Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.02.2015.
13:08
potrosackisavetnik.rs, Vestionline A

Kako prevaranti kupuju uz pomoć ukradenih ličnih podataka?

Rastom broja kupovina na daljinu preko interneta ili telefona raste i broj slučajeva zloupotrebe ličnih podataka, čime prevaranti pribavljaju ličnu korist.

youtube.com
 

Božo Zorić iz Zrenjanina tvrdi da je njegov poznanik iskoristio njegov matični broj da bi telefonom sklopio Ugovor sa „Telekomom“ o korišćenju ADSL paketa. Za prevaru je saznao tek kada je primio poziv iz „Telekoma“.

„Rečeno mi je da neko koristi internet uslugu na moje ime i da je stvoren dug u protekla dva meseca, koja treba da platim. Moj odgovor je bio da ja to ne koristim, da sam korisnik SBB-a i da je neko zloupotrebio moje podatke“, objašnjava Božo za Potrošački savetnik.

Računi koje je „Telekom“ potraživao, Božu nikada nisu ispostavljeni na adresi na kojoj stanuje, ali mu je zato stigla opomena od izvršitelja da će mu, ukoliko ne plati dug, popisati i zapleniti stvari.

„Bio sam prinuđen da odem u „Telekom“ i podnesem zahtev za prekid ugovora koji nikada nisam dobio“, kaže Zorić.

U „Telekomu“ saznaje da je osoba, koja se predstavila kao on, ugovor sklopila telefonom preko njihovog Info centra. Iz „Telekoma“ su nam objasnili i o kakvoj proceduri je reč:

„Pri podnošenju zahteva operater od naručioca traži i unosi podatke iz važeće lične karte korisnika. Za svaki zahtev za ADSL se vrši provera tehničkih mogućnosti za dobijanje usluge. Nakon izvršenih provera, paket s ugovorom i opremom za korišćenje ADSL usluge se predaje preduzeću “Pošta Srbije” i isporučuje korisniku putem „Post express“ usluge“.

U daljem tekstu odgovora piše:

Kurir „Post express“-a je u obavezi da na osnovu lične karte izvrši proveru identiteta korisnika, pre uručenja pošiljke i potpisivanja ugovora“.

Božo je zahtevao od „Telekom“-a da proveri da li je radnik „Pošte Zrenjanin“ postupio u skladu sa procedurom.

„Dostavljači „Post Express“-a nisu obavili svoj posao kako treba, nisu legitimisali osobu, koja je naručila opremu u moje ime“, priča Božo. Na njegovo pitanje kako je potvrđen identitet poručioca ADSL opreme od „Pošte Zrenjanin“ Božo dobija odgovor:

„Kurir je prilikom uručenja predmetne pošiljke telefonom pozvao primaoca. Lice koje je izašlo iz kuće predstavilo se kao Božo Zorić. Ne gledajući podatke iz lične karte, kurir je dao tom licu Ugovor i Dostavnu knjižicu na potpis, kao i sadržaj pošiljke. Prilikom razduženja kurira, obračunski radnik je primetio neslaganje imena lica naznačenih na Ugovoru i u potpisu Ugovora“.

Božo je protiv osobe, koja se predstavila kao on, podneo krivičnu prijavu. „Telekom“ je u međuvremenu obustavio postupak prinudnog izvršenja.

Na pitanje kako sankcionišu svoje radnike, koji ne izvrše identifikaciju primaoca uvidom u ličnu kartu, od nadležnih u „Pošti“ nismo dobili odgovor.

Slučaj Boža Zorića nije jedinstven. Kupovine uz pomoć ukradenih lični karata ili podataka sve su češće. Prevaranti najčešće uzimaju mobilne telefone koje ili prodaju ili koriste. Veštije varalice s operaterima ugovore da im račune šalju na adresu, koja nije navedena u ličnoj karti, pa žrtve krađe identiteta prvi put saznaju za prevaru tek kad im stigne dopis od izvršitelja.

Svako ko se nađe u takvoj situaciji treba da od izvršitelja zatraži uvid u dokumentaciju, a da zatim uz pomoć kopije ugovora sa falsifikovanim potpisom slučaj prijavi policiji.

Izvršitelj u takvim situacijama, uz konsultaciju sa poveriocem, po pravilu stopira izvršenje, dok se ne utvrdi da li je bilo krivičnih radnji.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online