Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.07.2014.
01:46
D. Dekić - Vesti A

Spasao kineski totem i Rembrantovu sliku

Ime i delo srpskog i svetskog umetnika Vladimira Manića, na godišnjicu njegove smrti, oživela je Galerija savremene umetnosti u Požarevcu. Izložba njegovih dela simboličnog naziva "Oblikovanje duše" je prva je posthumna postavka i svojevrsni omaž slikaru, ikonopiscu, konzervatoru i restauratoru koji je više od dve decenije živeo i radio širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, da bi se poslednjih godina vratio rodnoj grudi i za dom odabrao selo Pružatovac pod Kosmajem.

Vladimir Manić u ateljeu 

Radovi iz porodične i kućnih kolekcija njegovih prijatelja podsetili su na bogati Manićev umetnički opus, ali i dela koja, prema rečima njegove udovice Ane Manić, krase više pravoslavnih zdanja, zidove Nacionalne banke Paname, ali i domove holivudskih zvezda.

- Vladimir je prvenstveno bio konzervator i restaurator. U Srbiji je radio na manastirima Sopoćani i Gračanica, pa u Pećkoj patrijaršiji. Bio je član tima za konzervaciju i restauraciju u 15 jugoslovenskih manastira nastalih od 9. do 16. veka, a u SAD je oslikao i restauirao 23 crkve, među njima srpske, grčke, jermenske, ruske, indijske, ali i katoličke - priča Ana i seća se kako je punih osam meseci je radio Sabornu crkvu Blagovesti u Čikagu, gde je oltar pozlatio sa više od 30 kilograma zlata u tankim listićima, a u Dalasu oslikao bogomolju Svetog Konstantina i Jelene.

Vladimirova supruga Ana sa sinom
 


Među većim umetničkim poduhvatima ovog umetnika je i ulazak u tim za obnovu opere u Stokholmu, gde je svoje umeće ovekovečio na pozlati reljefa, kao i kapeli iz 11. veka, gde je staroj fresci vratio deo uništen u požaru.
 

PATRIK SVEJZI U ATELJEU

Manić je iz Beograda u svet krenuo kao diplomac Fakulteta primenjene umetnosti i za prvu destinaciju odabrao Svetu goru. Kasnije je magistrirao na akademiji u Firenci, a doktorirao u Americi na starim slikarskim tehnikama, bio član tamošnjeg Instituta za konzervaciju i predavač tehnike konzervacije srednjovekovnog slikarstva na Triniti koledžu u SAD.


- Pričao mi je da se na Svetu goru vraćao više puta. Tamo je sreo ruskog monaha koji ga je naučio tehnici pozlaćivanja i upoznao umetnika Bertil Isaksona s kojim je otišao u Švedsku. Iako mlad, ubrzo je na tamošnjem Upsala univerzitetu počeo da drži nastavu o starim slikarskim zidnim tehnikama - prati pričom umetnički put supruga.

Vladimir i Ana

Preko Antlantika Manića odvodi analiza i ekspertiza jedne od starih slika Andrea Mantenje. Ana kaže da on ostaje u Čikagu gde je radio za jedan institut i zajedno sa Srbima od kojih su neki bili i treća iseljenička generacija osnovao Providens - prvo srpsko umetničko udruženje i organizuje više izložbi.


Njegova kuma Mirjana Đurović Žarkić iz plodotvornog života u rasejanju ovog umetnika izdvaja priče o starim vrednim radovima kojima je udahnuo novi život. Seća se da je najzanimljivija restauracija u kojoj je učestvovao bio je veliki međunarodni projekat obnove starog grada Paname.

- Najstariji eksponat koji je spasavao od propadanja bio je kineski totem od drveta iz vremena dinastije Tao, star više od dva milenijuma. Pričao je kako je drhtao kada ga je uzeo jer su se delovi figurice na dodir pretvarali u prah. Najvrednije stvari na kojima je radio male Simon Martinova slika na drvetu vredna 12 miliona dolara, Rembrantova slika i Fragonarovo delo iz privatne kolekcije bogataša iz Ilinoisa - prepričava njegova kuma.


Glumac Patrik Svejzi bio je opčinjen delima ovog umetnika od momenta kada je zakoračio u Manićevu galeriju.


