Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.06.2014.
10:49
B. Grujić - Vesti A

Mu(n)dijada ponos cele Bačke

Šajkaš je pitomo bačko selo bogate istorije i junačke prošlosti, lagodno ugneždeno u titelskoj opštini, sa svojih oko 4.500 žitelja, uglavnom srpske nacionalnosti. Kad dođe mesec jun, sve nekako zaživi u ovom selu, u svetu već čuvenom po tradicionalnoj manifestaciji Vojvođanska mu(n)dijada, koja okupi nekoliko hiljada znatiželjnika, ali pre svih ljubitelja ove neobično jake, i kažu izuzetno ukusne hrane, koja se sprema od goveđih belih bubrega.

Domaćini je joj tepaju da je svojevrsna gurmanska atrakcija, koja je obavezna stavka u rasporedu svih kuvara koji iole drže do sebe i svog imidža i to kako u Srbiji tako i u nekoliko evropskih država poput susedne Mađarske, ali i Austrije, Italije...

Pod tom "politički" korektnom rečju, gde se ubačenim slovom "n" prilagodilo značenje i za najzagriženije moraliste, krije se turističko-gurmansko-takmičarska priredba, u kojoj se ukrštaju kutlače najboljih kotlić-majstora u spremanju gulaša s goveđim belim bubrezima. A taj se događaj, objašnjavaju sladokusci, jednostavno ne propušta.
 

Afrodizijak

O belim bubrezima ispričano je mnogo priča, a najstariji članovi tamošnjeg lovačkog društva Zec tvrde da oni poseduju i neke afrodizijačke moći. Priča se da upravo zbog toga i šajkaške snajke tolerišu ovakav vid zabave, jer se posle degustacije "magičnog" gulaša u dužem periodu vraća preko potrebni mir u kući. Jedina nevolja je u tome što Mundijada pada u vreme seoskih slava i što se pozitivni učinci belih bubrega anuliraju posle litre popijene rakije. A to se u junačkom Šajkašu ne može zabraniti.

Zbog toga i ne čudi što se iz godine u godinu broj prijavljenih takmičara povećava, pa je sa skromnih tridesetak, uglavnom domaćih ekipa, sada cifra impozantna i dostiže i do 80 prijavljenih iz Beograda, Novog Sada, Subotice, ali i iz okolnih mesta poput Kovilja, Titela, Mošorina, Vilova... Gosti iz Sekešfehervara, Linca i Padove, posebna su priča, oni su se takmičili, ali i uživali u probanju brojnih đakonija koje su im pripremili ljubazni domaćini u Šajkašu.


Inače, propozicije su veoma jednostavne: dobije se tri kilograma svinjskog i junećeg mesa i po dva kilograma junećih belih bubrega, a sve ostalo je mašta i kreacija...


- Sve je počelo zaista slučajno, da ne kažem u šali, ovoj našoj, tipičnoj za Bačvane. Pošto sam po profesiji veterinar, koji je u svom životu nebrojeno puta štrojio, imao sam prilike da spremam raznorazna jela od belih bubrega. Nakon nekoliko komšijskih druženja, gde smo taj specijalitet kuvali u lokalnom restoranu, došli smo na ideju da malo popularizujemo čitavu stvar. A da smo u tome uspeli, dovoljno govori i činjenica da svake godine imamo sve više takmičara. Takođe, sve je više i posmatrača kojima je jelo od ovog sastojka, bogato hormonom testosterona, postalo bliže i pristupačnije, naglašava Novica Marković, osnivač i predsednik organizacionog odbora šajkaške Mundijade.
 

Kao i svake godine, tradicionalni lek protiv nesnosne vrućine - pivo i rakija, trošio se nemilice, tako da je atmosfera uvek "podgrejana" i prava.

Od jela do biča

- Od prosečnog bika dobije se oko kilogram belih bubrega. Znači, dva komada od po pola kile. Ostali deo "aparata" nije jestiv i služi prvenstveno za pravljenje bičeva - objašnjava mesar Đoka Ćurčić.

- Sve je opušteno i veselo, pa nikom baš nije stalo do pridržavanja strogih pravila. Zato smo mi, kao i ranijih godina, od kuće doneli malo dodatnog mesa. Pa ne možemo da se ograničimo na dodeljene količine, jer time ne bismo uspeli da nahranimo sve naše navijače i goste. A vidite i sami koliko ih ima - kaže u šali Srđan Ćurčić, ubacujući neke tajne začine u kotlić.


Osim zvaničnog programa na centralnoj bini, neizbežan dekor su i trubači i brojne tamburaške bande, koje daju "kontru" zvaničnom programu i uveseljavaju raspoložene goste za stolovima u brojnim šatrama.

Veterinari, advokati, doktori i paori

Naziv Mu(n)dijada je kombinacija domaćeg izraza za "bele bubrege" i latinske reči mundus: kosmos, svet... S namerom da postane svetski brend, ova manifestacija je prvi put održana 2007. godine, a posle osme reprize uspeh je vidljiv jer svakog juna u Šajkašu je sve više ljudi sa raznih strana sveta, koji su čuli i došli da vide i uvere se šta se sve to može skuvati i napraviti od belih bubrega... U ekipama, osim kuvara profesionalaca, ima i advokata, doktora, veterinara, paora... Svi se lepo zabavljaju i druže, uživaju u specijalitetima i hladnim pićima, a samo takmičenje i pobednici su u nekom trećem ili četvrtom planu...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online