Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.01.2015.
21:15
Ž. Marković - Vesti A

Čuvar narodne baštine

U Negotinu je nedavno održan koncert balkanskog etno-zvuka, a učesnici su bili etno muzička grupa Balkanski istočnici, Vionera i Mile Paunović, sa svojim eminentnim gostima, slepim gajdašem Vlahom iz Bugarske, Božitarom Simeonovim, frulašem Vitomirom Stanojevićem i vokalnim izvođačima Natašom Nikolić, Svetislavom Trnkićem, Miletom Kostandinovićem Cabom i Borisom Stanojevićem. Duše ljubitelja folklora razgalio je KUD "Mokranjac" iz Negotina.

U punoj sali Doma kulture u Negotinu bili su dijasporci: Dragi Trajstarević sa ćerkama, koji radi u Frauenfeldu u Švajcarskoj, Miroslava i Neni Količić iz Kobišnice sa decom, a žive u Parizu, Voja Mladenović i Nenad Prvulović, rodom iz Mokranja, a obojica rade u Beču u firmi Njopfinger kao vozači kamiona beton pumpa za visokogradnju, Vojislav Nedeljković koji radi u Minhenu u Crvenom krstu Bajerna, Vesna Neuse takođe rođena u Mokranju, koja živi u Freelance u Frankfurtu, Jasmin Paunović rođen u Negotinu, a radi u Lidlu u Frankfurtu, i drugi.

U razgovoru našeg dopisnika sa njima izjavili su da im se sviđa balkanska etno-muzika i da će nastaviti i dalje da dolaze na ovu kulturnu manifestaciju pošto su skoro za svaku Novu godinu, božićne praznike, kao i srpsku Novu godinu u rodnom kraju. Kako smo saznali, nekoliko godina unazad praktikuju da u ovo vreme borave u Negotinu i okolnim selima, pa tako posećuju i neke od manifestacija koje se dešavaju u Negotinu i okolini.

Profesor okupio umetnike

Pre šest godina u Istočnoj Srbiji, konkretnije u Negotinskoj Krajini, profesor trube maestro Mile Paunović je okupio vrhunske muzičke umetnike iz Bugarske, Rumunije, Srbije... u jednu interesantnu autentičnu etno vokalno instrumentalnu družinu, kojoj daje naziv Etno muzička grupa Balkanski istočnici.
Vionera Paunović, član ovog udruženja, interpretacijom vlaške etno-pesme "Šumice razgranata", osvojila je prestižnu nagradu Čuvarka kulturne baštine Republike Srbije drugog TV serijala RTS-a Šljivik.

Vionera Paunović je otvorila koncert pobedničkom pesmom iz emisije RTS-a Šljivik, koja ima za cilj očuvanje narodne baštine. Članovi ove etno-grupe na sredini koncerta su izveli po jednu vlašku i srpsku pesmu, a KUD "Mokranjac" iz Negotina je na najautentičniji način odigrao spletove igara i bio nagrađen velikim aplauzom.

Inače, sve poznatiji Balkanski istočnici zbog svoje autentičnosti i specifičnosti etno-instrumentarija, kao i zbog specifične mešavine etno-zvuka dobili su poziv da nastupaju na otvaranju trećeg međunarodnog etno-festivala u Beogradu, i na velikom kulturnom događaju Oplenačka berba u Oplencu.

- Koristim priliku da preko najtiražnijih dijasporskih novina "Vesti" u ime orkestra Balkanski istočnici od srca poželim sreću i zdravlje svim našim simpatizerima, da nam budu zdravi, srećni i veseli i da se družimo u Novoj 2015. godini - rekao je Paunović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online