Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 14.09.2014.
08:16
Z. Marjanović - Vesti A

Na putu smrti

Leto i turistička sezona na Ibarskoj magistrali donosi najveći broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, ali to ne znači da je Ibarska magistrala manje opasna van sezone godišnjih odmora.

Nagledao se svačega: Dragan Nikolić
 

Prema analizi saobraćajne policije koja danonoćno dežura na Ibarskoj magistrali, najčešći uzrok saobraćajnih nesreća nije vožnja pod uticajem alkohola, mada ima i toga, već nepoštovanje saobraćajnih propisa, preticanje na nedozvoljenim mestima, umor vozača i bahata vožnja automobilima velike kubikaže.

O autoputu do Čačka priča se godinama, i svaka vlast obećava da će Ibarska otići u istoriju. Još je Boris Tadić najavljivao da će biti gotov ove godine, a ova vlast najavljuje 2016. godinu.


Na putevima Srbije se godišnje dogodi oko 60.000 saobraćajnih nesreća sa oko 700 poginulih, a prema nekim statistikama od 1980. godine u saobraćajanim nesrećama je život izgubilo više od 36.000 ljudi, koliko ima jedan osrednji srpski grad. Najveći broj žrtava odnese Ibarska, a čak 58 odsto magistrale od Beograda do Čačka je ispod proseka po pitanju bezbednosti saobraćaja. Po broju nesreća izdvajaju se deonice puta kod Orlovače, na izlasku iz Beograda, u Lipovačkoj šumi, na deonici puta između Lazarevca i Ljiga, posebno deo puta kod Dudovice, a najveći broj nesreća sa smrtnim ishodom dešava se na deonici puta od Rudnika do Gornjeg Milanovca.

Posao za Kineze

Ugovor o izgradnji deonica autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga potpisan je maja prošle godine s kineskom kompanijom Šandong hajspid grup, a izgradnja se finansira kreditom kineske Eksim banke.

U stvari, cela Ibarska magistrala je najveća crna tačka Srbije jer gotovo da nema dana da se ne objave vesti o teškim udesima na ovoj najznačajnijoj, najozloglašenijoj i najopterećenijoj srpskoj magistrali kojom dnevno prođe između 10.000 i 20.000 vozila. O tome možda najbolje svedoče na stotine spomen-ploča pored puta.


Dragan Nikolić, vlasnika šlep-službe koja danonoćno dežura na Ibarskoj magistrali između Ljiga i Čačka, kaže za "Vesti" da se nagledao svega i svačega:
- Ponekad mi se čini da mi je život sudbinski vezan za Ibarsku magistralu i nesreće koje su na ovom putu smrti gotovo svakodnevne. Ipak, najteže mi je kad u udesima stradaju mladi i deca i to su slike koje se ne zaboravljaju. Znam mnoge naše ljude koji rade u inostranstvu koji su doživeli saobraćajni udes na deonici puta između Rudnika i Gornjeg Milanovca. Ili ih na ovom delu Ibarske magistrale sustigne umor, pa su manje oprezni u vožnji, ili su bahati na srpskim putevima jer po evropskim voze po propisima. Ovde se opuste smatrajući da mogu da voze kako hoće i to ih često skupo košta.


Oko sada već čuvene deonice Ub-Lajkovac, koja se gradi godinama, iako ima samo 12 kilometara, sukobili su se sadašnji i bivši resorni ministri. Zorana Mihajlović kaže da će zbog nelogične i nestrateške gradnje državu taj put dodatno koštati još tri godine. Milutin Mrkonjić je odgovorio da je zbog dokumentacije i eksproprijacije 2010. bilo moguće graditi samo taj deo autoputa ka Jadranu. Ipak, mnogi stručnjaci procenjuju da do 2011. godine nećemo imati autoput do Jadrana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.09.2014. 11:51
Svuda u svetu, u svakoj drzavi ima dobrih, i losih puteva. Nisu putevi krivi zbog cestih saobracajnih nesreca, vec je prvenstveno u pitanju savest vozaca. Mozete postaviti policiju na svakih deset kilometara, ali opet ce neki pametnjakovic jurne u bezumno preticanje, ili jurcanje po putu. Ono sto je na zapadu nezamislivo, kod nas je normalno. Mi uvek kukamo na puteve, a najvise se saobracajnih udesa desi zbog brze voznje, neprilagodjene brzine uslovima puta i u preticanju. Pa ko je onda kriv? Uzmi mo se jednom pameti i shvatimo da je nas zivot u nasim rukama.
Nedelja 14.09.2014. 08:42
Neko je tu u opasnom dilu sa okolnim pogrebnim službama
Nedelja 14.09.2014. 14:04
pre mesec dana sam bila zapanjena tokom voznje ibarskom magistralom..vozila sam po pravilu,60km na sat,a vecina vozila me je preticala,od kojih su mnogi to radili uz zvuke sirene i podignutim srednjim prstom...tako da ovaj put branim policiju...sami smo krivi za sve sto se desava...kada naucimo da ogranicenje brzine nije tu kao pravilo koje treba prekrsiti,smanjce se broj nesreca...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online