Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 07.12.2014.
05:23
J. L. Petković - Vesti A

Studije u Austriji triput jeftinije

Viktorija Kovtun, magistrantom rodnih studija Univerziteta u Beču, i diplomac Fakulteta političkih nauka u Beogradu, upoređuje za "Vesti" kako izgleda studirati u Srbiji, a kako u ostatku Evrope. Kaže da je u pitanju "nebo i zemlja". Suprotno očekivanju, studije u Beogradu su drastično skuplje, a za dati novac se dobija drastično manje nego u Beču.

Viktorija Kovtun: Poređenje iz prve ruke
 

U Beogradu ste završili osnovne studije na Fakultetu političkih nauka, a u Beču ste isto na državnom univerzitetu. Kako to izgleda?
- Kao državljanka Ukrajine u Srbiji sam studirala i plaćala studije kao strani državljanin, dok mi je školovanje u Beču prve dve godine bilo besplatno, osim što sam plaćala kurs nemačkog jezika. Tek 2013. uveli su nam školarinu, ali pošto sam državljanka Ukrajine, plaćam polovinu školarine. U Beogradu mi je školarina progresivno povećavana od 1.200 evra na prvoj do 2.000 na trećoj, da bi u četvrtoj bilo 1.000 evra. Ovde plaćam 380 evra godišnje.


Koliko se studiranje u Beogardu razliku je od studiranja u Beču?
- Nebo i zemlja! U Beču je sistem drugačiji. U Beogradu imate određeni broj ispita koje morate u toku godine da polažete, a ovde to nije slučaj. Ovde se semestar upisuje bez uslova da se polaže određen broj ispita. Imaju plan i program, ali ne predstavlja problem ako ga produžite na tri, pet ili šest godina. Što se tiče profesora, ovde su profesori mnogo pristupačniji nego u Beogradu.


U kom smislu?
- Nisu nadmeni. Student može normalno da im priđe, popriča sa njima. U Beogradu sam dolazila u situaciju da ako ih pitam dodatno, u većini slučajeva odgovore: Već sam to predavao, čitajte u knjizi. Na mejlove ili uopšte ne odgovaraju ili jako kasno. Ne mogu da kažem da je sve crno. Na FPN ima jako dobrih profesora, ipak, svi bečki profesori uvek odgovaraju na sva pitanja, a na mejlove istog dana.


Školarina je jeftinija, ali koliko su koštale knjige, prijave ispita?
- Otkad sam upisala fakultet nisam kupila nijednu knjigu jer nema potrebe. Univerzitet u Beču ima razrađenu internet platformu za profesore i studente, posredstvom koje se besplatno prijavljuju ispiti, a na toj platformi možete besplatno preuzeti sva dokumenta koja se u Srbiji debelo plaćaju poput potvrde o položenim ispitima. Profesori sve knjige koje koriste za predavanje ili pošalju mejlom ili stave na tu platformu.


Otkud tolika razlika?
- Ovde država finansira univerzitete, osim toga postoje i fondovi EU. Mislim da je zbog sistema u državi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.12.2014. 06:03
Razlika je u tome sto Srbija nema ni sistem ni drzavu. Samo gomilu prodanih dusa na vlasti od koje svakodnevno kupuje m.. za b... i lepo se hrani.
Nedelja 07.12.2014. 07:37
A i cemu studije uopste, kada se diploma moze kupiti, sto rece cuveni Tomo-diplomo. Oni jos uporniji, poput Dr. Sline i Dr. Malog, kupuju i doktorat pride.
Nedelja 07.12.2014. 13:15
KAKVA GNUSNA LAZ,tekst je kompletno izokrenut.I sama sam studirala,a trenutno studira kcerka moje sestre,tako da mi je situacija poznata i u Beogradu,i u Becu.Ovo je cista podvala,zele da nas ocrne i omalovaze gde god stignu.Mnogo puta sam se vec uverila da omalovazavaju nasu intelek.elitu.Jednog mog kolegu,vrsnog kardi-vaskularnog hirurga(studirao u Beogradu) pet godina su konstantno razvlacili izmedju Nemacke i Austrije.Danas"hvala Bogu"ima svoju privatnu ordinaciju u koju dolaze njegove kolege lekari,sa toboze vrhunskih instituta"na pretrage",a ti isti lekari koji dolaze kod njega pacjente salju manje poznatim i manje strucnim lekarima.Od ovakvih vesti meni se povraca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online