Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 31.12.2014.
17:26
M. T. - Vesti A

Dobili pasoš posle 30 godina

Već godinu i po dana uspešno u Nišu funkcioniše Kancelarija za saradnju sa dijasporom, a ovih dana obeležena je i godišnjica pokretanja "virtuelnog matičara", odnosno službe pomoću koje je veliki broj Srba u rasejanju uspeo da dođe do neophodnih ličnih dokumenata: izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o srpskom državljanstvu i drugih.

Brzo i lako: Tamara Ćirić


Da ima i gotovo neverovatnih priča naših državljana za "Vesti" govori Tamara Ćirić, direktor ove kancelarije.

- Nekoliko hiljada naših sunarodnika koji žive u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i drugim zemljama Evrope, ali i u Australiji, Kanadi i SAD za veoma kratko vreme, ne dolazeći u domovinu, uspelo je da dobije neophodna dokumenta kako bi izvadili ličnu kartu, pasoš ili drugo. Ipak, naš najveći uspeh je što smo za 74 naša državljanina, koji su u inostranstvu po dve ili više decenija, uspeli da obezbedimo dokumenta i omogućimo im vađenje novog srpskog pasoša. Među njima imamo i dvojicu Srba koji sada u rukama imaju pasoš svoje zemlje posle više od 30 godina - priča Tamara Ćirić.

Mnogo je razloga što Srbi u dijaspori, kao što je slučaj sa ovom dvojicom rekordera, nisu mogli da ostvare pravo na pasoš. Tamara Ćirić objašnjava da izvestan broj naših sunarodnika dugo nije dolazio u Srbiju, a sa starim ličnim kartama koje su imali kod sebe i bez upisanog matičnog broja, u konzularnim predstavništvima u zemljama gde sada žive i rade nisu mogli da produže stare pasoše, ili da izvade nove biometrijske.

Zahvalnost i radost

Velika je radost Srba u dijaspori kada konačno ostvare pravo na pasoš.
- Za mnoge je posle muka koje nisu mogli da savladaju decenijama sada veliko zadovoljstvo kada imaju srpski biometrijski pasoš u rukama. Zovu i zahvaljuju se, što je za nas ogromno priznanje. I to što svako od njih kaže da je preneo svoja dobra i lepa iskustva i preporučio nas. Nadamo se da će se još više ljudi javiti i sa pasošima svoje zemlje putovati po svetu, i naravno, da dođu u
Srbiju - kaže Tamara Ćirić.

Mnogi su ranije dolazili u domovinu i pokušavali da to regulišu, ali u kratkom periodu dok su boravili u Srbiji nisu uspevali da zamene stara dokumenta. Sada se preko Kancelarije za saradnju sa dijasporom uspeva bez mnogo napora u skoro svim pokušajima.

Ovih 74 novih pasoša dobili su većinom srpski državljani koji su decenijama u Nemačkoj, Holandiji, Austriji ili Belgiji, ali omogućeno je izdavanje desetak isprava i onima koji su u Americi i Australiji.

Subota 03.01.2015. 14:30
ne verovatno nije nesto uredu jer udijaspori nasi konzulati iambasade samo gledaju kako danam ogorce zivot iodmognu mismo cak za vrame rata isli uneprijateljske Konsulate i onisu namvrlo na kulturan nacinpomagali i ojasnjavali iakosmo srbi a nasi konzulati su naskao kerovi besni napadali samo da nebi nesto radili tje teske ljencuge i bitange
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online