Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 21.10.2014.
09:22 >> 13:46h
Srna, Beta A

"Veliki školski čas" u Kragujevcu

U spomen parku "Kragujevački oktobar" u utorak je kod spomenika đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu održan moleban i "Veliki školski čas".

U znak sećanja na streljane đake: Spomenik u Šumaricama
 

"Koliko god godina da prođe, svaki put kad je Veliki školski čas, kao da se tog časa dešava i danas se videlo da je bilo puno inspiracije u izvođačima i raduje me što puno dece dolazi da sazna tu našu istoriju, tešku prošlost, ali šta je bilo - bilo je, idemo dalje", kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Kragujevcu.

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm istakao je da je prošlo 73 godine otkako su nemački vojnici ubili nedužne civile u Kragujevcu.

"Dolazim svake godine i smatram da je ovo moja lična obaveza", naveo je Vilhelm prilikom polaganja venaca.

Vence su osim predsednika Nikolića i nemačkog ambasadora, položili i delegacija Prve kragujevačke gimnazije, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predstavnici ministarstava rada, odbrane, prosvete, unutrašnjih poslova.

Molebanu i Velikom školskom času prisustvovali su i ambasadori Rusije Aleksandar Čepurin, Belorusije Vladimir Čušev, Slovačke Jan Varšo i Palestine Mohamer Nabhan.

 

"Veliki školski čas" svake godine se održava kraj spomenika streljanim đacima i profesorima gimnazije.

Pesnikinja Desanka Maksimović stradanju kragujavačkih đaka i profesora posvetila je poemu "Krvava bajka" koja počinje stihovima: "Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu".

Uoči Velikog školskog časa, tradicionalno, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održava se komemorativna akademija.

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljale više hiljada civila kao znak odmazde i taj događaj smatra se jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu strijeljano 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da su strijeljana 2.792 građanina, jer za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina.

Današnji datum se u Srbiji od pre nekoliko godina obeležava kao Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.10.2014. 11:41
Bog neka ih pomene u Carstvu nebeskom.
Utorak 21.10.2014. 09:36
Ocekujemo dolazak nemackog ambasadora, a bio bi red i tetka Angela da se javi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online