Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 20.11.2014.
13:57
Beta A

Deca ulice, bez imena i prezimena

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u proteklih nekoliko meseci, uz saradnju sa centrima za socijalni rad, 60 dece sklonjeno sa ulice, a protiv pojedinih roditelja su podnete i prijave i oduzeto im je starateljstvo.

Problem: Nije bilo krivičnih prijava protiv onih koji su organizovano u kombijima dovodili decu na prosjačenje
 

"Za neku od ove dece ne znamo ni ko su ni odakle su", rekao je Vulin na skupu "25 godina od usvajanja konvencije UN o pravima deteta - rešavanje problema dece čiji se život i rad odvijaju na ulici".

Ministar je rekao da su ta deca sada smeštena ili u hraniteljske porodice ili u institucije.

Prema njegovim rečima, to je postignuto zahvaljujući radnim timovima koji su formirani u centrima za socijalni rad. Za sada oni rade u 45 opština, a cilj je da ih bude u svih 163.

Vulin je kao veliki problem istakao to što do sada nije bilo krivičnih prijava protiv onih koji su organizovano u kombijima dovodili decu na prosjačenje i zbog toga do sada oni nisu odgovarali. "To je zločin koji ne sme da prođe nekažnjeno", rekao je Vulin.

On je najavio donošenje bolje zakonske regulative koja će zaštititi decu i poručio da će fizičko kažnjavanje dece biti sankcionisano. "Iako ste ga rodili, dete nije vaše vlasništvo pa da možete da ga tučete i prema njemu se tako ophodite", rekao je on.

Vulin je izneo i podatke da je tokom prošle godine usvojeno 154 dece a da se do kraja ove godine očekuje da nove porodice nađe 180 najmlađih. Tokom naredne godine ta cifra trebalo bi da dostigne 250. On je napomenuo da veći broj usvojenja ne znači i da će procedure biti olakšane na štetu dece, već da će se sve raditi u njihovom interesu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da zabrinjavaju podaci o broju siromašne dece u Srbiji i regionu a posebno zabrinjava to što se ne zna tačan podatak koliko dece živi i radi na ulici.

"I pored donetih zakona i ratifikovanih konvencija verujem da ima prostora da poboljšamo regulativu kako bismo obezbedili još bolju zaštitu prava deteta", rekla je ona.

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hoze poručila je da je zaštita dečijih prava bitna i za dalji proces integracije Srbije i poglavlja 23 i 24 koja se tiču ljudskih prava.

Ona je poručila da je bitna bolja primena zakona i unapređenje nacionalne strategije koja se bavi pitanjem zaštite dece.

Direktor Unicefa u Srbiji Majkl Sen Lo poručio je da je u Srbiji još prisutna diskriminacija, pre svega kada je reč o deci sa invaliditetom i romskoj populaciji i da na tome treba intenzivno raditi.

"Stručnjaci koji rade sa decom treba da se adekvatno ophode i pružaju istu zaštitu svima", rekao je on i izneo podatke da je samo šest odsto romske dece uključeno u obrazovni sistem a od tog broja 64 odsto završi osnovu a 22 odsto srednju školu.

Četvrtak 20.11.2014. 14:12
Fasisti na vlasti u Srbiji dovode porodice u siromastvo (ne samo ove sto prosjace), uvode nove zakone i oduzmu ti (i to sve "socijalno") decu jer se o svojoj licnoj deci "NE BRINES"...vuline sa ovom "tvojom politikom" bi i Hitler zaplakao.
Četvrtak 20.11.2014. 14:27
Blago deci koju ni roditelji ne mogu da zbrinu-neko drugi "hoće".
Petak 21.11.2014. 07:10
Та западна лицемерна политика би се могла свести на следеће: децу не смеш тући,али их смеш навући ! Зликовци,лицемери сви од првог до последњег,чим достигнете висине најразвијених западних земаља и почнете да одузимате родтељима децу јер их не васпитају у складу са западним изопаченим умовима,почеће да падају главе ! Први лик који би ми ушао у двориште и са бла бла бла образложењем рекао да мора да ми одузме децу, више корак не би направио ! Управо то је пут којим нас ови багра води.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online