- Odmah je tražio da mu se upakuje jedna od slika, a potom su dugo sedeli u ateljeu i uz piće i cigarete pričali o umetnosti - seća se fragmenta američkog života umetnika i otkriva da je smrt sprečila Manićev dogovor sa čuvenim Bredom Pitom da otvori njegovu izložbu u SAD.

Čovek jabuka

Manićev umetnički pravac je poetski realizam, a čest motiv na njegovim delima jabuka, zbog čega je Americi nazvan Eplmen.
- Sa Timom Kelijem je držao čuvenu Olendorf galeriju i u to vreme napravio milionski ugovor sa jednom od najvećih kompanija za kućnu dekoraciju "Krejt i Berl" koja je dobila ekskluzivno pravo da štampa Vladimirove voćke na posuđu i salvetama - priča Ana Manić.

Jabuka, omiljeni slikarski motiv

 

PORTRET PAPE
Fascinirana umetnikom koga stručnjaci porede sa majstorom mrtve prirode Šardenom, bila je i supruga vlasnika jedne američke avio-kompanije.


- U ogromnoj sobi za prijem gostiju držala je samo klavir i Vladimirove slike od kojih su neke dostizale veličinu od tri metra - kaže Mirjana.


Vladimir Manić je pečat svoje umetnosti ostavio i na ogromnim plafonima bogataških američkih domova, radeći u teškim uslovima.


- Satima i satima je ležao na dasci skele koju je od plafona delilo svega pola metra. Bolele su ga i ruke i kičma, ali se istovremeno radovao svakom novom pedlju koji je uslikao - opisuje Mirjana.


Kad je čuo je da je raspisan konkurs za portret pape Jovana Drugog, odmah počeo da ga oslikava u prirodnoj veličini. - Njegov rad je među hiljadama pristiglih odneo pobedu, a delo je odštampano na razglednicama koje su obišle planetu.


Preminuli umetnik je osnivač Srpsko-irske kuće umetnosti, u čast ikonoslikara jednog manastira u Irskoj koji neguje umetnost na postavkama vizantijske pravoslavne ikone više od dva veka. Njegova spona sa "zelenom zemljom" je irska grofica Sara Dejvis sa kojom je bio u braku tokom života u Americi.

Vladimir u Moskvi
 


Ovaj umetnik, čovek sa pasošima Srbije, SAD i Irske, nije voleo granice. Najduže je živeo u SAD, pa je prema kazivanju njegovih najbližih govorio da je američki građanin koliko i srpski. Stalno je pričao da njegov povratak u domovinu nije definitivan jer odlazi i dolazi, kao stanovnik sveta koji je tamo gde mu je dobro, bez ikakvih ograničenja.


Vladimir Manić je preminuo u 56-oj godini, početkom leta prošle godine. Teška bolest ga je munjevito savladala i nije stigao da dočeka najveću radost, sina koji se rodio dva meseca posle očeve smrti i nosi njegovo ime. Ana je ponosna na humanitarni rad pokojnog supruga koji je tokom NATO bombardovanja 1999. u Americi sakupljao pomoć i slao u Srbiju.
 

Dedin miris boja

Deda ovog slikara po majci, prota Sima Žikić, završio je u Rusiji teologiju, filozofiju i slikarstvo i u Knjaževcu radio kao sveštenik, a u gimnaziji predavao veronauku i crtanje. Unuku je često pričao o životu u Rusiji, kako je upoznao velikana Lava Tolstoja i u Srbiju doneo knjigu koju mu je pred kraj života poklonio poznati pisac.
- Vlada je često znao da kaže da je od dede povukao miris slikarske boje - kaže kuma Mirjana.


Švedsko priznanje

- Dok je bio u Švedskoj, Vlada je povremeno radio u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, ali je najveći uspeh doživeo u Stokholmu gde imao je izložbu u galeriji Ulf Beneter. Tu postavku je jedan od vodećih likovnih kritičara Engel Brgston proglasio jednom od pet najzaniljivijih u ovoj severnoj zemlji. Bio je član Udruženja likovnih umetnosti Švedske Kraljevske Akademije - otkriva Ana Manić švedski fragment života preminulog umetnika.

  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online