Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.07.2014.
15:24
Beta A

"Muškarci sve više žrtve radne eksploatacije"

Broj registrovanih žrtava trgovine ljudima ove godine je skoro dupliran u odnosu na prošlu, a pri tom je sve više zastupljena radna eksploatacija punoletnih muškaraca, izjavila je danas agenciji Beta direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajević.

Žrtve na suđenjima ne  mogu da dobiju nadoknadu štete: Elena Krsmanović
 

Ona je kazala da su u 2013. godini zabeležena 92 slučaja, a da je u prvih šest meseci ove godine evidentirano čak 86 žrtava i da se struktura žrtava promenila, odnosno, dok su ranije žrtve bile žene i devojke, sada su to muškarci.

"Vidi se da je porast drastičan. Trend se veoma promenio, prošle godine žrtve su bile uglavnom žrtve seksualne eksploatacije, dok ove godine za prvih šest meseci ima 76 žrtava radne eksploatacije", kazala je Kljajevićeva.

Ona je kazala i da se trgovina ljudima godinama odvijala prekogranično, odnosno da su to uglavnom bile devojke iz drugih država, ali da su u 2013. godini 88 žrtava od 92 bile državljanke Srbije.

Kao razlog za povećanje broja žrtava Kljajevićeva vidi lošu ekonomsku situaciju, ali i otvaranje velikih gradilišta u inostranstvu, i to uglavnom u Rusiji i Belorusiji.

"Te žrtve su uglavnom eksploatisane u građevinskoj industriji. Mi predpostavljamo da su naši građani eksploatisani i u zapadnoj Evropi, na poljoprivrednim dobrima i u tekstilnoj industriji, ali nismo imali povratnu reakciju", kazala je Kljajevićeva.

Portparol nevladine organizacije za borbu protiv trgovine ljudima ASTRA Elena Krsmanović kazala je da je prosečan broj žrtava po godini oko 100, ali da je to broj identifikovanih žrtava, što je tek 10 do 25 odsto od realnog broja žrtava.

Ona je kazala da u celoj Evropi trgovina ljudima u porastu, a da podaci u Srbiji pokazuju da je identikovan manji broj žrtava seksualne eksploatacije, što nije realno. Ona je dodala da je toverovatno zbog loših mehanizama za identifikaciju žrtava.

Krsmanovićeva je kazala da je problem i to što kada se žrtve izvuku iz lanca trgovine, one tu traumu proživljavaju ponovo na suđenjima, koja traju dugo, a žrtve ne mogu da dobiju nadoknadu štete i često na suđenju doživljavaju sekundarnu viktimizaciju.

Vulin:Država i poslodavci saveznici u bezbednosti radnika

Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, kada počinje primena dopuna i izmena Zakona o radu, da država i poslodavci treba da budu saveznici kako bi omogućili veću bezbednost radnika i dobar poslovni ambijent.
"Danas počinje s primenom Zakon koji treba da obezbedi vama kao najznačajnijim igračima u ovoj zemlji da radite bolje i efikasnije, ali istovremeno i Srbiji da efikasnije vodi računa o pravilima, radniku, zapošljavanju, da omogući da se razdvoji rad od nerada, da se poveća broj zaposlenih i da se značajno smanji rad na crno", rekao je Vulin na sastanku sa investitorima i izvođačima iz građevinskog sektora.

"Često im nisu zaštićena prava na bezbednost, pravovremenu informisanost, vrlo često se one ne tretiraju dostojanstveno na sudu. Žrtve moraju da se suočavaju sa ljudima koji su ih eksploatisali, što donosi nove traume", kazala je Krsmanovićeva.

Za 11 godina koliko krivično delo trgovine ljudima postoji u domaćem zakonodavstvu samo jedna žrtva je dobila naknadu štete. U 2013. osuđeno je 47 osoba, a najveći broj slučajeva se prekvalifikuje u drugo krivično delo, pokazuju podaci organizacije ASTRA.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online