Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 19.09.2014.
04:17
B. Grujić - Vesti A

Lopovi odneli vetrenjaču i snove

Sve je mogao da očekuje Milentije Ivković, penzioner i pronalazač iz Zrenjanina, pa čak i to da će mu neko prisvojiti izum, ali da će mu nepoznati lopovi ukrasti konstrukcije za njegove vetrenjače, to zaista nije. Ali eto, dogodilo se i Milentije, kolonista iz okoline Leskovca, ostao je bez jedina dva prototipa.

Nestala jedina dva prototipa: Milentije ispred svog izuma
 

Za sada nepoznati lopovi, provalili su u radionicu koja se nalazi na periferiji Zrenjanina i odneli sklopljene konstrukcije od dva prototipa vetrenjače, spremnih za izložbe i demonstraciju rada.


- Zaista sam u šoku i ne mogu da verujem, jer posle višegodišnjeg rada na konstruisanju jedinstvene vetrenjače, koja vuče vodu iz zemlje i proizvodi struju, i mnogih peripetija, stigao sam do vrhunca u karijeri svakog inovatora - serijske izrade patenta. Ali, sada sam ostao bez jedina dva prototipa. Vetrenjače su "dobile krila" zahvaljujući lopovima koji su provalili u moju radionicu i srušili sve moje ideje i snove - rezignirano ističe vrsni majstor, koji je izučio nekoliko zanata i ostvario zavidnu profesionalnu karijeru majstora.

Samo u staro gvožđe

- Ne mogu da shvatim. Lopovi, očigledno nisu bili dobro obavešteni i osim što su meni napravili belaj i poremetili mi planove, sa ukradenim gvozdenim konstrukcijama, ne mogu baš mnogo. Mogu jedino da ih prodaju kao staro gvožđe za nekoliko hiljada dinara. Za mene su neprocenjive - ističe Milentije, napominjući da je sreća što projektna dokumentacija nije ukradena, pa realizacija serijske proizvodnje nije dovedena u pitanje.

Gde god je radio, iza sebe je ostavljao vredne inovacije, a svakako najznačajnije su one u petrovaradinskoj ciglani "Sloga", fabrici keramike u Beloj Crkvi, "Agrosemenu", dok je u takozvanom penzionerskom statusu, u Zrenjaninu, odakle mu je supruga, započeo realizaciju ideje korišćenja energije vetra i konstruisanje malih vetrenjača, kako bi komšijama koji imaju vikendice i salaše, udaljene od grada, pomogao da dobiju struju.


Posle nekoliko godina rada uspeo da konstruiše specijalnu vetrenjaču koja vuče vodu iz zemlje i proizvodi električnu energiju.

- Radio sam dugo i strpljivo, bez ikakvog uzora i došao do najfunkcionalnijeg modela sa šest krila. Vetar duva u njih i pokreće glavni rotor, koji snagu prenosi na vodenu pumpu ili na generator. Vetrenjača je mobilna, lako prenosiva, može da se postavlja na svim mestima, bez betoniranja i mogu reći da je za relativno kratko vreme, bez neke velike propagande i marketinga, zavladalo veliko interesovanje za moje vetrenjače - naglasio je Milentije, uz napomenu da pokušaj da krene sa serijskom proizvodnjom nije bio ništa lakši od izrade same vetrenjače.


Svoj izum je izlagao na sajmovima, dobio nagrade i zlatne medalje u Ženevi, na Tesla festu, u Rumuniji. Potencijalni investitori ozbiljno su ušli u pregovore, a osim nekoliko banaka i Razvojni fond Vojvodine pokazao je spremnost da pomogne. Mile tvrdi da se vetrenjača može kombinovati s kolektorima za proizvodnju struje iz sunčeve toplote, što znači da radi i kad nema vetra.

Petak 19.09.2014. 07:39
Em sto lopovi ne biraju sta ce ukrasti, em sto se i drzavi ne svidja da takvi projekti samostalne proizvodjnje struje zazive. Cak sta vise u EU zabranjuju ljudima i Solarne Celije da montiraju, tj. prave nove zakonske odredbe da se i na takve stvari placa u buduce porez. Uskoro ce svako dobiti merac potrosnje vazduha i potrosnje sunceve energije. :-P
Petak 19.09.2014. 10:05
Циганштуре... краду непрекидно по северу Србије... ма по читавој Србији. Мада, када су нам лопине на власти, то је нормално.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online