Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.10.2014.
03:33
D. Đorđević - Vesti A

"Izađi mi na teglu": Kraljevi ajvara

Celo Vranje je tog dana mirisalo na ajvar, a u južnjačkom specijalitetu uživali su štićenici doma za nezbrinutu decu. Takmičenje Izađi mi na teglu organizovala je Turistička organizacija Vranja u saradnji sa produkcijskom kućom Bašta mašta iz Beograda. Žiri je imao težak zadatak da proglasi najbolji recept za ajvar u Srbiji. Šampionsku titulu ponela je ekipa Bakina tajna iz Vranja.

I deca su se takmičila
 


- Ajvar se priprema isključivo od paprika na tradicionalan način. Svi su dobili ulje, so, rukavice, drva, kube, doneli su samo srećnu šerpu i varjaču. Na terenu je 18 ekipa koje su dobile po 30 kilograma paprika. Među njima su učenici Poljoprivredne i Veterinarske škole, predstavnici Udruženja penzionera i pojedinci koji su sami formirali ekipe. Svaka ekipa spremila je po deset tegli, dakle, ukupno 180 - kažu organizatori.


Uzorke je pod šiframa ocenjivao žiri. Pobednik ide u finale takmičenja koje će biti organizovano na Kalemegdanu u Beogradu. Ekipu Bakina tajna predvodila je Radmila Stošić.

- Ajvar pravimo otkako znamo za sebe po čuvenom starovranjskom receptu nasleđenom od naših majki i baka. Zaposleni smo u hotelu Vranje, pa nam priprema vranjskih specijaliteta nije strana. Ako hoćete pravi ajvar, mora da je od domaće seljačke paprike sađene na otvorenom, ne od one pod najlonom. Moraju da se ispeku podjednako sa svih strana i lako ljušte, i što je najvažnije da se očiste semenke. Vranjanski ajvar ne sme da ima semenke.

Uprživanje je vrlo bitno, zejtin ne sme da pliva u tegli niti da se stavlja bez reda. Na početku se stavi pola zejtina spremljenog za količinu paprika i na polovini upržavanja još pola. Na 30 kila paprika ide jedna flaša zejtina. Dobro se meša, bez prekida, sve dok se ne odvaja od drvenu kašiku, a na šerpu se vidi čisto dno. Soli se po ukusu, i pošto je ovo ajvar za decu, ne zaljućuje se. Glavni deo recepta otkrićemo na finalnom takmičenju u Beogradu jer se nadamo jednom od prva tri mesta - kaže Stošićeva.

Vlado Stevanovski je predvodio jedinu ekipu iz Makedonije pod imenom Baš ajvar. Oni su stigli iz Kumanova na poziv prijatelja iz Vranja.

- Isključiv motiv je što je manifestacija humanitranog karaktera i što ajvar ide za siromašnu decu. Van konkurencije smo jer je kumanovski ajvar nešto posebno, "očima da ga gledaš, prste da poližeš". Malo se šalim, ali ima i zbilje. Sad, Vranjanci kao naši najbliži susedi, verovatno su nekad davno pokrali naše recepte. Probao sam ajvar mojih prijatelja i kažem im: "U, bre, isti kao naš" - smeška se Stevanovski.

Teglanje bez granica

Manifestacija je imala i zabavni deo u kome je bila izvedena predstava za decu edukativnog karaktera o zdravoj hrani. Organizovano je i takmičenje za decu pod nazivom Teglanje bez granica u različitim disciplinama.

Nije hteo da otkriva sve tajne kumanovskog ajvara, ali kaže da je glavna poenta u ljuštenju paprika. Ako se tu omane onda džaba posla.


- Kad se paprike dobro ispeku, mora da se oljušte tako da nema ni trunke crnog, što nastaje na kori paprika prilikom pečenja. Ta crna opna mora da se lako ljušti da bi ostalo meso od paprika. Poželjno je da semenki uopšte nema, sad ako neka prođe, nije greh. Semenke se odvajaju rukom, pažljivo, a kad se odvoje i odlože tad ruka prođe kroz vodu da spadnu semenke. Ne smeju paprike da se peru u vodi od semenki - otkriva Stevanovski.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 21:07
Ste ne navedoste datum KADA ce biti finale? Hocu da povedem familiju da gledamo (i probamo)...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online