Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.02.2015.
21:15
R. Lukić - Vesti A

"Plavi Tesla" u Ambasadi Srbije

Kopija čuvenog Teslinog "Plavog portreta" koji je 1916. godine naslikala američka slikarka, kneginja mađarskog porekla Vilma Ljvov Paragli (1864-1923), zahvaljujući Petru Stojanoviću, osnivaču udruženja "Tesla Societi" iz Sent Galena, Snežani Janković, ambasadorki Srbije u Švajcarskoj, i muzeju Nordze iz Huzuma na severu Nemačke, koji je vlasnik originala, 21. februara će biti izložena u Ambasadi Srbije u Bernu.

Vesti
Prva izložba: Plakat iz Huzuma

Nikola Tesla je samo jednom pozirao i to čuvenoj slikarki Paragli, a portret je nazvan plavi jer je Tesla prelamajući svetlosne zrake specijalnom staklenom cevi koju je izmislio za ovu priliku, u studiju ostvario plavu boju koju je velika slikarka verno prenela na platno.

Zbog nove tehnike rasvete i talenta slikarke Paragli kojim je portret naslikala, sliku su u Americi nazvali "ikonom tehnike i umetnosti", a zbog izuzetne lepote mediji su je nazivali i "veštačkim suncem".

Slika je nastala u Njujorku, a slikarka se od nje nije rastajala do smrti 1923. godine.

Godinu dana posle njene smrti portret je na aukciji kupio njujorški trgovac nekretninama i dijamantima Ludvig Nisen, poreklom Nemac. Iste godine (1924), nakon kupovine slike, bogati Nemac je umro, a posle njegove smrti trag portretu se gubi.

Pronađen je tek 1980. na tavanu muzeja Nordze u Huzumu. Kako je kasnije objavljeno, Ludvig Nisen je svome rodnom gradu zaveštao i muzej i "Plavi portret".

Popisivači imovine muzeja ne znajući o kakvoj se slici radi, u katalog slika pod brojem 1169 upisali su je kao "Gospodinov portret". Tek je istoričar umetnosti dr Kornelijus Štekener utvrdio da je na slici čuveni srpski pronalazač, ali identifikacija slike time nije završena.

Kopije

Prema informaciji izlagača, do sada su izrađene samo dve kopije Teslinog "Plavog portreta". Jedna je prodata u Nemačkoj, nepoznatom kupcu za nepoznat iznos, a druga će zahvaljujući muzeju Nordze i udruženju "Nikola Tesla" iz Sent Galena, 22. februara biti izložena u Ambasadi Srbije u Bernu.
Svečanosti će prisustvovati samo pozvani gosti, ali će portret jedno vreme, koje još nije precizirano, ostati u ambasadi.
Original "Plavog portreta" čuva se u muzeju Nodze u Huzumu, a pokazuje se samo u izuzetnim prilikama.

Traganje za dokazima do 2007. nastavljeno je akcijama i prepiskama Draginje Maskareli, autorke umetničke zbirke muzeja "Nikola Tesla" iz Beograda, i doktorke Astrid Frik, tadašnje direktorke muzeja Nordze u Huzumu. Međutim, smrću doktorke Astrid Frik proces identifikacije je usporen, a konačno su ga početkom 2009. godine kraju priveli istoričar umetnosti dr Sven Hinrih Simers iz Huzuma i Vladimir Jelenković, direktor muzeja "Nikola Tesla" iz Beograda. Bilo je to senzacionalno otkriće, a "Plavi portret" javnosti je nakon 85 godina prvi put pokazan 29. marta 2009. godine na izložbi "Mito, struja i jedna slikarska kneginja" ("Mithos, Strom und eine Malerfütin ") u muzeju Nordze u Huzumu.

Otvaranju ove senzacionalne izložbe prisustvovali su konzuli Srbije Vojin Dragišić i hrvatske Žarko Plevnik. Na otvaranje je iz Švajcarske stigao i poznati Teslin promoter Petar Stojanović, a iz Berlina režiser Mihael Krauze, autor biografskog filma i knjige "Kako je Nikola Tesla pronašao 20. vek (" Wie Nikola Tesla das 20. Jarhundert erfand").

"Vesti" su bile jedini srpski medij koji je direktno izvestio sa ovog događaja, a izveštaji našeg lista o pronalasku "Plavog portreta" i njegovoj prvoj izložbi i danas se čuvaju u dokumentaciji Nordze muzeja u Huzumu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online