Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 22.06.2014.
18:39
Beta A

Peticija o zaštiti akademske časti

Peticija o zaštiti akademske časti u Srbiji koju je podržalo više od 1.800 naučnika i profesora iz zemlje i inostranstva podneta je danas Ministarstvu prosvete.

Sumnja u njegov doktorat pokrenuo je lavinu protesta i afera: Nebojša stefanović
 

U peticiji su podržani napori profesora koji su na sajtu Peščanika ukazali na neetičke radnje u delu univerzitetske zajednice Srbije i optužili ministra Nebojšu Stefanovića da je plagirao delove doktorata, a doskorašnjeg rektora Univerziteta Megatrend Miću Jovanovića da je u svojoj zvaničnoj biografiji lažno naveo da je doktorirao u Londonu.

Peticiju, koju je podneo profesor kriminologije s američkog Univerziteta Južni Mejn Dušan Bjelić, prosleđena je i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savetu za naučni i tehnološki razvoj, Konferenciji univerziteta Srbije i Komisiji za sticanje naučnih zvanja, navodi se u saopštenju.

Potpisnici peticije zatražili su da se formira nezavisna akademska komisija sačinjena od uglednih i nekompromitovanih profesora iz Srbije i inostranstva koja bi dala odgovore na sumnje da je Stefanović plagirao delove doktorata odbranjenog na Megatrendu.

Takođe se traži da se preispita akreditacija Megatrend unverziteta i da se u budućnosti ispitaju svi slični slučajevi, na privatnim ali i na državnim univerzitetima.

Oni su zatražili da se prilikom akreditacije univerzitetskih programa uzme u obzir i poštovanje etičkih standarda i pravila i da se sve master i doktorske disertacije u Srbiji, bez obzira da li su odbranjene na državnim ili privatnim univerzitetima, objavljuju u elektronskoj fomi, kako bi bile dostupne široj akademskoj javnosti.

"Pozivamo sve institucije i učesnike u debati da ovom problemu pristupe odgovorno i da ga ne predstavljaju kao političko, već kao akademsko pitanje", navodi se u peticiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.06.2014. 19:11
Ne znam da li ovaj GOSPODIN MINISTAR ima morala jer ako ga ima prvi sledeci korak bi trebao da bude ostavka a kao akademski gradjanin sa "DOKTORATOM" bi morao posedovati jedan odredjeni nivo inteligencije i shvatiti da posle svega ovoga nema buducnost u politici.
Nedelja 22.06.2014. 21:26
Sama cinjenica da je citrao druge, negde u potpunosti a negde sa morfoloskim tekstom, i da nije navedena bibilografija je dovoljna da ponisti doktorat. Doktorat je delo, koje prikazuje novi pristup problemu, tehnologiji ili bilo kojoj drugoj struci. Iskljucenje iz drzavnog aparata, oduzimanje doktorata kao i krivicna odgovornost ako postoji i njegova a i ljudi u megatrendu. Nazalost puna je skupstina politicara sa kupljenim diplomama a jedina struka im je clan "janjece brigade". Neverovatno kako svaki foteljas ima ili vinograd ili vise firmi, od cega? Od plate politicara ili od obrnutog novca iz drzavne kase i tendera ispod stvarne vrednosti zemlje ili ustanove. U ZATOVR!
Ponedeljak 23.06.2014. 06:50
Pa bar on je blizu zatvora, samo ga skreni. vucko nemoj da ti pobegne ko kosmajac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online