Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 08.09.2014.
13:25
mondo.rs A

Pročitaj ovo, neće ništa da ti HVali!

Danas je Međunarodni dan pismenosti i tim povodom, prisetili smo se nekoliko najčešćih pravopisnih i gramatičkih grešaka koje nas najviše nerviraju. Sasvim smo sigurni da nisu sve na spisku.

I čitanje može da pomogne da se svi malo opismenimo (Foto: Ilustracija)
 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, portal mondo.rs prenosi ovu kratku listu najčešćih jezičkih "zavrzlama" koje toliko "muče" građane Srbije i one koji se služe ćirilicom/latinicom.

Zvanični podaci o tome koliko je u Srbiji nepismenih su zastrašujući. A još je više zastrašujuće ako oni koji znaju da čitaju i pišu OVAKO pišu. To znači da je funkcionalno nepismenih još više od zvaničnog broja.

Ako ovako pišete, onda ste nepismeni:

Neznam
Dabi
Neidemo
Da biH
Hvali
jeR idemo u grad?
jel' u redu?
trebali smo...
odeLenje
vaLda
neko je pobedio SA 1:0
idemo na put SA kolima
počeo je SA radom...

Dakle, ne biH (ovo je mala šala) bilo loše da se raspitate kod nekoga ko zna, da konsulutujete knjigu iz pravopisa, a svakako bi bilo dobro da često čitate romane i drugu vrstu književnosti.

A sad lista...

Na prvom mestu ove naše "nepismene liste", našlo se mešanje "baba i žaba", odnosno mešanje je l' i jer. Je l' odnosno je li je upitna rečca, dok je jer veznik. Dakle, nije pravilno pitati nekoga: "Jer dolaziš danas?". Pravilno je "je l" (odvojeno).

A kada već govorimo o upitnim rečcama, ne možemo da preskočimo ni one ljude za koje ne znate da li su jeli, nekome su nešto dali ili pokušavaju da vam postave pitanje - sigurno znate nekoliko "pametnjakovića" koji spojeno pišu "je li" i "da li".

Prizanjte da se iznervirate malo svaki put kada dobijete poruku od osobe koja spaja negaciju "ne" sa rečima uz koje po pravilu "NEide". Takvi ljudi često će vam napisati: "Sutra neidem na predavanje", ali i "Ne moj da se ljutiš".

Među onima koji vole da se hvale svojom nepismenošću, ima i onih koji ne prepoznaju razliku između reči "hvali" i "fali". Oni će vas pitati: "Šta tome hvali?", a vama će se "okrenuti želudac".

Mnogi od nas su izgleda bili samo na pola školskog časa na kome se govorilo o padežima, pa zaboravljaju da, kada izgovaraju nečije ime, kroz padež "provuku" i ime i prezime - oni kažu Bred Pita umesto Breda Pita, Vil Smita umesto Vila Smita…

Jedna od nama omiljenih kategorija su i oni koji misle da su veći nacionalisti ukoliko napišu "srBski" umesto "srpski" - nisu, samo su malo nepismeniji.

Znate ono kad pozovete nekog na telefon i pitate ga: "Gde si", a on kaže: "Kući sam". Dok ste vi KOD KUĆE, "slošilo" vam se od odgovora koji ste dobili. Nažalost, nisu svi ni kod kuće, ima i onih koji idu u određeno "odeLenje", primaju "iNekciju", i u suštini, govore mnoge stvari koje vama užasno idu na živce.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 08:56
To je sada omiljena reč onih koji pišu titlove ispod serija...
Četvrtak 11.09.2014. 03:25
Da se pise pismeni i nekako, a ko toliko prati pravopis u sms porukama i forumima, ili ovim komentarima je zestoko iskompleksiran.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online