Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.03.2015.
22:22
Đ. Janković - Vesti A

Mermerni pod od para iz Sidneja

Prošlo je gotovo punih 13 godina otkako je na ledini Lagatora, nekadašnjem imanju Vuka Karadžića, postavljen kamen temeljac za gradnju hrama Vaznesenja Gospodnjeg. Danas je na tom mestu svetinja koja je, uprkos tome što se gradi u teškim ekonomskim vremenima, rasla svake godine i sada sija na suncu i dominira ovim delom Loznice koji se ubrzano gradi.

Đ. Janković
Hram Vaznesenja Gospodnjeg

U hramu su ovih dana majstori koji rade pod, a u planu je da ove godine pod svodovima hrama bude urađeno još dosta toga na gornjem nivou. Prema rečima lozničkog sveštenika Miloša Petrovića, na hramu je urađeno više od 70 odsto posla i u narednom periodu predstoje uglavnom fini radovi koji zahtevaju najviše vremena i novca.

Obdanište pored hrama

Kada je počela gradnja govoreno je da će oko hrama nići novo naselje i to se poslednjih godina ubrzano ostvaruje. Nedaleko od crkve je novo moderno obdanište, a već je niklo i nekoliko stambenih zgrada i ulica pa tako do hrama vodi Bulevar patrijarha Pavla.

- Postavljeno je podno grejanje i trenutno se radi pod. Za ovu godinu je planirano i postavljanje mermernog poda na jednom delu, neće ga biti na celom gornjem nivou hrama jer je to ogromna površina. Predviđeno je da mermerni pod bude uglavnom u oltarskom delu da bi mogao da se postavi ikonostas, a to je duborez visok tri i po i širok 13 metara. Njegovo postavljanje čeka završetak radova oko poda. Ikonostas je uradio pokojni profesor, vajar Slobodan Perović, a posao je nastavio njegov sin Boban. Ove godine planirano je i da se hram potpuno zastakli, odnosno postavi stolarija tako da više ne trpi vremenske uticaje, pre svega kišu i vetar. Inače, pretpostavlja se da će crkva biti osvećena za bogoslužbenu upotrebu početkom 2017, ali nije isključeno da bude i pre - kaže Petrović.

Posao se finansira dobrovoljnim prilozima građana, vernika iz zemlje i naše dijaspore, a Petrović kaže da je od 2006. do danas sveštenstvo lozničke crkve za novi hram na Lagatoru darovalo više od 100.000 evra.

Pozlaćeni krst

Doprinos gradnji davali su i daju naši ljudi iz dijaspore, pa su tako Srbi Sidneja i cele Australije pre nekoliko godina sakupili gotovo sav novac za mermerni pod. Gradnja novog hrama, na parceli od 50 ari započeta je u junu 2002. godine.

Svetinja je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i gradi se u vizantijskom stilu, sa četiri kubeta i kriptom pod čitavom crkvom površine od 520 kvadratnih metara, tako da će hram, u dve etaže, imati ukupnu površinu veću od 1.000 kvadrata i po korisnom prostoru biti treći u Srbiji. Crkva je sa zvonikom od 45 metara najveća u kraju i zbog položaja vidljiva i sa druge strane Drine, iz Republike Srpske.

U kripti crkve se od kraja 2006. vrše bogosluženja, pričešća, venčanja i krštenja tako da crkva živi, a svake godine ispred nje se obeleži Badnje veče paljenjem badnjaka i velikim vatrometom.

Parohijski dom

Pored crkve je pre nekoliko godina započet i parohijski dom od 3.500 kvadrata kakav ne postoji u okruženju. Urađeno je 30 odsto objekta i predstoji nalaženje načina da se nastavi finansiranje gradnje koje je rađeno na osnovu konkursa Ministarstva za kapitalne investicije, odnosno NIP-a.
Loznica, inače, ima crkvu Pokrova Presvete Bogorodice koja je pretprošle godine obeležila 140 godina postojanja, i bila je jedina u gradu do početka izgradnje hrama na Lagatoru.

Pet zvona ukupne težine od 1,7 tona, od kojih je najveće teško 750, a najmanje 80 kilograma, postavljeno je pre devet godina, a u maju 2009. i četiri krsta od kojih je najveći pozlaćeni visok pet metara i težak 550 kilograma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online