Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.01.2015.
22:15
B. Grujić - Vesti A

Danju slagao gajbe, a noću učio

Ilija uspešno vodi Gerontološki centar pri Crvenom krstu u Frankfurtu.

Z. Dedić
Praznik najlepši u zavičaju: Ilija sa sinom Markom


Početkom sada već daleke 1990. godine, kada se u tadašnjoj Jugoslaviji već mogao naslutiti raspad i velika kriza, Zrenjaninac Ilija Dobrijević, sa napunjenih 30 godina, doneo je za sebe izuzetno važnu odluku i krenuo u Nemačku u potrazi za nekim boljim i sigurnijim životom.

- Moja ideja je bila da idem u Ameriku, ali sticajem okolnosti završio sam u Nemačkoj, najpre u Esenu, pa kasnije u Konstanci, Hajdelbergu i konačno u Frankfurtu, gde danas živim i radim. Kada sam tek došao, nisam znao nijednu reč nemačkog jezika, ali volja, želja da ostvarim svoj san o boljem životu, terali su me da izdržim sve nedaće, krize, nostalgiju... Iako sam u domovini stekao visoko obrazovanje, u Nemačkoj sam morao iz početka, radio sam kao običan radnik, mada mi je u džepu bila fakultetska diploma. To me je malo bolelo, ali i dodatno teralo na rad i usavršavanje. Slagao sam gajbe u jednoj firmi, noću učio i najpre završio za medicinskog tehničara i počeo da radim u gerontološkom centru. U međuvremenu sam završio Višu medicinsku školu, a zatim i fakultet za menadžment i sada sam u Frankfurtu direktor Gerontološkog centra pri Crvenom krstu - priča Dobrijević, koji je ovih dana, zajedno sa sinom Markom, u poseti majci u Zrenjaninu.

Ilija je za svojih 24 godine, koliko je u Nemačkoj, osim uspeha na poslovnom planu, zavoleo jednu Nemicu, u braku sa njom dobio sina jedinca Marka. Kasnije se taj brak raspao i on živi i, kako kaže, uživa sam, ali je često u kontaktu sa bivšom suprugom i svojim sinom, koji je i sada sa njim u poseti baki i ostaloj familiji u Zrenjaninu.

- Marko je dobar momak, trenutno pohađa gimnaziju, socijalni smer, i ima želju da upiše fakultet. Prvo je završio školu za tehničko crtanje, a sada pohađa gimnaziju. Ono što me najviše raduje jeste što odlično govori srpski i ima želju da dođe u Srbiju, u moj rodni grad. Moja majka i sestra su vrlo srećne kada im dođemo u posetu i kada provodimo zajedničke trenutke u porodičnoj kući u kojoj sam odrastao. Merkam da kupim manju kuću sa baštom jer obožavam da gajim cveće - veli Marko.

Često obilazi majku

- Veoma sam srećan kada smo svi na okupu. Majka mi je već stara, tako da sam često u Zrenjaninu. Tokom prošle godine dolazio sam sedam-osam puta, ali nije mi teško - nastavio je priču Ilija, uz napomenu da će po tradiciji božićne i novogodišnje praznike provesti u rodnom kraju, a već prvog dana nove godine vraća se svakodnevnim obavezama i firmi kojom rukovodi...

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online