Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.06.2014.
11:05
Lj. Savić A

Kuća puna vozova

Nemanja Vraneš je otišao iz Jugoslavije davne 1985. godine jer ga je ljubav odvojila od rodnog Beograda. U to vreme on je kao diplomirani agronom radio u velikoj i dobrostojećoj firmi PKB. Bavio se kooperacijom s privatnim gazdinstvima. Nije pomišljao da napusti svoju zemlju. Jedan kratak boravak u poseti stricu i strini u Njujorku promeniće mu život iz temelja.

Nemanja sa svojim lokomotivama sa svih kontinenata
 

U godinama kad se ne odlučuje na odlazak iz zemlje, Nemanja (39) je učinio baš to. I ostao 29 godina. Na ludi kamen stao je u Njujorku. Biljana Stanković mu je zarobila srce. Naleteo je na ženu svog života. Starija sestra je već bila u Njujorku 20 godina. Ona je radila u turizmu i tu mu je bilo prvo američko uhlebljenje. Vrlo brzo se zaposlio u poznatoj firmi RCI (Radio corporation of America).
 

Cenjen radnik

- Sestra je radila u turizmu i tu mu je bilo prvo američko uhlebljenje. Vrlo brzo sam se zaposlio u poznatoj firmi RCI. Kao i svaki Srbin koji se u sve razume brzo sam postao cenjen radnik u novoj kompaniji. Poznavao sam elektroniku, popravljao televizore iz hobija, a to iskustvo se pokazalo dragocenim. Radio sam u Dženeral elektriku i Bel elektriku - dodaje Vraneš.

Nekad je Nemanja sam menjao posao, a nekada je dobijao otkaz. Teško mu je to padalo, ali se snašao.


- Napokon sam se našao u svetu kompjutera. Uz dodatno obrazovanje (hardver i softver) više nije bilo tajni za mene. Tehnika je bila i ostala moja mladalačka ljubav. I danas važim za izuzetnog majstora za pojačala. Pravim ih i sebi i prijateljima. Ali, isključivo takozvane lampaše. Oni su najkvalitetniji i najcenjeniji - priča Nemanja.

Vozio lokomotivu

- Sve me je interesovalo, ali vozovi su ipak bili i ostali moja najveća ljubav. Još kao agronom u Pančevu gledao sam u njih sa divljenjem. Sam sam nekoliko puta upravljao lokomotivama. Od tada postajem ozbiljan kolekcionar. Trenutno imam 339 lokomotiva i više od 800 vagona. Vrlo zahtevan hobi koji iziskuje mnogo znanja, truda, novca i na prvom mestu ljubavi. Kao i za numizmtiku, potrebno je enciklopedijsko znanje. Za svaki model znam kada je i gde proizveden, koja mu je namena bila, koliko je bio u upotrebi, koja mu je svrha - naglašava Nemanja.


Nemanja je 1973. služio vojsku u Kninu. Veliki železnički čvor. Vide železničari da imaju posla sa čovekom za koga je nihov posao njegova ljubav. Daju mu na upravljanje mašinu 663 serije 3300.

Važi za jednog od najozbiljnijih kolekcionara vozova u svetu
 

Ogromna američka lokomotiva koju su Jugoslovenske železnice kupile od Dženeral motorsa. Kratka relacija, par stotina metara, ali za Nemanju je to doživljaj koji se pamti celog života. Prva šestica, dizel prenosnik! Nemanja je pročitao gomilu stručnih knjiga s Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta. Kako kaže, može da uđe u stručnu raspravu sa profesorima.


- Kada su ga kao klinca od 4-5 godina vodili na more, radovao se kad vidi neku staru lokomotivu.

Savet penzionerima

- Mnogi moji prijatelji su u penziji i ne znaju šta će sa sobom. Često mi se žale. Sutra bi se vratili na posao. Ali ja ne. Život mi je ispunjen i sadržajan. Svakome bih savetovao da nađe neki hobi koji mu je blizak. Valjda sam zato i ostao vedrog duha i mladolikog izgleda - kaže Nemanja.

Nemanjina kolekcija je poznata u svetu. Rangiran je među 30-40 najvećih i najozbiljnijih kolekcionara. Poseduje američke, japanske, evropske i kineske modele. Čak i iz južnoaffričke unije.


- Ljudi ne bi verovali koliko sam para dao na moju ljubav iz detinjstva koja je eksplodirala kada sam otišao u penziju - kazuje Vraneš.
 

Pre 30 godina Nemanja je bio član ljubitelja železnica Beograd. Kako kaže, oni su sad podeljeni na istorijat železnica, modelare...

Voli verske praznike

Nemanja jedva čeka Božić i Uskrs da bi se okupili. Problem predstavlja samo daljina. Najbliži prijatelj je na 30 kilometara. Iz tog razloga, slave se nažalost pomeraju. Ako pada neka slava u utorak, niko ne bi mogao da dođe. Zato se pomera na subotu.


Nemanja nema kontakt sa našom crkvom. Kako kaže, "nisam odlazio ovde pa eto nemam naviku ni tamo. Nisam neki bogomoljac, ali poštujem sve naše tradicije."


- Ima mnogo lepih stvari za čoveka koje ne traže mnogo. Politika me nije interesovala. Svojih principa se držim uvek - kaže Nemanja.

Ponosan na dedu majora

- Deda mi je bio Jova Vraneš, major iz Prvog svetskog rata. Poginuo je na Solunskom frontu, sahranjen na Zejtinliku. Bio je pravnik po struci. Mnogo sam ponosan na njega - veli Nemanja.

 

San iz mladosti

Svaki boravak u Beogradu Nemanja iskoristi da se vidi sa svojim kumovima, prijateljima, školskim drugovima. Susreti su obično u kafani, uz pivo.
- Želim da ostvarim svoj mladalački san. Pobratimiću se sa svojim prijateljem Mihajlom Mrkšićem Mrkijem - ističe Vraneš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online