Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 02.07.2014.
05:18
D. N. Petrović - Vesti A

Iz škola proteruju znamenite Srbe

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu proglasilo je osam osnovnih škola u Sandžaku ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake i odmah je od Ministarstva prosvete zatražilo da se njihova srpska imena promene "bošnjačkim".

Pokretač akcije za promenu imena škola: Esad Džudžević


U zahtevu BNV-a se navodi da bi u Novom Pazaru trebalo promeniti nazive osnovnih škola: "Vuk Karadžić", "Stefan Nemanja", "Jovan Jovanović Zmaj" i "Desanka Maksimović". Ove škole trebalo bi da nose imena "znamenitih" Bošnjaka: Muhameda Hevaji Ushufija, Nazifa efendije Šućevića, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.


Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da bi osnovna škola "Aleksa Đilas Baćo" trebalo da nosi ime Ferhata-beg Drage, a osnovna škola "Aleksa Šantić" ime Kadije Gluhavičkog.

Briše "ić"

Esad Džudžević je nedavno izazvao veliku polemiku u Sandžaku i Srbiji pozivom Bošnjacima da, kako bi se distancirali od Srba, iz svojih prezimena izbrišu "ić" i "vić". Džudžević je već pokrenuo inicijativu za promenu svog prezimena i ubuduće će se prezivati Džudžo. Ne zna se koliko će ga Bošnjaka slediti.


Ako se usvoji predlog BNV-a, Osnovna škola "Vladimir Perić Valter" u Prijepolju nosiće ime Murata efendije Šećeragića, a osnovna škola "Svetozar Marković" ime dr Murata Ramovića.


U Bošnjačkom nacionalnom veću navode da većinu đaka i nastavnika u pomenutim školama čine deca bošnjačke nacionalnosti i da bi bilo "normalno" da škole nose imena znamenitih Bošnjaka. Većina predloženih imena potpuno su nepoznata većini Bošnjaka u Sandžaku, neki su u Drugom svetskom ratu bili saradnici okupatora.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Sreda 02.07.2014. 06:54
da nece mozda da organizuju i selektivno 'trovanje'ko sipci?
Sreda 02.07.2014. 07:42
Ma može on da bude i Džudžo i Mudžo al korene svog izdajničko-apoturičkog plemena nikada neće moći sakriti! Sumnjam da će ga poturice u velikom broju slediti, ipak imaju prečih problema, i oni sami ne znaju kako da prežive u ovoj zemlji nedođiji, a kamo li da će sad slušati nekog Džudžu-Mudžu kome je do glupiranja i ludovanja i da će davati popriličnu svotu novca kako bi menjali prezime koje inače i ne mrze, koje su nasledili od dedova svojih!! Dakle,Džudžo, is*ušio si hehe ;)
Sreda 02.07.2014. 08:09
idi u ameriku ili bilo koju drugu ozbiljnu zemlju I trazi da ti daju da promenis ime skole ili da se petljas u skolski sistem . pitaj meksikance I kineze pa I nas srbe kako deca stoje mirno svako jutro dok himna svira...ovakve gluposti samo u srbiji mozes da cujes....a ti dzudzo idi kod kroata pa njima prodaj bubrege za m..a...mozes da skoknes I do federacije, a ako ti pripadne muka ti zovi bila klintona!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online