Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.03.2015.
11:47
potrosackisavetnik.rs, Vestionline A

Kako pametni telefoni prave račun i bez nas?

Veliki broj korisnika doživi neprijatno iskustvo s operatorom jer aplikacije na "pametnom telefonu" mogu da naprave račune od nekoliko desetina hiljada dinara. Takvi računi često su nerealno veći od mesečne pretplate, zbog čega korisnici ne veruju šta ih je snašlo.

youtube.com
 

Veliki broj korisnika mobilne telefonije i dalje se žali na visoke račune i tvrdi da ih nisu napravili. Saša Golubović, korisnik usluga kompanije "VIP“, kaže za Potrošački savetnik da je, umesto mesečne pretplate od 1.200 dinara, u decembru dobio račun od 29.696 dinara, jer je navodno, za samo nekoliko sati, napravio ogroman prenos podataka. Međutim, Saša o tome ništa nije znao sve dok mu "VIP“ nije obustavio saobraćaj.

Sagovorniku Potrošačkog savetnika nije jasno kako se uopšte dogodilo da toliko prekorači limite paketa i navodi da je nemoguće da je on proveo praktično pola dana koristeći telefon u kontinuitetu.

- To je enormno provedeno vreme na internetu, 11 sati, ja pre svega nemam vremena za tako nešto - objašnjava Saša čudeći se i dalje.

Listing, koji se inače smatra i najrelevantnijim dokazom u sudskom postupku, pokazuje da je naš sagovornik proveo više sati na internetu. Međutim, Saša tvrdi da je bio upoznat s tim da telefon, samostalno, može da ostvari veliki protok podataka, pa je zbog toga pri preuzimanju telefona tražio od radnika "VIP“-a da ga podese tako da ne može sam da vrši ažuriranje podataka.

- To smo odmah na licu mesta uradili, tako da nije moglo da dođe do autosinhronizacije podataka i da telefon to sam radi - kaže Saša.

Nadležne u "VIP“-u smo pitali kako je moguće da Saša napravi račun, koji je 24 puta veći od njegove mesečne pretplate:

"Ovo nije prva visoka potrošnja, koja je zabeležena na tom pretplatničkom broju, iz čega zaključujemo da paket, koji koristi gospodin Golubović, ne odgovara njegovim potrebama i navikama u mobilnoj komunikaciji“.

Međutim, Saša negira takvo objašnjenje i kaže da je paketom "standard 350“, koji podrazumeva 350 MB interneta, do sada bio zadovoljan, kao i da njegovi dosadašnji računi nisu premašili 2.000, 2.500 hiljade dinara.

- To je neki maksimum koji sam imao u ranijim periodima - tvrdi sagovornik.

On dodaje i da nikada do sada nije dobio bilo kakvo upozorenje iz "VIP“-a da su njegove aktivnosti na internetu zahtevnije u odnosu na mogućnosti, koje njegov paket pruža.

Saša Golubović je bio neprijatno iznenađen kada je na njegovom računu za mobilni telefon video cifru od 30.000 dinara. Nezadovoljan odgovorom "VIP“-a, Saša je podneo reklamaciju.

- Ubrzo sam dobio odgovor da je njihova stručna služba konstatovala da ostvaren toliki protok i da moram da platim račun. Pritom, preko listinga, nisam dobio detaljno šta sam, koliko i na kojim sajtovima potrošio - objašnjava dugogodišnji korisnik "VIP“ kompanije.

Na listinzima bilo kog operatora mobilne telefonije se ne vidi koje je sajtove korisnik posećivao jer bi beleženje takvih podataka bilo ugrožavanje privatnosti korisnika. To bi bilo isto kao i kada bi operatori snimali sve telefonske razgovore. Ono što korisnici, pa i Saša, s pravom pitaju je da li je softver za tarifiranje saobraćaja, zaista, pouzdan, ko taj softver proverava i kako mogu da provere da li su napravili tolike račune.

I iz Potrošačkog savetnika su nadležnima u "VIP“-u postavili praktično ista pitanja kao i Saša. Odgovreno je:

"Gospodin Golubović je ostvario visoku internet potrošnju, van svog mesečnog paketa, u navedenom iznosu, a saobraćaj su naši sistemi pravilno zabeležili i ispravno tarifirali“.

Nažalost, nije dobijen odgovor na ključno pitanje kako korisnici mogu da budu sigurni da su im naplaćene samo usluge, koje su koristili.

Kada već ne postoji način da proverimo da su nam, zaista, naplaćene samo usluge koje smo koristili, pitali smo nadležne u "VIP“-u šta čine da njihovi korisnici ne dođu u situaciju poput Sašine.

"Kod postpejd korisnika prati se količina ostvarenog saobraćaja, a korisnika obaveštavamo i tarifiramo nakon što se on desio. Korisnik u svakom trenutku može da se obavesti o potrošnji na svom pretplatničkom broju“, odgovoreno je iz te kompanije.

youtube.com
Saša Golubović je bio neprijatno iznenađen kada je na njegovom računu za mobilni telefon video cifru od 30.000 dinara

Problem je samo u tome što sistemi mobilnih operatora tek posle završene sesije, tj. nakon kraja prenosa podaka raspolažu infromacijom o količini prenetih podataka. To, u stvari, znači da, iz ugla korisnika, obaveštenje ne stigne blagovremeno. Saši je obaveštenje stiglo tek kada je napravio saobraćaj u vrednosti od 29.696 dinara.

- U poruci su zatražili samo da potvrdim poslednju uplatu za poslednji mesec i na osnovu toga sam smatrao da je u pitanju tehnička greška. Nakon toga mi je isključen saobraćaj na telefonu - kaže Saša.

On se našao u problemu koji potencijalno mogu da imaju svi korisnici paketa s ograničenim internetom, odnosno ograničenom količinom prenosa podataka.

Jednini način da se vlasnici pametnih telefona zaštite od takvih problema je da pređu na neki od paketa sa neograničenim prenosom podataka, odnosno internetom. Svi mobilni operateri u Srbiji imaju ovakve pakete u ponudi, pa i "VIP“, što se može videti i na internet stranici te kompanije.

U "VIP“-u su, još kada se Saši prvi put dogodilo prekoračenje, mogli da ponude paket sa neograničenim internetom. Međutim, takva ponuda usledila je tek kada je Saša uplatio trećinu duga i obavezao se da će ostatak otplatiti u tri rate.

Saša kaže da je pristao da plati dug jer mu je obustavljen saobraćaj i na drugom pretplatničkom broju, čije račune redovno izmiruje, ali u Ugovoru piše njegovo ime.

- Njihovi radnici su me obavestili da nisam usamljen slučaj, da je veliki broj ljudi došao u tako neprijatnu situaciju, s obzirom na to da su kod nekih računi i do 80.000 dinara - objašnjava Saša.

U svakom slučaju, korisnici takozvanih pametnih telefona bi trebalo da koriste paket, koji sadrži opciju prenosa neograničene količine podataka, jer samo tako mogu da izbegnu da se nađu u situaciji poput Sašine.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online