Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.07.2014.
03:27
N. Đorđević - Vesti A

Mornari iz Šumadije

Verovali ili ne, u Kragujevcu živi 30 mornara! Osnovali su prvi jedriličarski klub u ovom delu Srbije, sa imenom svog grada, i tako ispisali prvu stranicu u istoriji šumadijskog moreplovstva. Na svu sreću mirnodopskog! Najzanimljivije je što su ovi zaljubljenici u morske talase skoro svi kontinentalci po rođenju, ali bio je dovoljan samo jedan susret sa brodom da zavole plovidbu i veoma ozbiljno krenu u ovu avanturu.


- Svesni smo da sama ideja da osnujemo klub u ovom dibidus kontinentalnom delu sveta zvuči zanimljivo, ali verujte, postalo je još zanimljivije kada smo se razmahali svojim aktivnostima i počeli da plovimo Jadranskim, Jonskim, Egejskim morem. Tada više nije bilo povratka. Svi smo se zarazili - kaže Dejan Blagojević, predsednik Jedriličarskog kluba Kragujevac.


Klub još uvek nema jedrilice u svom vlasništvu. Potrebno je da ih imaju pet kako bi bili ravnopravni članovi Jedriličarskog Saveza Srbije i tako osnovali školu jedrenja za decu od 8 do 14 godina. Time bi, kažu, ispunili svoju misiju i pokazali da Šumadinci imaju talenat za more, iako je najbliže more udaljeno više od 500 kilometara.

Za kormilo samo uz sertifikat

Pojedini od njih tridesetak, koliko je trenutno moreplovaca u klubu, imaju svoje jedrilice i tako se ispomažu. Takođe, i iznajmljuju jedrilice za svoje plovidbe. Ovaj hobi, pak, podrazumeva dobru pripremu, tako da svi članovi imaju obuke i niko ne uzima kormilo u ruke dok ne dobije sertifikat za plovidbu. Svi su prošli školu jedrenja Vega koja radi po principima Kanadske škole jedrenja.


Većina kragujevačkih mornara položila je ispite i stekla status skipera obalske plovidbe, čime su stekli pravo da mogu da polove Mediteranom. Iza svakog od njih do sada je ostalo oko 1.000 nautičkih milja, a Blagojević u šali kaže kada bi svi članovi kluba spojili milje, već bi oplovili pola sveta.


Mornari iz Šumadije su različitih godišta i zanimanja. Ima studenata, profesora, oružara, arhitekata, pravnika, doktora, privatnika. Na obuci su savladali veštine upravljanja brodom, saobraćajne propise, meteorologiju...
 

Nasleđe SFRJ

Aleksandar Nenković, arhitekta po struci, prvi je Kragujevčanin koji je imao brod u svom vlasništvu. Pre više od četvrt veka kupio je ljušturu broda u Portorožu i počeo sam da ga pravi. Kasnije je taj brodić zamenio uvoznim iz SAD, koji je sam dovezao iz Francuske do crnogorske obale. Igrom slučaja i on je more zavoleo u Splitu.
- Otac je bio fudbalski trener na čelu Hajduka i tamo smo živeli nekoliko godina. Od tada nije prestajala da me fascinira plovidba. Prvi brod sam uoči rata u bivšoj SFRJ u poslednjem trenutku spasao iz Slovenije i dovezao ga do Bara - kaže Nenković.

Čedomir Lazić, vlasnik privatne firme, objašnjava ovu privrženost morskim talasima:
- Život počinje tamo gde se završava obala. Moreplovstvo je atraktivno, priznajem. Ali i zahtevno! Drugo, nije tačno da su Šumadinci netalentovani za vodu. U Kragujevcu imamo uspešan vaterpolo klub, naša deca pobeđuju na takmičenjima u plivanju. Ja sam se, recimo rodio na brodu, koji je plovio od Visa do Splita. Pa valjda se inkognito u moje gene ubacio neki mornarski kod - objašnjava Čeda zbog čega mu je draže otvoreno more od rodne Šumadije.


Vlade Urošević, profesor matematike na Tehničkom fakultetu u Čačku i PMF-u u Kragujevcu, u ovom klubu u sekciji vinsurfinga i obučava mlade da jedre na dasci. Plovidbu je zavoleo kao mladić kada je otišao kod brata u Split. Tamo su, kaže, mladi umesto automobila, imali brodiće i to mu se svidelo.


Dejan Srećković, vlasnik privatne firme, nije imao baš mnogo veze sa morem, ali je zavoleo jedriličarstvo i sada uživa u plovidbi celim Mediteranom kao da je rođen na brodu. I oružar Branislav Bojić, po struci mašinski inženjer, plovi i svom snagom želi da klub kome pripada ostvari svoj cilj.


- Cilj nam je da deca u Šumadiji imaju priliku da probaju nešto sasvim novo. Rešeni smo da na našem šumadijskom moru, na jezeru u Šumaricama, organizujemo obuku za jedrenje u klasama optimist - otkriva Bojić.


Jednu od ekipa mornara iz Kragujevca na jesen očekuje regata u Crnoj Gori, a posada tri broda odlazi na flotilu u Grčku. Dejan Blagojević, inače informatičar po struci, kaže da se nadaju da će do tada dobiti pravo da koriste jezero u Šumaricama za obuku i tako steknu punopravno članstvo u Jedriličarskom savezu Srbije. Za sada su pridruženi članovi. Imaju svoje prostorije u centru Kragujevca, upravni odbor i statut. Svi odreda priznaju da uživaju u plovidbi više nego u bilo čemu drugom i da na moru traže spas od problema u poslu i životu. Čak i kad more nije sasvim mirno.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online