Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.02.2015.
22:45
D. Đorđević - Vesti A

Neobičan hobi: Obilazi buvljake po Evropi

Dragan Jovanović iz Vranja voli starine koje pronalazi u svom gradu, ali i po okolnim mestima i inostranstvu jer je pasionirani ljubitelj putovanja i obilaska evropskih gradova. Sve što pronađe, kupi, donese kući i daje im izgled ili kako kaže - dušu.

Ima kolekciju starina: Dragan Jovanović

Radio je svojevremeno u Hemijskoj industriji Vranje, ali je firma pre 15-ak godina prešla u privatne ruke i smanjila broj radnika na minimum sa malim platama. Rešio je teška srca da ode iz firme kojoj je dao najbolje godine svog života i da krene neizvesnim putem privatnika, da se bavi prodajom cipela.

-Nažalost, nije lako biti mali privatnik u Srbiji. Svakodnevnom kreativnošću i napornim radom uspevam da opstajem, porodice radi. Da bih sačuvao duševni mir, kad se zahuktalo ludilo na prostorima bivše Jugoslavije, stari predmeti i njihova restauracija bili su moj spas. Počelo sam slučajno, kada sam izvukao iz podruma ormar moje bake koji je donela u miraz. Sređivao sam ga mesecima i tako je postao prvi komad restauriranog nameštaja u mom domu - kaže Dragan i dodaje:

-Putovanja sam voleo uvek, ali je želja za upoznavanjem evropskih gradova bila velika kad sam počeo da sakupljam stare predmete i obrađujem ih. Poslednjih godina puno putujem i termine putovanja tempiram sa danima kada u nekom gradu rade buvljaci. Iz Beča sam doneo stari kožni kofer koji je izazivao podsmeh slučajnih prolaznika i u Beču i Beogradu kad sam doputovao. Pogađanje mi ide od ruke, iako mu je cena bila 20 evra kupio sam ga za tri i onda ga sređivao. Peć koja krasi moju spavaću sobu sam bukvalno izvukao iz blata i sređivao je toliko temeljno da neki moji prijatelji nisu mogli da je prepoznaju - priča Jovanović.

Neke stvari je kupovao. Za neke i ne zna koja im je namena ali su ga fascinirale. Tako su se nizali komadi: kuhinja, kredenac, sto i stolice, lampe, police, ramovi za porodične fotografije, peć, luster, bezbroj dekorativnih i upotrebnih predmeta kupljenih uglavnom na buvljacima u zemlji i širom sveta.

Dragan je danas vlasnik ozbiljne kolekcionarske zbirke, a deo je odlučio da izloži u radnji u sklopu svoje kuće u strogom centru Vranja i ponudi kupcima ljubiteljima starina. Pored starina biće izložene i umetničke slike slikara Vranjanaca, njegovih prijatelja.

Radi i drugima

Gotovo u svakom podrumu, na tavanu ili u nekoj šupi u vranjskim kućama ima neki predmet koji Draganu može da privuče pažnju.
-Mogu ljudima da izađem u susret i komad nekog njihovog nameštaja ili predmeta da restauriram. Mogu da me potraže iz bilo kog grada Srbije ili inostranstva - poručuje Jovanović.


Deda i gramofon

Draganov deda po ocu Dimitrije bio je prvi vlasnik gramofona u Vranju, nažalost taj gramofon je vremenom nestao iz porodice, ali je Dragan pronašao ploču koja je pravi raritet. Uramio ju je, i sada krasi zid u njegovoj trpezariji.
-Neke predmete radim nekoliko sati, a neke mesecima. Ne koristim mašine, uglavnom sve radim ručno. Temperamentan sam čovek, veliki emotivac i taj višak energije sa velikim uspehom prenosim na predmete - kaže Dragan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online