Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.01.2015.
15:51
D. Dekić - Vesti A

Raskrinkajte lažova!

Sagovornika koji laže možete otkriti pažljivim čitanjem govora njegovog tela, tvrdi za "Vesti" Bojan Mihajlović, master inženjer menadžmenta i pomoćnik direktora u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović" u Beogradu. Sigurno vam se dogodilo da ste o nekome tokom razgovora stvorili negativan utisak, a na to vas je navela neverbalna komunikacija jer, kako ukazuje naš sagovornik, mnoga istraživanja koja su sproveli psiholozi pokazala su da gestovi odaju onog ko laže.

V. Sekulić
Lažljivci su nesrećne osobe: Bojan Mihajlović

- Lažljivci su za žaljenje, jer su to nesrećne osobe koje se lažima žele prikazati srećnim - napominje Mihajlović.

On čitaocima "Vesti" otkriva deset sigurnih znakova uz pomoć kojih možete da utvrdite ko je neiskren prema vama:

- Sagovornik koji laže izbegava kontakt očima. Pre odgovora na vaše pitanje, gleda u desno i na gore, i manje ili previše trepće očima. Pokušava da rukama sakrije usta, oči ili vrat. Upadljivo namešta kosu ili odeću. Gricka usta, stiska vilicu, češe nos, uvija kosu ili dodiruje uši. Čisti grlo gutljajem soka ili vode i nakašljava se pre odgovora. Prisutni su i drugi znaci neprijatnosti, kao što su vrpoljenje i uznemirenost.

- Onaj ko vara, ima problema sa tajmingom emocija. Na licu mu se emocije pojavljuju naglo, ostaju duže i isto tako završavaju naglo. Dug osmeh, a zatim dug period ozbiljnosti. Pogleda u vas i tek onda se nasmeje.

- Kada dobro pogledate onoga ko je neiskren prema vama, videćete da se skuplja i zauzima manje prostora nego inače.

- Kada sagovornik lažira emocije, tada koristi samo usta, a ne i oči.

- Obratite pažnju na brzinu govora i disanje onog sa kim pričate. Prevarant često manje i sporije govori, pravi neprijatne pauze u konverzaciji i ima više grešaka u govoru.

- Neko ko nije kriv često napada onoga ko ga je optužio, dok se lažov najčešće brani. Možete ga otkriti i zbog sklonosti da dok razgovara sa vama, stavi objekat ili neku stvar ispred sebe.

- Izmišlja priče koje se nikad nisu desile, definišući svoju ulogu u njima. Primetićete i da ređe koristi reči JA, MOJE, MENI. Često govori i više od uobičajenog, ubacujući detalje u priču da bi vas ubedio. Zato mu zatražite da ponovi priču i sigurno ćete uočiti razlike.

Političari "profesionalci"

- Profesionalni lažovi u koje spadaju političari, advokati, glumci, pa i novinari kada ne govore istinu, znaju da sakriju pokrete i teško ih je uhvatiti na delu. Oni su vežbom i nametnutim okruženjem, odnosno čestom primenom onoga što mislite da je normalan govor tela, postali "profesionalci". Međutim, i ako krenete njihovim stopama i uspete da do savršenstva dovedete govor tela, uvek ima gestova koji vas mogu odati - kaže Mihajlović.

- Lažov odgovara rečima iz vašeg pitanja. Ako ga, na primer, pitate: "Da li si uključio televizor", odgovara: "Ne, nisam, nisam upalio televizor."

- Ako verujete da vas neko laže, promenite naglo temu razgovora. Laknuće mu i sa zadovoljstvom će to prihvatiti, dok će iskrena osoba biti zbunjena promenom i želeće da se vrati na vašu temu. Lažov izbegava odgovor i neretko koristi humor i sarkazam da bi izbegao temu. Kada, recimo, muškarac pita ženu da li ga je prevarila, ako laže, odgovoriće: "Jesam, sa celim gradom" ili sličnom sarkastičnošću.

- Uvek treba posmatrati osobu kako je vidimo svakog dana. Ako se u razgovoru ponaša suprotno od uobičajene svakodnevice, treba obratiti pažnju, jer je vrlo moguće da vas laže.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online