Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.11.2014.
08:04
Beta, Srna A

Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Premijer Srbije položio je venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu sa natpisom na srpskoj trobojci "Besmrtnim herojima - Vlada Republike Srbije". Vence su uz najviše državne i vojne počasti na spomenik Neznanom junaku na Avali položili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Sve zemlje potpisnice slave Dan primirja, kada je i okončan Prvi svetski rat
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu dan opomene i sećanja na jednu od najvećih tragedija kroz koju je prošla Srbija i poručio da je vreme za novu etapu i novi korak u budućnost.

Vučić je istakao da je Srbija, odolevajući brojnim izozovima kroz svoju prošlost uvek birala naprednu stranu težeći slobodi, nezavisnosti i napretku, što ju je neretko stavljalo "u delikatan položaj koji je katkada vodio oružanom sukobu".

On je podsetio da je Prvi svetski rat počeo napadnom "moćnih carstava na malu kraljevinu Srbiju" i istakao da "četiri ratne godine ispunjene stradanjem civilnog stanovništva i razaranjima, ali i velikih vojnih pobeda" obavezuju građane Srbije na borbu protiv stereotipa, nerazumijevanja i svakog oblika mržnje.

 

"Mi stanovnici ovog dela Evrope znamo šta znači kada netrpeljivost i mržnja postanu ključni činioci politike velikih i kada složeni međunarodni odnosi zahvate male evropske države poput Srbije", rekao je Vučić.

On je istakao da je snaga Srbije u jedinstvu srpskog naroda, osjećaju odanosti otadžbini, idealima mira, nenasilja i saradnje i sposobnosti uočavanja sopstvenih grešaka i da hrabro iskorači u pozitivnom pravcu.

"Posebna mi je čast što su danas ovde i predstavnici onih zemalja koje smo do juče nazivali poraženima u Prvom svetskom ratu. Te zemlje su danas naši veliki prijatelji i sa njima gradimo zajedničku budućnost. Mnoge od njih danas, pre svega, u ekonomskom smislu su uspešnije od nas. To je dokaz da, kada radite marljivo i posvećeno, možete sve da postignete i za relativno kratko vreme", zaključio je Vučić.

Položeni venci i u Banjaluci

Srpski konzul u Banja Luci: Vladimir Nikolić

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić položio je venac na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Nikolić je podsetio da je na današnji dan pre 96 godina potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koji je odnio 20 miliona žrtava i donio svetu neviđena razaranja.
"Istovremeno, danas obeležavamo dan kada je srpska vojska na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem oslobodila Beograd, donela slobodu Srbiji i priključila se pobednicima u Prvom svetskom ratu", rekao je Nikolić.

Vučić je poručio da snaga Srbije leži i u odlučnim i vrednim građanima, svesnim odgovornosti da stvaraju novu vrednost u mnogim poljima javnog života i poručio da je vreme za novu budućnost, koja će zajednički biti uobličena u skladu sa potrebama građana Srbije.

"To nije samo odgovornost prema generacijama koje tek dolaze, nego i naša obaveza prema junacima Prvog svetskog rata, koji su stradali za slobodu i nezavisnost Srbije, a koje nikada ne smemo da obrukamo. Obraz je jedino što nema cenu", rekao je Vučić.

Nikolić se upisao u spomen knjigu

U spomen knjigu Nikolić je upisao: "Sa ovog mesta, iz vaše žrtve, Srbija crpi snagu za put napred. Ne treba brinuti za sudbinu Srbije kojoj ste vi uzor", navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, grada Beograda i vojni izaslanici država saveznica i država protivnica u Prvom svetskom ratu, a ceremoniji su prisustvovali visoki predstavnici ministarstava Srbije i strani ambasadori.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino stradalim tokom Prvog svetskog rata.


Dan primirja obeležava se kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obilježen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.11.2014. 09:39
ostalo je samo secanje umesto da bude pouka ljudima da grade mir,slobu,jedinstvo i da ratova nema. Dzabe praznika kad se ratovi nastavljaju,ljudi zive u bedi i nemastini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online