Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.08.2014.
07:47
D. Dekić - Vesti A

Žrtve poplave taoci nesposobne vlasti

Građani Srbije čije su kuće i imanja stradala u katastrofalnim poplavama, ponovo su žrtve, ovog puta sporosti u dodeli pomoći za sanaciju. Preko njihovih leđa prepucavaju se i međusobno okrivljuju direktor Kancelarije za pomoć u obnovi Marko Blagojević i čelnici nekih poplavljenih opština.

Stiću nove posledice: Loznica
 



Iako uplate stižu sa svih strana, ugroženi ljudi skoro tri meseca žive pod pod kišnim nebom. Osim obećanja niza funkcionera da jesen neće dočekati bez krova nad glavom, još uvek nisu dobili ništa. Blagojević prebacuje krivicu na opštine koje "sporo šalju rešenja", što je, kako tvrdi čelnik Smederevske Palanke Radoslav Milojičić Kena - gnusna laž.


On je javnosti dostavio faksimil dopisa Kancelarije koja "obavezuje jedinice lokalne samouprave da rešenja donose sukcesivno i da ih na dnevnom nivou ne bude više od 15-20".
 

Šta će biti sa njima: Obrenovac

- Moja je obaveza kao predsednika opštine, koji predstavlja 60.000 sugrađana i 1.100 poplavljenih domaćinstava, da reagujem. Nepravilnosti u radu ima još, pa je i opravdan strah da će nesposobnošću ostaviti građane bez krova nad glavom, iako dolazi jesen - obelodanio je Milojičić.


Blagojević je potvrdio da je uputio dopis u kojem opštine obaveštava da sukcesivno dostavljaju po 20 rešenja dnevno, zbog potrebe da se uradi kontrola i verifikuju činjenice da novac ne bi otišao u pogrešne ruke.

Nezadovoljni Obrenovčani

Isplata građanima Obrenovca krenula je pre dva dana, pošto su 1. avgusta blokirali most na Kolubari, ali su nezadovoljni sumom od 3.000 evra ponovo protestovali, tražeći da država uzme taj novac i obnovi im kuće. Mnogi žitelji ove opštine koja je najviše stradala u polavama još uvek su u prihvatnim centrima.


- U Srbiji je sada više od 40 opština koje su u velikoj meri pogođene poplavama i još stotinu koje su pretprele određenu štetu. Samo za ovih 40 opština trebalo je za ovih osam dana da stigne 6.400 rešenja, a mi smo dobili 344 ili šest odsto od očekivanog - pojasnio je Blagojević "Vestima".


Ukidanje Kancelarije zatražila je Nova stranka bivšeg premijera Zorana Živkovića ističući da je to nepotrebna institucija koja već u startu loše radi i izmišljen deo administracije s ciljem prikrivanja nesposobnosti vlasti da se suoči sa posledicama poplava. Traže i da Blagojević ode sa funkcije "kojoj nije dorastao" i da posao preuzmu ministarstva finansija i za vanredne situacije.

POVEZANE VESTI

Petak 08.08.2014. 07:50
Sanacije bi morale da se odvijaju na dva fronta istovremeno : popravka kuća i ubrzano kopanje odvodnih kanala, čišćenje potoka i postojećih kanala. Ja bih tio tako, da sam na mesto Velje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online