Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 21.11.2014.
12:41 >> 18:03h
blic.rs, Beta A

Kralj gasa Kurčenko postao Srbin

Ukrajinski kralj gasa Sergej Kurčenko (29), težak više stotina miliona evra, koji se nalazi se na crnoj listi Brisela, dobio je srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, saznaje Blic.

Na Forbsovoj listi je na sedmom mestu najbogatijih Ukrajinaca: Da li će uložiti nešto u Srbiju, pitaju se svi
 

- Pretpostavljam da se očekuje da Kurčenko deo svojih miliona uloži u Srbiju, budući da se na Forbsovoj listi nalazi na sedmom mestu najbogatijih Ukrajinaca. Kurčenko, koji je ruski državljanin iako je rođen u Harkovu u Ukrajini, srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri mogao je dobiti kao "stranac na privremenom radu u Srbiji", i to na predlog ministarstva koje pokriva oblast kojom se bavi - navodi izvor Blica.


Dodaje da ne može da tvrdi da je to i ovde slučaj, „ali pošto je Kurčenko važio za najvećeg ukrajinskog trgovca gasom, što mu je primarna delatnost, to bi moglo da bude Ministarstvo energetike u njegovom slučaju, nakon čega vlada odlučuje o ovom predlogu”.

Janukovič Abramovič

U Kijevu je označen desnom rukom Aleksandra Janukoviča, sina svrgnutog predsednika Vladimira Janukoviča, sa nadimkom "Janukovič Abramović".

Njegovo ime je na listi koju je EU sastavila kao prvi talas sankcija protiv bivše vlasti u Kijevu koje podrazumevaju zamrzavanje imovine.


Kurčenko, advokat po zanimanju, sa 19 godina posedovao je 200.000 dolara kapitala, dok je nekoliko godina kasnije njegovo preduzeće imalo godišnji prihod od 300 miliona dolara.

Od ruskog koncerna "Lukoil" otkupio je jednu rafineriju nafte, a danas poseduje 150 benzinskih stanica i jedan lanac pod imenom "Sparschweingas" u Nemačkoj. Smatra se da je uložio oko 300 miliona dolara u tada drugooplasirani fudbalski klub Metalist iz Harkova.

Kupio je ukrajinsko izdanje Forbsa čim je list pokrenuo prič u o poreklu njegove imovine. Osim što poseduje banku, Kurčenkove firme, počev od "Gas Ukrajina", LNG i NPZ, uglavnom važe za najveće trgovce gasom i naftom. Kurčenko je posle promene vlasti napustio Ukrajinu i pošto mu je Belorusija odbila gostoprimstvo, otišao je u Moskvu.

AP: Srbija će opozvati pasoš ukrajinskom biznismenu

Srpske vlasti navele su da će opozvati odluku o dodeli državljanstva ukrajinskom biznismenu Sergeju Kurčenku, koji je na crnoj listi EU, a koga traže u Ukrajini zbog pronevere, prenosi Asošiejtid pres. Iz kabineta srpskog premijera Aleksandra Vučića poručeno je da je pokrenuta procedura u cilju poništavanja odluke o dodeli državljanstva Kurčenku, kako se ne bi komplikovali pristupni pregovori koje Beograd vodi sa EU, navodi AP.

 

Petak 21.11.2014. 13:11
Гузенбауер, Ал Зајеб, Себастијан Курц па сад и Курченко. Људи, јел нас неко зај.бава?
Petak 21.11.2014. 13:16
ZIVELA RUSIJA BEZ OLIGARHA, PUTINE ZGROMI OLIHARHE, MAMICU IM JEBEM UNISTISE RUSIJU.
Petak 21.11.2014. 16:52
Украјински краљ гаса по убрзаној процедури добија српско држављанство...... Ово ми личи као прије пар година кад је Мило исто овако дао цг држављанство оном пробисвјету са Тајланда, Шинаватри..... А Тајланд га тражио због силних проневјера и утаје новца!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online