Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.01.2015.
14:11
Beta A

Božićna poslanica Patrijarha: O Kosovu, mitropolitu Jovanu i satani

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je danas u božićnoj poslanici na mir, opraštanje, ljubav, a Srbima na Kosovu i Metohiji poručio da tamo ostanu da žive.

Fonet/Z. M.
Patrijarh poručio narodu na KiM da ostane na svojoj svetinji
 

- I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostanu da žive na Kosovu sa svojim svetinjama - naveo je patrijarh u poslanici koju je pročitao u Patrijaršiji SPC.

Patrijarh je naglasio da se u godini koja dolazi moli da bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge i više sloge.

- Takođe se molitveno sećamo i onih koji bilo gde nevino pate i stradaju, kao i arehpiskopa orhidskog i mitropolota skopskog Jovana koji u tamnici nepravedno izdražava kaznu - ocenio je Irinej.

On je naveo da je slavljenje Božića - "slavljenje Boga ljubavi i istinske čovečje ljubavi", ali da se se događa u "vremenu čovekove upotrebe i zloupotrebe Božijeg davanja", što izaziva poremećaje osnovnog poretka i gubitka smisla života.

- Ljudsko biće po prirodi je stvoreno za ljubav, a u našem vremenu je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života - upozorio je Irinej.

Prema njegovim rečima, čovek je danas u opasnosti više nego ikada, da zameni Boga satanom - "lažnim božanstvom i lažnim znanjem".

- Kad gođe je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije - ocenio je patrijarh Irinej u poslanici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.01.2015. 17:13
"- Ljudsko biće po prirodi je stvoreno za ljubav, a u našem vremenu je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života - upozorio je Irinej." Uvek su nama Srbima u regionu i rasejanju patrijaršijske poslanice mnogo značile, posebno kada nas traže i mole i bodre da ostanemo na svojim ognjištima, jer zemlja Božija je svugde, i ako si Božiji sluga, neće ti teško pasti ako si daleko od matice, ali nije ni lako biti među komšijama i u državi od kojih ne znaš čemu se nadati, jer si - MANJINA. Rečenicu koju sam patrijarhovu istakla naročito me pogađa, jer svaki dan muž ubija ženu, pa sebe pred detetom, a neretko ranjavaju i svoje potomstvo ili smaknjavaju, da ne kažem ostale oblike zlostavljanja. Otkud nam pravo, ako se busamo da smo hrišćani, da je neko drugi, neka organizacija ili država kriva za sve nevolje? Ili jesi ili nisi lav, što bi rekla reklama, ili što bi rekao prethodni patrijarh - ili jesi čovek, ili si nečovek. To je ta SLOBODNA VOLJA data nam od Gospoda Boga, a mi se razbacali jer je Hristos za naše grehe postradao, pa sve isprevrtali i pogrešno razumeli, i od ove divne planete uradismo Sodomu i Gomoru. Nek nam je Bog u pomoći! Христос се роди, браћо и сестре
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online