Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.02.2015.
00:14
N. Đorđević - Vesti A

Dvesta maraka putovalo 20 godina

Čudesnim putevima sudbine zaboravljeni novac iz stare knjige profesora Milutina Petrovića, koautora čitanke iz koje su generacije učile o srpskoj književnosti, uspeo je da dođe na pravu adresu. Za gotovo 20 godina ovaj novac putovao je preko 3.000 kilometara da bi na kraju bio poklonjen napuštenoj deci u Kragujevcu. Njegova želja da nešto ostavi deci je ispunjena dve godine nakon što je umro, iako novac nije bio testamentarno zaveštan.

N. Đorđević
Bibliotekarka Milica Milojević


Gotovo po filmskom scenariju, 200 nemačkih maraka koje je profesor devedesetih godina prošlog veka ostavio u jednoj od svojih knjiga, verovatno kao deo ušteđevine, zamenjene su i novac je poklonjen deci iz Prihvatilišta u Kragujevcu. Time je, svedoči njegova porodica, ispunjena profesorova želja, jer je ceo život bio posvećen deci koju sam nije imao.

Profesor Petrović zaveštao je biblioteci Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu svoju vrednu biblioteku od 3.000 knjiga. Poklon je pre godinu dana stigao na odredište. Bibliotekarka Milica Milojević Miladinović, razvrstavajući knjige po policama, pronašla je dve novčanice od 200 nemačkih maraka na kojima je utisnuta 1996. godina. Ispale su iz jedne od knjiga koje su dopremljene iz Novog Sada, gde je Petrović proveo veći deo života.

Biblioteka Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu

- Nisam uspela da ih zamenim u našim bankama, nisam znala da li profesor ima rodbinu u Kragujevcu, ali sam znala da ću ih pokloniti. No, tako bezvredne nisam mogla, pa sam odlučila da odem korak dalje. Kolega je pošao u Nemačku i on je imao zadatak da ih zameni. Međutim, zbog obaveza nije stigao, pa ih je ostavio svom prijatelju. On ih je kasnije u Kelnu ipak zamenio i za te novčanice dobio nešto više od 100 evra, koje su nedavno stigle. Odabrala sam da to dobije Prihvatilište za decu "Knjeginja Ljubica", ne znajući mnogo o njegovom životu - priča Milica Milojević Miloradović, koja je i sama učila iz Petrovićeve čitanke.

Zanimljivo je da nijedan učesnik ove neobične priče nije odustajao od novca koji na prvi pogled nije imao vrednost i koji je prošao put od Novog Sada, preko Kragujevca i Kelna, da bi opet stigao u Šumadiju.

Kasnije je Milica uspela da nađe porodicu profesora Petrovića i ispriča im šta je uradila. Da je poklonjen pravim osobama, svedoči Milutinova sestra Rada, koja je s njim u Kragujevcu provela njegove poslednje dane.

- Ceo život bio je posvećen deci i knjigama. Taj novac je stavio ko zna kada u knjigu i zaboravio ga. Živeo je asketskim životom, skoro andrićevski. Sebi je mogao da priušti mnogo toga, ali nije. Pomagao je drugima i kupovao vredne knjige. Ovo je neočekivani i svojevrsan omaž njegovoj životnoj misiji koji se dogodio tek kada je umro. Zaista čudesno! Tužna sam što sam ga izgubila, ali sam neizmerno srećna zbog ove priče, koja ima vanserijsku poruku - kaže njegova sestra Rada.
 

Pedagoški savetnik

Milutin Petrović je rođen 1926. godine u Negotinu. Završio je učiteljsku i pedagošku školu, a potom i fakultet. Radio je kao učitelj, a pre 25 godina penzionisan je kao prosvetni savetnik Pedagoškog zavoda u Novom Sadu, gde je i živeo. Autor je i urednik brojnih izdanja čitanki za osnovnu školu. Umro je 2013. godine u Kragujevcu, gde je i sahranjen.

Poklon za studije

- Ispunjavalo ga je da pomaže mladim ljudima da se usavršavaju. Tako je ćerki naše poznanice pred sam kraj života savetovao da pošto nema posla kao pravnik upiše master studije kako ne bi gubila vreme. Devojka se požalila da nema novac i on joj je poklonio 800 evra da bi mogla da nastavi svoje obrazovanje i obećao joj još toliko kada ozdravi i ode do banke. Međutim, nedugo potom je umro. Ostatak sam joj ja uručila, ispunivši mu i tu želju - priča Rada.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online