici na pojedinim časovima, ali smatra da bi ta pomoć mogla i morala biti veća.

"Vesti" su kontaktirale Nikolinu školu u Smederevskoj Palanci. Sekretar škole Biljana Ivanović zna za problem ove devojčice, ali smatra da bi, umesto što pohađa redovnu školu, za nju bilo bolje da ide u specijalizovanu ustanovu za slepu decu.

- Naša škola nema sredstava da na pravi način obrazuje Nikolinu, kao ni obučeno osoblje. Učiteljica koja radi sa Nikolinom i sama trenutno uči Brajevu azbuku kako bi mogla da nauči Nikolinu, i smatram da bi mnogo bolje znanje to dete dobilo u specijalizovanoj ustanovi - ističe Ivanovićeva.

Sagovornica "Vesti" je svesna da Nikolinini roditelji nemaju novca da je pošalju u Beograd gde postoji škola za slepe i slabovide. Ali, to bi trebalo da bude posao države prema Zakonu o inkluziji, naravno ukoliko za njegovu primenu ima novca, a to ovde nije slučaj - navodi sekretar škole.

Iz opštine Smederevska Palanka "Vesti" nisu dobile odgovor na pitanje zašto se još nije pomoglo porodici Petković.

Moje dete zaslužuje bolje

Jugoslav i njegova supruga ne odustaju od Nikolininog obrazovanja ubeđeni da joj samo tako mogu da obezbede bolju budućnost.
- Ona nema udžbenike, nema asistenta, nema laptop prilagođen slepim ljudima, nema prevoz do škole, nema ništa. Mi to ne možemo da joj pružimo jer nemamo prihoda, ali država ima obavezu. Moje dete zaslužuje da ne bude izopšteno iz društva - ne bez gorčine kaže otac koji je odlučio da se obrati i medijima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online