Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.10.2014.
15:52
mondo.rs A

Stručnjaci napravili vodič za pametno pijenje

Srbi vole da piju, ali ni to ne umeju, tvrdi dr Ivica Mladenović, autor "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola", koji je objavio Institut za mentalno zdravlje uz podršku Udruženja pivara i sladara Srbije.

Ne gasite alkohol kiselom vodom. Samo pojačavate pijanstvo
 

Vodič je namenjen svim (punoletnim) građanima Srbije s idejom da se onima koji umereno piju i dalje omogući da uživaju u alkoholu bez rizika da to pređe u alkoholizam, kao i da se izbegnu sve negativne posledice konzumiranja alkohola.

"Alkohol je neraskidivi deo tradicije i kulture Srba. Evidentno je da Srbi vole, ali da 'ne znaju da piju', te umesto da bude katalizator dobrog raspoloženja, alkohol često postaje okidač za agresivno ponašanje, nemoralne postupke i radnje opasne po život“, izjavio je urednik vodiča dr Mladenović, inače načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

Dobro, kako se to "odgovorno pije"?

Za početak, potrebno je da jedete pre nego što uopšte počnete da konzumirate alkohol. Obilan i kaloričan obrok sprečiće čak 30 odsto alkohola da pređe u krv, a onaj deo koji pređe će se sporije apsorbovati, što znači da se nećete brzo napiti.

Suprotno uvrženom mišljenju, meze (pogotovo u kombinaciji sa "kiselom vodom“) samo ubrzava apsorpciju alkohola. Hrana se preporučuje i dok pijete, naročito visokokalorične namirnice, poput sira i kikirikija, takođe, da bi se sprečilo naglo opijanje.

Pravilno unošenje tečnosti je veoma bitno jer je alkohol diuretik, što znači da nas tera da češće i više mokrimo, pa brzo dehidriramo. Osećaj žeđi nas tera da više pijemo i ako se opet vratimo alkoholu, to nas stavlja u "začarani krug". Zato pre provoda popijte dovoljno vode, a osim alkohola na žurci konzumirajte i vodu i sokove (nikako "kiselu vodu").

Takođe je važan i tempo ispijanja – prosečno ljudsko telu uspešno metaboliše nešto manje od jednog standardnog pića (krigla piva, čašica rakije, čaša vina) na sat. Ispijanje više od jednog pića po satu dovešće do opijanja.

Kod nas je veoma popularan ritual "zagrevanja alkoholom pred žurku", naročito među adolescentima. Najbolje bi bilo da ga izbegnete ukoliko ne želite da upropastite provod sebi i drugima.

Ako ste ljuti ili depresivni, nemojte piti. Lakše ćete kada ste zadovoljni iskontrolisati unos alkohola nego kad ste nervozni i razdražljivi. Tuga se ne "topi" u alkoholu.

Nije novost da je društvo veoma važno, ali kada je alkohol u pitanju ono je presudno za sprečavanje negativnih posledica poput sedanja za volan u pijanom stanju, ili odlaska sa žurke "u mrak" sa nepoznatom osobom.

Zapamtite, različite osobe različito reaguju na alkohol. To što neko u vašem društvu može da popije pet koktela i da mu "ne bude ništa" ne znači da možete i vi. Rakcija na alkohol zavisi od brojnih faktora, pre svega količine pića, ali i tempa pijenja, zdravstvenog stanja, telesne konstitucije, zamora, prisustva emocija...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 15:57
е добар си Младеновићу,открио си топлу воду
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online