Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.10.2014.
11:01
Blic A

Nepismenost i glupost kraljevačkih odbornika

Kraljevački odbornici koriste reči poput "bijografija", mešaju ćirilicu i latinicu, a kao lične osobine navode i neviđene gluposti. Primer nad primerima je profesorka književnosti, koja je napisala da je u svojoj karijeri "promenila puno direktora i da se nijednom od njih nije zamerila". Da ne ulazimo u značenje i dubine njene lojalnosti, ali moramo da je ispravimo u jednom. Kaže se mnogo, a ne puno. Čaša je puna ili prazna, a ljudi je mnogo ili malo. Kad ovako piše profesorka književnosti, možete zamisliti šta su ostali nalupetali.

Ko još čita CV lokalnih odbornika, ionako nisu zahvaljujući njemu došli na funkciju
 

"UBod u računarstvo", "praBnik", "biJografija" ili lične osobine kao što su "iskusni profesionalac", "spreman da preuzme nove odgovornosti", "samoinicijativan", samo su neki primeri koje kandidati za gradske funkcije navode u svojim biografijama, a koje moraju da prođu kroz skupštinsko razmatranje.


Bivši gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Jovašević potvrđuje da je pismenost odbornika diskutabilna.

"Da li ste vi svesni da je 95 odsto funkcionera, sa odbornicima, potpuno nepismeno? Oni nemaju pojma šta su prilozi, imenice teško da bi izmenjali po padežima, mada instrumental, primetio sam, znaju da koriste", kaže Jovašević.


Na pitanje kako je došlo do toga da takvi ljude sede na važnim gradskim pozicijama, Jovašević kaže da ih je isključivo njihova poslušnost dovela na ta mesta.

Presedan u pisanju biografija s kojima odbornici dolaze u dodir, a samim tim i celokupna javnost u Kraljevu, predstavlja slučaj profesorke srpskog i književnosti, koja je u svojoj biografiji za kandidaturu za člana školskog odbora u jednoj kraljevačkoj školi, napisala da je "uvek bila lojalna direktorima škola, podržavala ih i nijednom se nije zamerila".


Predsednik Skupštine Kraljeva Sreten Jovanović objašnjava ovaj primer.

"Ne znam da li da se smejem ili da plačem. I kako će jedna takva profesorka sprskog da pregleda pismene zadatke, kada tako nešto može da napiše u svojoj biografiji? Radnici koji rade u skupštinskim poslovima nemaju vremena da vraćaju na doradu lične dokumente, jer imaju svega dva do tri dana da pripreme sednicu. Neka javnost vidi i čuje takve primere", kaže Jovanović.

U još jednom primeru nepismenosti ili klasičnog prepisivanja modela biografije odnosno si-vija koji se pronalaze na internetu, nedavno je jedan od kandidata napisao kako ima "početni nivo čitanja i pisanja iz srpskog jezika".
 

Aktuelni gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić rekao je da se slaže da postoje "smešne i loše napisane" biografije, te da će svaki papir koji stigne u Skupštinu biti pročitan i vraćen na doradu.

Nedelja 12.10.2014. 13:32
Takvi su savrsen materijal za klimoglavce, a to je sve sto danasnja vlast u Srbiji zeli.
Ponedeljak 13.10.2014. 09:39
Šta će im tamo biografija, i ko njih tamo išta pita?!
Ponedeljak 13.10.2014. 21:08
Да ли само краљевачких ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online