Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.09.2014.
21:15
Blic A

Verbić ukida prijemne za fakultete

Ministarstvo prosvete još ne uspeva da izađe na kraj ni s malom maturom, a već se sprema da ukine prijemni ispit za fakultet i da uvede veliku maturu.

Srđan Verbić uvodi Veliku maturu za srednjoškolce
 

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da će generacija koja će upisati srednju školu 2015/2016. godine, a to su sadašnji osmaci, već znati kako će joj izgledati završni ispit, odnosno velika matura.

Uvođenje velike mature nije novost, budući da je predviđaju Strategija i Zakon o osnovama sistema obrazovanja. Međutim, zbog otpora koji postoje u akademskim i širim društvenim krugovima, njeno sprovođenje je već nekoliko puta odlagano.

Dok fakulteti negoduju zbog toga što fino zarađuju na održavanju prijemnih ispita, đaci, roditelji i nastavnici strepe zbog loše organizovane male mature.

- Toliko sam živaca izgubila oko male mature, da sada jedva imam snage da komentarišem. Sve ovo je jedna velika šarada u kojoj su najveće žrtve deca i posle iskustva sa malom maturom, čisto sumnjam da će i ovo sa velikom izaći na dobro - kaže Svetlana Jakovljevski Žaki iz Zrenjanina, čije je dete ove godine krenulo u srednju školu.


Otpori prema velikoj maturi ne treba da čude kada se ima u vidu niz skandala i propusta koji su pratili malu maturu, među kojima je i krađa testova iz štamparije. Takođe, uvođenje trećeg testa sa čak pet predmeta u malu maturu bespotrebno je preopteretilo đake. Tek kada je mala matura sa trećim testom prošla, Ministarstvo prosvete priznalo je da je takva matura ipak veliko opterećenje za petnaestogodišnjake i naknadno odlučilo da smanji broj bodova koje matura nosi kako bi rasteretilo decu.

- Plašim se da će uvođenje velike mature proći još dramatičnije. Mala matura istovremeno je služila kao završni ispit i kao svojevrstan ogled prosvetnim vlastima da provere kakvo je znanje učenika na nivou cele Srbije. Te dve stvari su nepovezane i ako se tako postavi i velika matura, neće biti dobro - smatra Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Kao i kod male mature, postavlja se pitanje da li su đaci spremni za tako obiman završni ispit koji podrazumeva da su đaci kroz celo školovanje učili sa razumevanjem. Velika matura (vidi tabelu) podrazumevala bi polaganje najmanje četiri ispita, a poseban problem je to što bi se za različite fakultete polagao skoro identičan ispit.

- Ministar Srđan Verbić juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online