Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.02.2015.
05:43
J. Arsenović - Vesti A

Putin nagradio borce NOB (2): Čekali medalje od svojih, a dobili od Rusa

Narodni heroj i prvoborac Narodnooslobodilačke borbe (NOB) Dragica - Dana Milosavljević imala je samo 16 godina kada je 1941. s drugovima krenula u rat protiv nemačkog okupatora. Od pre nekoliko dana na grudima ove neustrašive i u poznim godinama još uvek mentalno i fizički vitalne žene nalazi se medalja koju je ukazom srpskim partizanima dodelio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Zaboravili partizane: Dragica Dana Milosavljević

Dana je samo jedna od 16 dobitnika medalje dodeljene povodom sedam decenija od pobede nad fašizmom u kojoj su srpski partizani imali znatnog udela.

- Velika mi je čast što sam dobila odlikovanje. Naše partizanske jedinice borile su se zajedno sa Crvenom armijom koja je bila najveći borac i koja je izvojevala najveću pobedu i dala najveće žrtve u borbi protiv fašizma. Samo zlonamerni to ne cene i pokušavaju da revidiraju prošlost - kaže Dana Milosavljević.

Još u prvim danima aprilskog rata, kada je Vojska Kraljevine Jugoslavije pokušala da pruži otpor nadmoćnoj nemačkoj armadi, Danin otac je 16-godišnjoj ćerki rekao da treba da ispoštuje slobodarske tradicije svoje porodice i da se priključi vojsci.

- O tome se danas ne govori, ali komunisti su u tim prvim ratnim danima dobili direktivu da se pridruže Vojsci Jugoslavije, jer nam je borba protiv okupatora bila na prvom mestu. Nažalost, u našoj zemlji se poslednjih godina trude da rehabilituju saradnike okupatora i pripadnike četničkog pokreta koje predstavljaju kao antifašiste. A nesporni su dokazi za stravične pokolje koje su četnici počinili nad našim narodom, poput pokolja u selu Vranić kod Beograda - priča partizanka Dana.

Njen drug iz Druge proleterske brigade Milisav Miša Lukić takođe je među laureatima. Svestan je da su njihovi slavni dani i doprinos u pobedi nad okupatorom sada u zapećku, i to ne samo medijskom.

- Ni u vreme Miloševića nije bio baš najbolji odnos prema nama, ali je atmosfera ipak bila nešto bolja nego danas. Voleo bih da mi partizani dobijemo priznanje od naših vlasti, od današnje države Srbije - kaže ovaj nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije.

A dok čekaju srpsko tu je rusko priznanje. Milisavu ovo nije prvo koje dolazi iz Kremlja. Još 2000. godine bio je kao predsednik Saveza boraca Srbije pozvan na veliku Vojnu paradu u Moskvi i tada je dobio medalju i časovnik sa slikom generala Žukova.

- Drago mi je što se na ovoj sada medalji nalazi srp i čekić, jer to su stara obeležja radničkog pokreta, a bili su i amblemi u našim proleterskim brigadama - nostalgičan je bivši borac legendarne Druge proleterske brigade.

Milisav Lukić

Prijalo je prisustvo državnih funkcionera

Milisav Lukić koji je se 18 godina, kako kaže iz školske klupe, otisnuo u rat 1941., tvrdi da nedostaje pravo vrednovanje slobodarske tradicije partizanskog pokreta. To nepoštovanje je pogotovo uočljivo poslednjih decenija, a on razloge vidi u partijskoj ostrašćenosti i činjenici da su neke vladajuće stranke ideološki vezane za četničke i pročetničke pokrete.

Ipak, kaže, bilo mu je zanimljivo što su prijemu u ruskoj ambasadi prisustvovali predstavnici sadašnjih vlasti, od predsednice skupštine do ministara i načelnika Generalštaba.

- To me je prijatno iznenadilo, mada ne verujem da se radi o radikalnom zaokretu u odnosima prema partizanima - kaže Lukić.

Ni Dan pobede ne zovu više tako

Danica Milosavljević primećuje da je sada aktuelna velika politika revizije Drugog svetskog rata i da se taj trend sa Zapada preselio i u Srbiju.

- Vidite da i Dan pobede nad fašizmom više tako ne zovu, već Dan Evrope, samo da ne bude Dan pobede nad fašizmom. Kod nas se Prvi svetski rat sada pominju kao jedini slobodarski, dok se Drugi svetski rat gotovo i ne pominje. Sada se svi uporno trude i izdaju knjige i organizovano rade, i emigracija i dijaspora, da se izvrši rehabilitacija četnika i Draže Mihailovića. U tome imaju podršku i sadašnjih vlasti i naših sudova, i to nije na čast našoj zemlji - razočarana je žena narodni heroj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online