Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.07.2014.
05:43
Z. Gligorijević - Vesti A

Dijasporci složni u zavičaju

Od 105 kuća u Beljajki, nadomak Despotovca, iz 80 su domaćini na radu u inostranstvu, uglavnom u Švajcarskoj i Austriji. Ti naši zemljaci su zato došli na ideju da osnuju Udruženje dijaspore Pokret za Beljajku, s ciljem da sakupljaju novac i njime poboljšaju životne uslove u svom zavičaju. Predsednik udruženja je Slobodan Rošković, njegov zamenik Milan Rošković, a predsednik Nadzornog odbora Dušan Perić.

Slobodan Rošković: Sve ćemo sami da sredimo
 

Ovo je jedino udruženje te vrste u despotovačkoj opštini.


- Našem selu nedostaju putevi, dom kulture, vodovodna i kanalizaciona mreža i još mnogo toga. Naše udruženje neće imati nikakve veze s mesnom zajednicom, ali nam je opština obećala da će na svaki evro ili švajcarski franak i ona uložiti istu količinu deviza - navodi za "Vesti" Slobodan Rošković, koji je već 34 godine na radu u Švajcarskom gradu Arauu.
 

U julu na dogovor

Slobodan Rošković je zamolio svoje zemljake da što više njih dođe ovog meseca kući kako bi se dogovorili na koji način će novac biti sakupljan i šta je najvažnije i preko potrebno da se uradi u selu. Članovi udruženja za sada su oni koji su trenutno u zavičaju, ali se Slobodan nada da će i ostali kada dođu na odmor - podržati njihovu akciju.

Sa njim u Švajcarskoj su i supruga Dragica, sin Jugoslav, snaha Irena i unuci Kristina i Kristijan, kao i njihova ćerka Bina, zet Milosav Erić i unuci Milan i Marija. Svi stanuju u istoj zgradi, ali svaka porodica ima svoj stan.


Slobodan je u Arau otišao 1980. godine. Najpre je radio kao stolar i to sezonski. Pet godina kasnije dobio je B vizu. Onda se zaposlio u firmi koja je proizvodila štof, a 1989. godine su ga primili da radi na aerodromu u Cirihu, gde je ostao do prošle godine, kad je penzionisan. Supruga je takođe radila u štofari, a kad je ta firma propala, zaposlila se u fabrici za proizvodnju farbi, u kojoj radi i danas.


- Iako sam lane napunio 58 godina, firma me je penzionisala jer sam hteo da odem u prevremenu penziju. Još uvek se nisam odjavio iz Švajcarske. Nisam se pokajao što smo tamo otišli jer ne bismo napravili kuće koje sada imamo. Od poljoprivrede je teško da se živi. Završio sam samo četiri razreda osnovne škole i ništa ne bih mogao da radim. Što se tiče moje dece, oni vole da dođu u Srbiju, ali mislim da ovde nemaju budućnost. Pored toga, u Švajcarskoj su njihova deca i moraju da ostanu tamo sve dok ih ne izvedu na pravi put - zaključuje Slobodan za naš list.

Petak 04.07.2014. 08:55
Vidi momka, vidi mu lanca!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online