Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.08.2014.
09:14
Lj. Stojanović - Vesti A

Crkvi gase grejanje

Leskovačko Javno-komunalno preduzeće Toplana tužilo je crkvu u ovom gradu zbog neplaćanja računa za grejanje. Crkva po, kako kažu, usmenom dogovoru grejanje ne plaća od 1990. godine, a sadašnji direktor Toplane Nebojša Krstić želi da "sve uvede u pravni okvir".

Nemamo mi tolike pare: Dejan Stanković
 


- Mi smo im podneli tužbu, a račun je dostigao 830.000 dinara - kaže Krstić. - Crkva od 1990. godine koristi grejanje iz gradske Toplane ali oni do sada nisu tu uslugu plaćali. Moja želja je da se crkva uvede u sistem naplate, ili da se pravno reši da li oni treba da plaćaju grejanje ili ne.


Kaže da je čitav ovaj problem pokušao da reši kroz razgovor.


- Obavili smo nekoliko razgovora sa starešinom crkve. Rečeno nam je da je devedesetih godina sklopljen usmeni dogovor sa tadašnjim rukovodstvom Toplane da zbog toplovoda koji je prošao kroz crkveno dvorište oni ne plaćaju grejanje. Ali, oni nemaju nikakav pisani dokument o tome već se pozivaju na svedoke tog dogovora - rekao je Krstić koji objašnjava da on, kao direktor gradskog javnog preduzeća, ne može da sam donese odluku o oslobađanju crkve od plaćanja računa.

Ne haje za stare dogovore: Nebojša Krstić
 


- Mi smo utvrdili koliki prostor se u crkvi greje, napravili obračune i račune koje oni nisu hteli da prime - dodao je on.


Krstić kaže da mesečni račun crkve za grejanje iznosi oko 100.000 dinara.
Prema nezvaničnoj proceni ljudi koji rade dvadesetak godina u Toplani, kada bi se retroaktivno računao, leskovačka crkva bi dobila račun od tridesetak milona dinara za prethodne 24 godine.

Duguje i policija

Prema saznanjima "Vesti", među većim dužnicima za grejanje su i leskovački sudovi.
- Jeste, duguju, ali nije to strašno - tvrdi direktor Krstić. - Zajedno sa MUP-om duguju osam miliona dinara. Oni svoje mesečne rate plaćaju dosta redovno.


Arhijerejski namesnik Dejan Stanković ne zna kako će problem biti rešen. I on se poziva na devedesete godine i usmeni dogovor tadašnjeg starešine leskovačke crkve i ondašnjeg rukovodstva Toplane.


- Naš hram nije toliko moćan da to može finansijski da izdrži. Mi strahujemo za naše vernike jer kada dođu hladni dani grejanje je neophodno u crkvi, prostoriji u kojoj se krste bebe i kancelarijama u parohijskom domu - rekao je on za "Vesti".


Jedna od sveštenika koji će svedočiti kaže za "Vesti" da je devedesetih napravljen dogovor da toplovod prođe kroz crkveno dvorište na putu ka obližnjoj osnovnoj školi, što je bilo višestruko jeftinije rešenje za Toplanu i tadašnju opštinu Leskovac.

Demokrate neplatiše

Kada su u pitanju političke stranke, Krstić kaže da je problematičan jedino DS, kojoj po izvršnoj presudi treba prinudno da se naplati dug od oko milion dinara.
Krstić, inače kadar SNS, kaže da se ta stranka ne greje na sistem Toplane, da Jedinstvena Srbija redovno plaća rate iz reprograma duga, a da su socijalisti zatražili da budu isključeni sa daljinskog grejanja.
- Sa njima smo imali i sudski spor ali je sve to rešeno - kaže Krstić.


U crkvi kažu da su svedoci tog dogovora živi, ali da se oni koji su tada vodili Toplanu i bili u opštinskim organima "sada distanciraju". Dobro obavešteni izvori "Vesti" pretpostavljaju da je to distanciranje možda zato što su nedavno iz Socijalističke partije Srbije prešli u naprednjake, pa ne žele da ljute moćnike iz te stranke.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.08.2014. 10:45
Sada ce vlada da naredi da se zapleni crkva!
Sreda 13.08.2014. 09:43
Iza svega stoji POLITIKA I SNS BANDITI .
Sreda 13.08.2014. 11:53
Crkva treba sve da plaća kao i svi a kako će da plati to crkveni problem. Pop prima platu pa mi još uzme 100e za krštenje deteta i gde završe pare posle
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online