Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.01.2015.
07:35
Đ. Janković - Vesti A

Kad minus udari, ni vode nema

Stigla je zima i 2015, ali meštani rudarskog naselja Zajače i dalje, već deseti mesec, ne mogu da koriste lokalni vodovod, već "česmovaču" toče iz cisterni koje im dolaze iz Loznice.

Zajača - ukleto mesto

Zbog povećane koncentracije antimona i drugih teških metala, ali i fekalnih bakterija, seoski vodovod je neupotrebljiv, a voda iz njega, prema preporuci Zavoda za javno zdravlje Šabac, ne može se koristiti ne samo za piće i spremanje hrane, već ni za kupanje, navodnjavanje i napajanje stoke.

Ledeni talas nije u ovo mesto doneo samo sneg, već i novi problem jer zbog mraza od nedelje u ovo rudarsko naselje ne stiže cisterna sa vodom. O tome je na poslednjoj sednici Skupštine grada Loznice javnost obavestio odbornik i predsednik MZ Slobodan Živanović.

- Stanje je alarmantno. Cisterna koja dovozi vodu za piće nije došla od nedelje i ljudi moraju da se snalaze. Ko može kupuje vodu za piće, ostali po snegu i ledu idu na tri lokalna izvora da natoče vodu, što svakako nije lako po ovoj hladnoći. Oni koji to ne mogu, piju vodu punu metala, a najgore je što to čine i deca. Objašnjeno je da cisterna sa vodom neće dolaziti sve dok je minus pet i hladnije jer se zaledi pumpa koja je puni - kaže on.

Čeka se plus

Čim temperatura bude u plusu cisterne će krenuti ka Zajači i Koreniti. Prema objašnjenju iz KJP Naš dom, pri ovako niskim temperaturama ledi voda i pumpa na cisterni puca, a može doći i do pucanja rezervoara jer se led širi. Cisterne ne voze samo iz tih tehničkih razloga i kada otopli, snabdevanje će biti nastavljeno.

Jedini način za trajno rešenje problema je izgradnja novog, odnosno priključenje na loznički gradski vodovod i odmah je iz ovog mesta pokrenuto pitanje kada će to biti urađeno.

- U Zajači imamo nekoliko teško bolesnih ljudi, i pet beba tako da je problem i kako ih okupati - kaže Živanović.

Vodu iz cisterni koristi i oko 70 domaćinstava u lozničkom selu Korenita gde su takođe strepeli od zime jer su znali da će tada snabdevanje cisternama biti otežano. Prema rečima Milenka Mićića, predsednika Saveta mesne zajednice, problem sa vodom ima skoro 300 meštana ovog sela.

- Otkako je pao sneg cisterna nije dolazila, a neće ni narednih dana jer po mrazu ne mogu da sipaju vodu. Majska poplava odnela je oko osam kilometara cevovoda pa je bez vode ostalo 70 domaćinstava koje su koristile izvorište Duboki potok. Dodatno je stvar pogoršalo to što je tokom poplava jalovina iz Kostajnika zagadila bunare u selu i oni su neupotrebljivi - kaže on.

Ogorčen: Slobodan Živanović
 

Jedan od onih koji se pate je i Zvonko Đurđević iz Korenite. Kaže da cisterna nije dolazila u nedelju i ko zna kada će jer je zima baš stegla.

- Vodu za moju porodicu, suprugu i tri kćerke, dovozio sam kamionom sa česme Devet Jugovića u Tronoši, a za stoku uglavnom točio oko 500 litara vode iz cisterne. Sada kamion ne mogu da upalim, cisterne nema pa topim sneg da bih napojio mojih 30 svinja. Bunar zbog jalovine ne bi trebalo koristiti, ali vodu za kupanje uzimam iz njega jer druge nemam. Vodu za piće kupujem, ali nije lako, situacija je teška i žalosna. Ne verujem da će cisterna doći dok ne otopli - kaže i dodaje da mu je poplava odnela 35 ari zemlje, a nanosima zagadila njivu od 65 ari gde ne može ništa da seje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online