Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.11.2014.
02:30
D. Dekić - Vesti A

Drnda traži Alijinog vozača

Dugogodišnja saradnja i prijateljstvo koji vežu Radišu Mihajlovića iz Srbije i Iliju Šarića iz Hrvatske, vlasnike međunarodnih pogrebničkih preduzeća Drnda internacional i Pestattungen Šarić ima i treći zajednički imenitelj. Na put do večne kuće, Mihajlović je povezao bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića, a Šarić nekadašnjeg hrvatskog šefa države Franju Tuđmana.

Na večni počinak odvezli Tuđmana i Miloševića: Ilija Šarić i Radiša Mihajlović Drnda
 


Pokojnog predsednika SR Jugoslavije i Srbije Mihajlović je marta 2006. vozio je do Požarevca, gde je prema izričitoj želji najbližih, sahranjen u dvorištu porodične kuće. Isti zadatak, sedam godina ranije, imalo je pogrebno preduzeće njegovog prijatelja Šarića, čijim je autom na zagrebački Mirogoj otišao Tuđman. Taj auto je godinama kasnije završio u Drndinim rukama.


- Reč je o starom sivometalik mercedesu koji je Ilija mislio da baci. Čim sam čuo o kojim kolima je reč, po svaku cenu sam hteo da ih imam - priča Drnda kako se "Tuđmanov mercedes, priključio Miloševićevom".

Velika želja

 

Sudeći po Mihajlovićevoj poslovnoj visprenosti, nije isključeno da osim trećeg u ovom prijateljskom dvojcu, i u vozni park Drnda internacionala pristigne i četvorotočkaš kojim je u večna lovišta ispraćen Izetbegović.


- Drnda voli da spominje kako smo vozili dva pokojna predsednika, i u društvu me često predstavi kao svog "prijatelja koji je vozio Tuđmana" - priča Šarić za "Vesti". Mihajlović se nadovezuje, otkrivajući nam kako se zarekao da će pronaći i "onog trećeg" koji je na poslednje putovanje povezao pokojnog čelnika Predsedništva BiH Aliju Izetbegovića.


- Neću se smiriti dok ne dođem do tog čoveka - obećava Mihajlović. Njegov prijatelj Ilija dodaje da je to Drndina velika, za sada neostvarena želja. Ali... Nije se desilo da Požarevljanin poznat srpskoj dijaspori širom Evrope nešto naumi, a da ne sprovede u delo.

Druženja po Srbiji

Ovu dvojicu uspešnih biznismena sreli smo na jednom od druženja u Srbiji i rado su se setili neobičnog početka njihovog druženja. Dotakli i onu najzanimljiviju temu, put do večnih lovišta nekadašnjih lidera i ratnih pregovarača iz Karađorđeva, čiji su potpisi na Dejtonskom sporazumu, zajedno sa Izetbegovićevim, označili kraj sukoba zavađenih republika nekadašnje velike Jugoslavije.


- Eto, kažem ja da nam fali i taj treći da zaokružimo priču i naći ću ga sigurno - uveren je Drnda koji se pogrebničkim poslom uspešno bavi više od dve decenije, a u istom gradu, Štutgartu, Šarić pune 43 godine. Objašnjavaju da ih je spojila profesija, a onda su otkrili i da je obojici smrt prijatelja bila motiv ulaska u posao.

Radiša ispred pogrebnog preduzeća u Požarevcu
 


- U Nemačkoj je umro moj drugar od izliva krvi u mozak i krenuo sam da sređujem papirologiju. Ispostavilo se da je to komplikovan proces s prilično dugom procedurom - seća se Mihajlović koji je, potom, mnogim zemljacima olakšao prve najveće trenutke bola za izgubljenim članovima porodice. Danas ima sopstveni vozni park sa 23 pogrebnička automobila, a od nedavno se bavi i njihovom proizvodnjom.
Istom stazom je pre Mihajlovića krenuo Šarić, kada je takođe ostao bez jednog od dragih prijatelja.

Šarić na tri adrese

- Počeo sam sa pogrebnom prikolicom, a stigao do 15 automobila - priča Šarić koji sebe zove čovekom sa tri adrese u Rortlingu, Zagrebu i Trogiru. Priseća se i kako ga je sa Drndom zbližio nesvakidašnji Mihajlovićev problem.


- Zove me pre nekih 20-ak godina čovek koji se predstavio kao Drnda i odmah mi nudi poslovnu saradnju. Ja iznenađen njegovom direktnošću, pomislim u sebi "baš si ti neki drnda". Ma, još ni rečenicu nisam stigao da izgovorim, a on mi traži pomoć - prepričava Šarić.

Počeo sam sa pogrebnom prikolicom, a stigao do 15 automobila
 


Drndina poslovna muka, seća se Ilija kao danas, bio je pokojnik izuzetne visine koji nije mogao da bude smešten u standardni kovčeg.


- Sanduci su obično oko 1,95 metara, a ja sam imao i one od dva do 2,10 metara i vozila za njih - objašnjava Šarić.


Iz istih je stopa, seća se, naložio je svojim radnicima da "čoveku iz Srbije" izađu u susret i pošalju to što je tražio.


- Okrenem Drndu i kažem sve ti je završeno - seća se, dok Mihajlović ubacuje da je to bio i početak velikog prijateljevanja koje traje i danas.
 

Priviđenja

Smrt nekoga bliskog je jedan od najtužnijih trenutaka za najbliže, ali tugu, prema Šarićevim rečima, ponekad protkaju i smešne situacije.
- Prevozio sam s jednim Nemcem pokojnika usred zime kroz Austriju. Sneg napadao, ludnica na putu, smrklo se... U trenutku čujemo lupanje pozadi. Izađosmo, gledamo, ništa ne vidimo osim sanduka. Krenemo, ali lupa još jače. Nemac se prepao da je to duh pokojnika, uspaničio se. Stanem ponovo, dobro pogledam i shvatim da je zaštitni pojas delom ispao iz auta i udara o vrata - prepričava Ilija Šarić jednu od tih sekvenci.

 

Srbi vole Slobinog "merdžu"

- Govorkalo se da je auto kojim sam prevozio telo pokojnog predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, prodat. To nije tačno, i dalje je u funkciji i neretko me zovu porodice koje žele da se njihov pokojnik prevozi baš u "Slobodanovom" mercedesu. Balkanci inače mnogo vole mercedese, pa ako nisu imali za života, onda bar u smrti - otkriva Mihajlović čija kompanija se bavi i preradom pogrebnih automobila.

 

Beogradska prijateljstva

Ilija Šarić je kaže, sačuvao mnoga stara prijateljstva iz nekadašnje velike Jugoslavije. Poslovna saradnja sa nekadašnjim ambasadorima i konzulima od kojih neki žive u Beogradu, prerasla je u drugovanje, a prijatelj mu je i pevač Bora Drljača.
- Odlazio sam kod Bore i odsedao kod njegove mame koja je ne samo bila jedna divna žena, već kao i sin, veliki šaljivdžija - kaže Šarić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online