Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.06.2014.
04:11
S. Sudar - Vesti A

Sorbona kao klopka: Zbog znanja primljen, a bez para ne može

Dok je u svetu aktuelna kletva "Dabogda ti sve kinesko pocrkalo u kući", u Srbiji ona glasi "Dabogda imao talentovano i pametno dete". Kao u rubrici "Politikinog zabavnika" pod imenom "Verovali ili ne", nesvakidašni talenat umesto sreće, ponosa i radosti kod nas donosi brige.

Vojislav Gligorivski

Oni koje su stigle reči "zlosutnice" jeste porodica Gligorovski, čiji je dugo čekani sin jedinac Vojislav, prvi maturant ugledne Matematičke gimnazije iz Beograda, nedavno primljen na čuveni Univerzitet Sorbona. Jedini je iz Srbije na ovom smeru koji je primljen ove  godine.


- Sorbona je podeljena po brojevima, ovaj deo univerziteta je poznat kao Pariz VI i nosi naziv "Pjer i Marija Kiri" i bavi se prirodnim naukama - matematikom, medicinom i farmakologijom. Matematika je u stvari baza, a osnovni predmeti su biologija, hemija i fizika - objašnjava šarmantni 18-godišnjak Vojislav Voja Gligorovski.


Na pitanje zašto se nije opredelio za Kembridž, Oksford, MIT, gde su već probili led njegove starije kolege iz ove gimnazije, Voja kao iz topa duhovito odgovara:


- Šta ću tamo, za matematiku ne postoji Nobelova nagrada - a onda ozbiljno dodaje da su njegova interesovanja uvek bila usmerena ka hemiji, biologiji i fizici, ali da bez matematike ne bi postigao nivo znanja koji mu je pomogao da bude primljen na ovaj ugledni univerzitet. - Moja interesovanja su usmerena ka hemiji, biologiji i fizici. Ali, matematika mi je pomogla da drugim naukama priđem na jedan drugačiji, praktičan način i pomogla da svakom problemu i rešavanju zadataka priđem na sistematičan i jednostavan način. Matematika, odnosno informatika u kombinaciji, recimo, sa biologijom je budućnost u nauci i to je ono što mene najviše zanima - analiza genoma. DNK je trenutno najaktuelnija i voleo bih da se obrazujem u tom pravcu.


Zato je i odabrao da na osnovnim studijama na Sorboni pohađa smer na kome su glavni predmeti biologija, hemija i geologija jer se samo na tom odseku izučava i matematika.


Iako ponosni, njegovi roditelji sada imaju glavobolju jer, za razliku od Kembridža, na primer, na Sorboni ne postoje stipendije za osnovne studije. A i za internat, koji je daleko jeftiniji od privatnog smeštaja, uzaludno je da konkuriše zato što po pravilniku prednost imaju studenti iz zemalja Evropske unije i oni iz frankofonog područja. Ispostavilo se da će njegovo studiranje zavisiti od sreće jer njegovi roditelji nisu u mogućnosti da plate sve troškove ni kad bi prodali svu imovinu koju imaju.

Skromni genijalac

Vojislav Gligorovski o sebi malo govori. Iako skroman, ono što ne može da sakrije i što se da proveriti jeste da je osvojio je brojne nagrade na takmičenjima, posebno iz hemije i biologije. Bio je i deo programa Istraživačke stanice Petnica. Govori engleski, francuski, španski, ruski i makedonski jezik. Postao je član Mense sa 17 godina, što je donja starosna granica za primanje u ovo udruženje.


- Meni su problem samo smeštaj i tekući troškovi, a oni su za grad kao što je Pariz preskupi. Raspitao sam se o svemu i moji snovi su poljuljani. Sve što sam želeo i trudio se da postignem postaje sve dalje sada kada sam nadomak cilja. Žao mi je jer samo na Sorboni postoji taj najuži smer u kojem bih voleo da se usavršavam. Zato ću sada da predam, za svaki slučaj, dokumenta za Biološki i Elektrotehnički fakultet u Beogradu - skromno kaže Voja Gligorovski, mladić pred kojim je svetla budućnost u nauci.


Kako će se rešiti ova priča, saznaće se uskoro, a Voja veruje da samo čudom može da se otisne tamo gde želi.

Sreda 25.06.2014. 06:16
Ево идеалне прилике да српке Владике на Западу, тј. Француској, покажу своје хришћанске и патриотске темеље у пракси. Сигуран сам да би Црква могла Војиславу да обезбеди смештај у Паризу са подмиреним текућим трошковима! Војиславе оди до Патријаршије, нема везе да ли си верујући или атеиста, и конкретно тражи помоћ за студирање у Француској. Потражи тамо ове којима су уста пуна милосрђа и човекољубља на европски начин, Иринеја Буловића и сл. и реци који ти је проблем. Можеш и на Теолошком факултету да потражиш од Декана да ти помогне, знам да имају могућности за то. Куцај (из све снаге) и отвориће ти се.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online