Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.10.2014.
08:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vratio sam se u napaćenu zemlju

Revolucionarni izum, polilajt, delo je Srbina iz sela Trska kod Rače Kragujevačke, Milutina Stoilovića, koga je život odveo u daleku Australiju, prvo u Sidnej, a zatim u Kanberu. Koliko su mu Australijanci zahvalni, možda najbolje govori i podatak da se jedna ulica u Kanberi zove Polilajt. Za 34 godine samo je dvaput bio u Srbiji. Nedavno je ovaj 73-godišnji fizičar stigao sa suprugom u otadžbinu da obučava srpske forenzičare za rad na polilajtu i pritom na poklon srpskoj policiji doneo dva polilajt aparata.

Polilajt se koristi širom sveta: Milutin Stoilović
 

- Ostavio sam bivšu SFR Jugoslaviju kao veliku i naprednu državu. Zavideo nam je ceo svet. Bili smo država u razvoju, ali progresivna, a evo me danas u Srbiji, maloj, napaćenoj i na rubu propasti. Sve se promenilo i izgubilo nekadašnji sjaj. Žao mi je što su tokom prošlih, a teških godina ljudi postali nezadovoljni. Ipak, ostali su Srbi i dalje prave slovenske duše. Nedostaje mi Srbija - priznaje Milutin.

Četiri generacije

Njegova supruga, rođena Beograđanka, 66-godišnja Nataša, tvrdi da bi se sutra vratila, ali im se ćerka Ivana udala za Australijanca, rodila blizance i nema nameru da se vraća u Srbiju.
 

Majčin savet

- Kada je moja majka Ljiljana došla kod nas u posetu, u Kanberu, te prve godine, bila je oduševljena. Međutim, po njenom povratku, napisala sam joj pismo u kojem sam priznala da se i dalje teško uklapamo, da mnogo radimo, da naša Ivana stalno plače i da smo odlučili da se vratimo, jer nam je život bio mnogo lepši u Beogradu. Bilo je to 1981. godine, mada sam bila jedinica, majka mi je u svom pismu odgovorila, da i ako je njenom srcu teško, ipak, ne treba da se vraćamo - kaže Ljiljana.

- Nigde mi nije tako lepo i nigde se ne osećam tako dobro kao u Srbiji - kaže Nataša, koja je svog supruga pratila i u dobru i u zlu.


Njih dvoje i ćerka Ivana živeli su sa Natašinom majkom i dve babe u dvosobnom stanu u centru Beograda. Milutin je radio kao asistent na beogradskom Veterinarskom fakultetu, ali kada je shvatio da će, u najboljem slučaju, tek možda koju godinu pred penziju moći da dođe na red kupovina stana, odlučio je da potraži sreću preko okeana.


- Evropa me nije privlačila, a pre Australije smo isprobali Kanadu, u koju smo otišli kod kumova Slobodanke i Milana, ali kanadska duga zima nije nam se dopala. Kako god, krenuli smo nekim novim putevima i završili u Australiji - priča Milutin.
Odlučili su da se upute u Sidnej.


- Nisam bila oduševljena, ali ćerka Ivana i Milutin su me nadglasali i tako smo 1980. godine krenuli u nepoznato. Uzeli smo godinu dana neplaćenog, jer sam i ja radila u Energoprojektu. Stigli smo u neki drugi svet. Bilo je teško, ali nismo imali izbora, osim da stisnemo zube i uspemo da nađemo svoje mesto pod suncem. Nisam znala engleski, a Milutinu je, mada je govorio engleski, trebalo nekoliko godina da savlada australijski sleng - seća se Nataša tog juna kada su stigli u Sidnej, a u avgustu se već Milutin javio na konkurs u Kanberi.

Skućili se u Kanberi: Milutin i Nataša Stoilović

Srpski koreni

- Radilo se o zajedničkom projektu australijske federalne policije i nacionalnog univerziteta, pa je pored profesora razgovoru prisustvovao i šef istraživačkog direktorata australijske federalne policije. U principu se sve brzo završilo i mi smo se preselili u Kanberu. Trebalo je neko vreme samo da sačekamo da nam univerzitet završi farbanje kuće. Međutim, moja Nataša je oduvek bila preduzimljiva i predložila je i da kupimo sami kuću, jer bismo kasnije mogli da je prodamo ukoliko odlučimo da se vratimo, pa smo zato radili dva posla.

Ime i prezime

- Mnogo smo radili i malo smo imali vremena tih prvih godina za porodična druženja. Sećam se Nataša je čistila neki grčki klub, a ja sam dolazio posle svog posla da joj pomognem. Vikendom je radila još i u jednom restoranu, od ujutru do uveče i nije to trajalo mnogo dugo, jer je Nataša kupila restoran. To nam se urezalo u sećanje kao da je juče bilo. I pored svog tog rada uzelo nam je više od 10 godina da otplatimo našu prvu kuću - kaže Milutin, koji dodaje da jedino nije dozvoljavao nikome da mu menja ime i prezime, pa su svi Australijanci naučili da čisto izgovaraju njegovo ime Milutin.

Nataša je učila engleski i čistila školu, a ja sam joj kad završim sa svojim poslom i projektom, pomagao. Vrlo brzo smo kupili kuću, pa nam je laknulo - kaže Milutin dodajući da mu je pet godina trebalo da osmisli polilajt, koji se oslanja na fluorescenciju, mašinu za otkrivanje slabih i nevidljivih otisaka na mestu zločina, ali i drugih tragova. Njegov izum se danas koristi širom sveta, i na mestu zločina i u forenzičkim laboratorijama.


Već posle nekoliko meseci bilo mu je jasno da je Kanbera bio više nego pametan izbor.


- Grad kao što je Kanbera nisam mogao da zamislim, čak ni pomoću mašte. Meni je nekako izgledao bajkovit, kao da su kuće poređane usred velikog parka, a video sam sveta, jer smo dosta putovali i pre preseljenja u Australiju. Nikada se nisam pokajao i ne razmišljam o povratku u Srbiju, jer je danas moj život Australija, mada se Nataša sa mnom ne slaže i sutra bi se vratila - kaže kroz smeh sagovornik "Vesti" i otkriva da, iako je tokom tri i po decenije u Srbiji bio samo dva puta, maternji jezik nije zaboravio i priča bez stranog akcenta.


- U kući se kod nas isključivo govorilo na srpskom. Zato nemamo strani akcenat jer smo se trudili da što više očuvamo naše korene - kaže Nataša i dodaje da i danas sa svojim unucima, blizancima, Danijelom i Najtanom priča srpski ne bi li ga što bolje savladali.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online