Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.10.2014.
11:03
24sata.rs A

Haos na Univerzitetu: Partije zavadile studente, nestaju biračke kutije

Izbori za studentski parlament Univerziteta u Beogradu (UB) održavaju se u sredu, a atmosfera je gora nego pred bilo koje parlamentarne izbore u Srbiji. Studenti su podeljeni i po partijskim i po ličnim interesima, a na najmanje tri fakulteta izbori za predstavnike u studentski parlament održani su pod sumnjivim okolnostima, prenosi portal 24sata.rs.

Studenti podeljeni po partijskim i ličnim interesima (Foto: Ilustracija)
 

Problemi su nastali kada su se studenti koji su članovi i simpatizeri vladajućih stranaka, SNS i SPS, sukobili sa kolegama koje nemaju partijsku knjižicu ili pak naginju ka opoziciji.


- Studenti su se podelili, kao što se dele i svake godine u ovom periodu, s tim što se ovaj put pojedini pozivaju na određene političke partije i tako vrše pritisak. Između ostalog, studenti bliski vladajućim partijama pokušavaju da spreče veliki protest koji ćemo održati između petog i 10. oktobra - kaže za “24 sata” Andrijan Lemut, odlazeći predsednik studentskog parlamenta UB.

UB: Izbori puni neregularnosti

Prorektorka UB prof. dr Nada Kovačević, koja je i predsednica izborne komisije, potvrdila je da su izbori na fakultetima prošli uz mnogo neregularnosti, a prorektor prof. dr Miodrag Popović rekao je da je “atmosfera je gora nego pred izbore među strankama”.
- Studenti su se podelili što prema ličnim, što prema partijskim interesima - rekao je Popović.
Inače, dužnost studentskog parlamenta Univerziteta je da se bori za prava studenata, sarađuje sa institucijama i učestvuje u donošenju važnih dokumenata.

Razjašnjenja radi, članovi studentskog parlamenta Univerziteta biraju se tako što svaki fakultet odabere jednog do tri delegata. Zbog političkih sukoba, ali i ličnih interesa, na najmanje tri fakulteta ovi izbori su prošli veoma sumnjivo.


Izbori na Pravnom održani su ispod žita, odnosno tako da više od 1.300 studenata uopšte i nije znalo za njih. Izborna komisija poništila je ove izbore, ali ih je pod pritiskom dekana prof. dr Sime Avramovića naknadno ipak priznala. Studenti tvrde da je pritisak stigao iz SNS i da je Stefan Tanasković, delegat Pravnog za studentski parlament, član SPS.


- Moguće je da je Stefan član SPS, ali sve i da jeste, u studentskom organizovanju je strogo zabranjeno promovisati lične interese. Ja nikada nisam bio član nijedne partije, a svojim kolegama sam poručio da je to isključivo njihova privatna stvar koju ne smeju mešati u parlament - odgovara Dejan Stojanović, predsednik studentskog parlamenta Pravnog fakulteta.


Mutnih radnji bilo je i na Poljoprivrednom gde je ukradena biračka kutija.
Sekretar Bogdan Mladenović rekao je samo da se “fakultet ne meša u studentske izbore” i da su “studentske organizacije često politički instruisane”.


Na Mašinskom pak prevagnuli su lični interesi. Izbori su takoreći organizovani tajno, jer je prethodna garnitura želela da zadrži vlast.


- Bruka za studente! Niko nije bio obavešten o izborima pa je od oko 3.340 aktivnih studenata glasalo njih 27 - kaže dekan prof. dr Milorad Milovančević.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 17:07
Na studente ne treba obracati paznju,to su bilmezi koji godinama studiraju uzivajuci po studetskim domovima za male pare. Kad je potrebno ne ukljucuju se u drustveni zivot jer su oni pobogu akademski gradjani i sto bi njih interesovala neka pederska parada. Od preko pedeset hiljada akademskih gradjana 28.se niko nije pojavio na ulicama i da kaze svoje akademsko NE sramoti koja nas je zadesila. Sada treba da nas je briga za neke glupe izbore koji apsolutno nista ne znace.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online