Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 19.06.2014.
05:46
J. Arsenović - Vesti A

Dr koji je razotkrio Miću: Sateran je u mišju rupu

Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu dr Marko Milanović, koji je zajedno sa arheologom dr Miljanom Radivojevićem razotkrio nepostojanje doktorata vlasnika Megatrenda kaže da ga demant Miće Jovanovića nimalo nije razuverio. "On neprekidno menja svoju priču i time demantuje samog sebe", kaže za "Vesti" Milanović.

Dr Marko Milanović

O čemu se tu radi?
- Ako ima ikakav doktorat iz Engleske, a to nije definitivno potvrđeno, to je onaj odbranjen na Višoj školi u Portsmutu 1989. Kako u to vreme takve škole u Engleskoj nisu mogle da daju diplome, zvanja je davao Savet za dodelu nacionalnih akademskih zvanja. To nema nikakve veze sa Londonskom školom ekonomije (LSE), odnosno Univerzitetom u Londonu, za koje je Jovanović tvrdio da su mu izdali doktorat 1983. Drugim rečima, ako je doktorat uopšte odbranio, Jovanoviću je za to trebalo devet godina i nekoliko pokušaja i to na instituciji koja je po rigoroznosti i reputaciji daleko slabija od LSE. U svakom slučaju on je slagao.


Zašto državne institucije u Srbiji, počev od Ministarstva prosvete, beže od nadležnosti za ispitivanje valjanosti doktorata uopšte?
- Za to postoje i valjani i problematični razlozi. S jedne strane, univerziteti treba da budu autonomni od države i da sami odlučuju o validnosti akademskih zvanja bez diktata Ministarstva. Ovde je problem to što Univerzitet Megatrend, koji je u vlasništvu Jovanovića, odbija da to učini na objektivan i nepristrasan način. Drugi razlog za ponašanje Ministarstva i drugih institucija je nedostatak hrabrosti.


Da li je slučaj Jovanović u drugi plan potisnuo istragu o osporavanom doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića?
- Jeste, i to neopravdano.


Da se sličan slučaj desio u Velikoj Britaniji, kakav bi epilog imao?
- U bilo kojoj uređenoj državi postojala bi i lična i institucionalna odgovornost. Problem je u tome što Srbija nije uređena država, što ceo ovaj slučaj pokazuje.


Kako ste došli na ideju da istražujete postojanje doktorata Jovanovića?
- Miljana i ja smo na tu ideju došli potpuno samostalno i nezvisno jedno od drugog. Tek pošto smo obavili veliki deo istraživačkog posla, preko jednog zajedničkog prijatelja smo utvrdili da se oboje bavimo problematičnom biografijom Jovanovića. Ideja da je nas neko instruisao potpuno je smešna. Mi se Jovanovićem uopšte ne bi bavili da nam svojim bahatim ponašanjem i nipodaštavanjem naših kolega koji su prethodno analizirali doktorat Stefanovića, nije toliko išao na živce.
 

Koliko ste vremena potrošili na istraživanje?
- Nedelju dana, naravno istovremeno se baveći našim pravim poslovima. Neke od neistina koje Jovanović u svojoj biografiji navodi toliko su očigledne da se mogu proveriti za desetak sekundi na Guglu. Pravo pitanje je zašto niko iz vaše profesije to nije uradio u proteklih desetak godina.

Da li se kajete što ste ušli u ovu priču, i vas i koleginicu osporavaju, tvrde da niste profesori, nego samo predavači, da ste nečiji plaćenici...?
- Iskreno, da smo znali kako će cela stvar eskalirati, uključujući tu i hakovanje Miljaninog mejl naloga, čitanje njene privatne prepiske na televiziji, i Jovanovićeve prizemne uvrede, možda se ovime ne bi bavili. Cela epizoda je bar meni pojela previše vremena. S druge strane, drago mi je da smo dozvolili Jovanoviću da sam sebe tako temeljno raskrinka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.06.2014. 07:01
Srbija je zemlja gde su se i POLUPISMENI okitili titulom DOKTORA . Ni manje zemlje ni više "Dr" ni gladnijeg naroda .
Četvrtak 19.06.2014. 09:05
SJAJNO!!!! Dobro je da su raskrinkali tu iskvarenu seosku bitangu. Ima još masa nepismenih koji koji su pazarili te diplome MEGATRENDA u kafanama cenkajući sa mićom i njegovim potrčkalima... SVAKA ČAST OVIM MLADIM I ODVAŽNIM LJUDIMA!!!
Četvrtak 19.06.2014. 09:34
Ajmo sad dalje ima u Srbiji jos materijala da se raskrinka. Ima Toma, Velja, Stefanovic.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online