Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.12.2014.
21:21
D. N. Petrović - Vesti A

Zbog medveda gladuju orlovi

Jedan od tri mrka medveda, najverovatnije mužjak, za koje se pouzdano zna da žive na Zlataru i Jadoviku, u poslednje vreme često silazi do hranilišta Masterine u Prirodnom rezervatu Uvac kod Nove Varoši. Tamani hranu (lešine) koju rendžeri dopremaju za beloglave supove (orlove), retke ptice koje su pod zaštitom države i koje žive još samo na ovim predelima.

Stanište belih supova: Prirodni rezervat Uvac u panici zbog medveda koji nanosi štetu i stočarima
 

Osim što supove ostavlja bez hrane, smeli i uporni medved noću se često šunja po okolnim selima, katkad pokuša da provali u neki salaš, tor ili pčelinjak, što stvara strah i paniku kod ovdašnjih žitelja. Meštani kažu da ne preza da selima "prošeta" i usred bela dana.

Turistička atrakcija

- Ako medved ostane u Rezervatu Uvac mogao bi postati svojevrsna turistička atrakcija - smatra Branko Bijelić, direktor rezervata.
Zbog beloglavog supa i izvanrednog ambijenta, na svojevrstan foto-safari ovamo leti dolazi sve više turista i zaljubljenika u prirodi iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

I mada iz Rezervata Uvac uveravaju meštane da nema razloga za brigu i da im medved neće "zakucati na vrata" jer čine sve da ga svakodnevno nahrane, proprate i na neki način drže pod kontrolom, Rada Božić kaže da sa prvim sumrakom, od straha, dobro zabravi vrata i prozore na kući i štali.

- Nisam ga viđala, a neki meštani jesu. Kažu da je ogroman, medved je to, zver opasna, ko da joj veruje?! Čula sam da je prošle godine u podne pokušao da provali u jedan magacin krompira blizu Masterina, ako je imao toliko smelosti i drskosti da tako nasrće na magacin, zašto ne bi nasrnuo na stoku i ljude? - pita se ova starica.

- Ostavimo meso za supove, a medved dođe i dok se ne najede, ne da orlovima da priđu. Uz njega se često šlepaju i druge štetočine: lisice, vukovi, gavrani... Zbog njega smo prinuđeni da supovima ostavljamo nešto obilnije "menije", a za medveda pripremimo posebne porcije kukuruza kako bi svakog dana bio sit i ne bi išao u okolna sela da pravi štetu i plaši ljude - kaže jedan od radnika rezervata Uvac i naglašava da će na hranilištu Masterine i na još nekim lokacijama, specijalno za "medu", postaviti pokretne hranilice, a uskoro će proraditi i video-nadzor, pa će svaka poseta nestašnog medveda biti registrovana i snimljena.

Predsednik Udruženja "Jadovik - netaknuta priroda" Vjekoslav Joksimović kaže da su medvedi ranije "snimljeni" i da se radi o mužjaku koji je proletos u Beloj Reci podno Murtenice pravi štetu stočarima. Medvedi su i ranije "navraćali" u kanjon Uvca, ali se nisu duže zadržavali. Teško ih je, kaže, pratiti jer su vrlo pokretni, mužjaci posebno, i pokrivaju teritoriju u prečniku do 250 kilometara. Zabeležen je slučaj medveda markiranog na Tari koji je kasnije viđan i na nekoliko stotina kilometara udaljenoj Goliji - kaže Joksimović.

Sup je spasen

Kako ističe Bratislav Grubač iz Republičkog zavoda za zaštitu prirode, beloglavi sup je spasen od potpunog istrebljenja, a broj parova stalno se povećava: trenutno ih je u kanjonu Uvca nešto više od 60, a u kanjonu Mileševke još 20. Ovaj lešinar bio je pred izumiranjem, 70 godina u celoj Srbiji bilo je samo dvadesetak parova, a 1992-93 jedva devet, sup je sačuvan zahvaljujući organizovanoj akciji više državnih institucija i opština Sjenica, Nova Varoš i Prijepolje.
- Bilo bi ih još više da u period parenja i izleganja nisu vrlo osetljivi, mnogo mladunaca nam ugine pre nego što polete - kaže Grubač.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online