Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.08.2014.
04:24
Z. Gligorijević - Vesti A

Pastirice i vitezovi

Peti susret dijasporaca Lipovičke letnje noći održan je prošlog vikenda u Lipovici kod Despotovca. Ova jedinstvena manifestacija, koja neguje srpsku tradiciju i zaboravljene sportske igre, poput nadvlačenja konopca, bacanja kamena s ramena, skoka udalj i hajdučkog višeboja, ove godine obogatila je program.

Nadvlačenje konopca
 

Pored nove takmičarske discipline za decu, trka s jajetom u kašici i stare čobanske igre klisa, održan je prvi sabor Udruženja ovčara i kozara Srbije, koji čini tri udruženja sa oko 200 ovčara i kozara.

Sabor je imao edukativan karakter, a u revijalnom delu prvi put su birani najlepša pastirica i najlepši pastirski par. Starije žene takmičile su u predenju vune, a brojna kulturno-umetnička društva razgalila su sve prisutne. Kao i ranijih godina, posetioci su bili u prilici da vide rukotvorine umetnika iz celog Pomoravlja, a bila su izložena i stara srpska jela.

Siniša i Mila Dobrosavljević

Pored finansijske pomoći opštine, sponzori su bili firma Atel, tačnije njihova farma Bela reka, Siniša i Mila Dobrosavljević, koji su u Luganu od 1979. godine, a ove godine su doneli i kompjuter za seosku školu, dok je porodica Zarić, koja je takođe u Švajcarskoj, donirala štampač. Hotel Konačište obezbedio je prenoćišta za folkloraše, a Resavska pećina i Park maketa dozvolili su besplatan obilazak.


- Ove godine u gostima su nam bili članovi Udruženja vitezova Beli orlovi iz Beograda, koji su izveli svoj perfomans i koji su revijalno učestvovali u bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca. Takođe, prvi put imamo izlagače iz Turske. Firma Vomeks izložila je muzilice i opremu za mlekarstvo. To znači da manifestacija postaje sve poznatija i sve više firmi učestvuje u njoj - rekao je za "Vesti" Bojan Milanović, predsednik Udruženja Lipa Lipovica i član organizacionog odbora manifestacije.


Vladimir Ilić iz Lipovice, koji već 25 godina sa suprugom Svetlanom živi u Majndriziu, u blizini Lugana, došao je da podrži ovu kulturno-sportsku manifestaciju.

Najlepši pastirski par

Titulu najlepšeg pastirskog para poneli su 17-godišnja Aleksandra Dobrosavljević i 14-godišnji Nikola Vučković iz Sladaje kod Despotovca. Oni kažu da gotovo da ne propuštaju ovakva takmičenjima i da često pobeđuju. Bili su obučeni u autentičnu narodnu nošnju iz Gornje Resave, koja se od klasične srpske nošnje razlikuju po težinjavoj košulji.

- Mislim da je ovako nešto preko potrebno jer ova manifestacija predstavlja odličnu sponu dijaspore s maticom. Kada dođemo na odmor, puno nam je srce što možemo da vidimo naše igre, ali i da se vidimo sa zemljacima - izjavio je Vladimir.


Kama Živković iz Dvorišta kod Despotovca koji je sa suprugom Dragicom bio u Beču od 1972. do 1996. godine, i čija je cela familija u Austriji, kaže da ovako nešto treba da postoji jer su sela počela da odumiru pošto mladi odlaze u gradove ili inostranstvo.


- Pošto na odmor uglavnom dolazimo u ovo vreme, ne propuštamo Lipovičke letnje noći. To je jedinstvena prilika da se moja deca upoznaju s našom kulturom i tradicijom jer su treća generacija koja je u inostranstvu. Ove godine mi je najveću pažnju privukao štand s proizvodima od drveta jer u slobodno vreme i ja to radim u Italiji - rekao je Mile Jovanović, koji u okolini Vičence živi od 2001. godine sa suprugom Lidijom i sinovima Lukom i Filipom.


Nikoli Despotoviću iz Despotovca, koji živi u Stokholmu sa roditeljima i sestrom Julijom, najviše se dopao klis, hajdučki višeboj, a uživao je i u narodnim igrama jer nije često u prilici da vidi nastup nekog našeg kulturno-umetničkog društva.

Pasulj za sve

Gotovo da nije bilo posetioca koji nije prišao kazanu Stojane i Žarka Kojadinovića iz Lipovice jer je miris pasulja svakog namamio. Stojana je skuvala oko 20 kilograma omiljenog srpskog jela i besplatno uslužila sve ljubitelje pasulja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online