Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.10.2014.
06:40
Đ. Janković - Vesti A

Katastrofa zbog otrova

Povodom ekološke katastrofe izazvane izlivanjem toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona nekadašnjeg rudnika Stolice u Kostajniku, koja traje gotovo pet meseci, oglasili su se i predstavnici pokreta Zeleni Srbije iz Loznice i Šapca.

Izlivanje teških metala u reku (Foto: Ilustracija)
 

Prema rečima Dragana Miloševića, predsednika Zelenih Srbije - Pokret za Loznicu, do sada se izlilo na hiljade kubika jalovine koja sadrži teške metale što će prouzrokovati velike probleme lokalnom stanovništvu u korišćenju poljoprivrednih površina i izvorišta.

Očajni seljaci

Zagađenje najviše pogađa meštane ugroženih sela, a Vojislav Nenadović iz Gornjih Nedeljica kod Loznice kaže da su na njegovim oranicama pored reke Korenite, dvadesetak metara od obale, nanosi jalovine debeli oko metar i tu nije ostalo ništa od useva.
- Izlivanjem Korenite sva jalovina je ostala na njivama, usevi su uništeni, a zemlja je zagađena teškim metalima. Ugroženo je nekih 13 sela, ali država ne reaguje. Mi možemo sejati na tim njivama, ali je pitanje šta će tu roditi i koliko će biti zdravo za upotrebu. Hoćemo li potrovati stoku, našu decu, ali i onu van ovih sela koja piju mleko? Ako niko ništa ne uradi moraćemo da blokiramo put ne bi li nadležni reagovali - kaže ovaj poljoprivrednik.

 

- Količine teških metala su stostruko veće od onih koje se smatraju graničnim za zagađenje vodotoka. Posledice po zdravlje stanovnika, odraslih i dece, biće dalekosežne, a mogućnost je i uticaja na buduća pokolenja. U pitanju je zagađenost vodotoka dužine od tridesetak kilometara i više naselja ugroženih uticajem teških metala. Još je rano govoriti o proceni štete, jer ova ekološka katastrofa i dalje traje i količine koje će se pojaviti u vodotocima, kao i dokle će stići za sada su nepoznanica - kaže on.


Predsednik Zelenih Srbije - Pokret za Šabac i potpredsednik izvršnog odbora Zelenih Srbije, dr medicine Dejan Pavlović upozorava da je količina teških metala koja dospeva u životnu sredinu ogromna i da sadrži gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan.


- Teški metali u jalovini koja se izliva u Kostajniku su u takvim količinama da se ne mogu izmeriti mernim aparatima. To je enormna količina, van svih klasa. Prema rečima meštana briga države je minimalna, i njen odnos prema ovakvim stvarima je zabrinjavajući. Zeleni Srbije su tražili da se osnuje posebno Ministarstvo životne sredine i resursa i ponovo formira Fond za zaštitu životne sredine da bi se novac od silnih ekoloških taksi mogao upotrebiti za stvari kao što je problem u Kostajniku. Ukazivali smo na probleme opasnog otpada, a jalovina spada u tu kategoriju.

Država je najveći ekološki faktor rizika, problem je nedostatak institucija koje bi se bavile ovakvim stvarima - kaže Pavlović koji je najavio podršku Zelenih meštanima rešenih da u znak protesta blokiraju saobraćajnice.

Ponedeljak 13.10.2014. 17:07
Reakcija "drzave" vrlo jasno pokazuje njen stav, i on se moze sazeti u dve reci: "Crkni narode.".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online