Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.02.2015.
22:07
Z. Gligorijević - Vesti A

Vozio šleper kroz pustinju

Slađana i Đorđe Krstić iz Ravne Reke kod Despotovca posle radnog veka provedenog u Švajcarskoj u zavičaj su se vratili 2011. godine. Njihova ćerka Sanja živi u Buksu, gradu u kome su živeli i Slađana i Đorđe, dok se njihov sin Saša iz Švajcarske vratio u ravnu Reku.

Slađana i Đorđe Krstić

Đorđe, po zanimanju vozač, najpre je 1972. godine otišao u Austriju. Posle šest meseci našao je posao u Švajcarskoj, gde je, posle 35,5 godina dočekao penziju. Radio je u tunelima i vozio mikser. Posao mu, kaže, nije bio težak, jer su sve obavljale mašine.

Slađana je 1973. godine došla u Švajcarsku. Radila je po restoranima, a potom u u bolnici i sada je predala dokumentaciju za prevremenu penziju.

- Bolje je što smo radili u inostranstvu nego da smo ostali ovde. U Srbiji sam radio u rudniku kao fizički radnik i vozač. Pokušao sam da nađem bolji posao, ali nisam uspeo. Zato smo otišli. Nekoliko meseci su me poslali da radim u Libiju. Vozio sam šleper po pustinji. Za dva dana i dve noći morao sam da prelazim po 2.000 kilometara. Taj posao mi se nije dopao, pa sam se vratio u Švajcarsku - priča Đorđe za "Vesti" i dodaje da je od firme dobio zlatan sat za 30 godina rada.

Njegova supruga Slađana slaže se s njim i dodaje da nikada ne bi mogli da naprave kuću i vikendicu u Ravnoj Reci da nisu bili u Švajcarskoj, a kuću koju je sin Saša napravio u Jagodini, mogli bi samo da sanjaju. Iako su navikli na život u Švajcarskoj, Ravna Reka, koja je opustela kada su se vratili, dopada im se zbog lepe prirode i čistog vazduha.

- Priroda naročito prija Đorđu, koji je u autobusu kada smo s vraćali u zavičaj, doživeo infarkt. Urađen mu je bajpas, pa sada vodi računa o zdravlju. Drago mi je što se sin Saša situirao. On je bio u Buksu, ali se vratio kada se oženio Mladenkom, sa kojom ima sinove Dušana i Mladena. Odbornik je Ravne Reke, ovde ima svoju prodavnicu i kafić, a razvozi i drva za Srbijašume. Možda je trebalo da ostane u Švajcarskoj, ali i ovde mu je dobro, jer je svoj gazda - kaže Slađana.

Ćerka u Buksu

Njena i Đorđeva ćerka Sanja u Buksu živi sa suprugom Draganom i ćerkom Jelenom. Ona je u Švajcarskoj od 11godine. Završila je školu za frizere, ali već 15 godina radi u firmi "Svarovski" u Lihteštajnu, u kojoj se doškolovavala.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online