Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.12.2014.
03:31

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Tri karte za poslovnu sreću

Obrok jorgut je novi domaći brend koji se hrabro probija na srpskom tržištu, i tu ništa ne bi bilo novo da iza njega ne stoje trojica mladih ljudi: Dušan Nikolić, Strahinja Đaković i Nikola Janković. Odrastali su zajedno, visoke škole završili su u Beogradu, doškolovali se u Italiji, Švajcarskoj i SAD, gde su usputno radili i okusili zapadnjački način poslovanja. Do pre nekog vremena su bili zaposleni u državnim i privatnim srpskim firmama, a onda nošeni idejom da život uzmu u svoje ruke osnovali su svoju firmu.

Dušan Nikolić, Nikola Janković i Strahinja Đaković


- Život je svakodnevno učenje, ali imamo hrabrosti i zrno ludosti da se u krizna vremena upustimo u preduzetnički biznis - kaže Dušan. Dok su pljeskavice i pecivo u Srbiji osnovna hrana za usput, osnovu ovog obroka čine jogurt, voćni pelat i kranč musli.

Srpsko tavorenje

- Po povratku sam radio u Ministarstvu ekonomije, pa u Ministarstvu finansija Srbije. Zadržao sam se tri godine i dao sam otkaz jer je moje znanje počelo da stagnira, a kreativnost je bila osuđena na tavorenje, što nisam želeo - kaže Dušan kako je rešio da uzme stvar u svoje ruke. Svi se slažu da im je radno iskustvo svakako bilo podsticajno.

- Iskreno, nama je ovakva Srbija okovana strahom od modernizacije i višedecenijskom besparicom i pustim obećanjima o boljem životu samo pomogla da se upustimo u preduzetničke vode - kroz osmeh kaže Strahinja.

- Našu kreativnost je kočila tromost srpskog poslovanja i bez prethodnog dogovoranja, a nekako u isto vreme smo dali otkaze i krenuli u poteru za novim poslom. Potraga je bila bezuspešna! Srbija je poslovno mrtva, ugušena neznanjem i nekreativnošću iza kojih se kriju kruti i nezadovoljni šefovi, ali i zastareli sistem poslovanja - kaže Dušan i otkriva da bi Strahinjina i njegova pustolovna potraga posla potrajala, da se nije umešao najmlađi, a u neku ruku, najhrabriji od njih, Nikola.

- Strahinja, Dušan i ja smo već neko duže vreme razgovarali o započinjanju nekog privatnog biznisa. Bilo je lutanja i vrludanja, ali u poslednje vreme smo najviše bili zagrejani za ideju da proizvodimo ovaj obrok. Međutim, Dušan se predomišljao i oklevao, dok smo Strahinja i ja bivali sve zagrejaniji za ideju o zdravom obroku koji se može kupiti i poneti.

Posle nekog vremena je i Dušan presekao i pozdravio se sa državnim poslom. Tako smo postali poslovni trojac - seća se Nikola dana kada su u Dušanovom domu pripremali i degustirali zdrav obrok. Ubrzo su iznajmili poslovni prostor i počeli svoj proizvod da nude maloprodajnim objektima.

- Tromesečni rad je dao i prve rezultate, posao se sada širi, a mi se trudimo da izbegnemo greške - kaže Dušan i objašnjava da su vrlo brzo s maloprodaje prešli na veleprodaju i da tim putem uspešno tabanaju.

- Lutanje i traženje je deo svakog posla. Ipak, najveći problem je bio kako da obroku produžimo trajanje. To smo rešili i sada izdržava dve nedelje, a trenutno radimo nova ispitivanja, kako bi proizvod bio još dugotrajniji iako je bez konzervansa i aditiva - objašnjava Strahinja.

Današnja proizvodnja ne donosi zaradu, ali pokriva troškove i dozvoljava nove investicije.

- To je za nas zadovoljavajuće. Nismo očekivali da se obogatimo preko noći i zato radimo sa mnogo elana, a iz dana u dan su narudžbine sve veće! Realni i očekivani poslovni uspeh, koji podrazumeva desetak zaposlenih i proizvodnju od nekoliko stotina tona prodatog proizvoda u toku sedmice, cilj je kome težimo - kaže Nikola, dok se sprema u radni obilazak nekoliko većih srpskih kompanija zainteresovanih da za svoje kantine pazare jorgut. 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prijatelji za prijatelje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online