Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.06.2014.
03:24
M. Stanimirović - Vesti A

Direktor škole sa krampom u ruci

Direktor osnovne škole "Stevan Joksimović" iz Rogačice po svemu je neobičan čovek. Od prvog radnog dana kada je Rade Jezdić prekoračio prag škole u Čakovini nadomak Užica, dao se na obnovu oronulih škola. Posle tri godine ostao je bez posla. Otac troje dece nije birao šta će raditi. Kopao je kanale, ubacivao ugalj i u školi u kojoj je bio učitelj.

Rade Jezdnić u staroj "hondi" svakoga dana pređe više od 80 kilometara

Nije birao poslove jer je trebalo porodicu prehraniti. Zahvaljujući atletskoj građi i visini (težak više od 100 kilograma i visok 190 cm), obavljanje fizičkih poslova nije mu bio nikakav problem. Međutim, želja da se vrati pozivu prosvetnog radnika stalno ga je mamila. Za 200 dana završio je Pedagošku akademiju, a osam godina kasnije i Učiteljski fakultet, i to sve uz rad. Kada ga je Jovan Damjanović, načelnik Školske uprave iz Užica, 2005. godine pozvao u Alin Potok kod Čajetine, nije se dvoumio.

Škola zapuštena, bez mokrog čvora, trebalo je pored dnevnika poneti kramp, mistriju i ostale zidarske alatke. Rade je sa seljanima zasukao rukave i selo je živnulo. Škola je popravljena, napravljeno je kupalište na reci Katušnici i započeta zgrada za pletilje i urađen projekat za crkvu. Sa Vladanom Dabićem okupio je ljude, radilo se udarnički nekada i po 12 sati dnevno, a pomogao im je i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.


- Prosvetni radnik, naročito na selu, mora da oseća probleme ljudi sa kojima živi. Učenicima sam donosio doručak iz Užica, razvozio ih po zlatiborskim gudurama, vodio ih kod logopeda nekoliko puta sedmično u grad. Radio sam subotom i nedeljom - priča Rade Jezdić.

Podvig na Kadinjači

Pre dve godine na Kadinjači Rade je ispod šlepera spasao Lazara Sabatijevića iz Nove Pazove. Poluonesvešćenog, ne brinući za svoj život, vukao ga je 40 metara dok nije stigla Hitna pomoć. Postali su prijatelji i svake godine se viđaju na slavama, Jovanjdanu i Đurđevdanu. Za nesebično žrtvovanje dobio je priznanje za Najplemenitiji podvig godine.

Stiglo je i priznanje. Na Savindan 2009. dobio je Svetosavsku nagradu za poseban doprinos razvoju obrazovanja u Republici Srbiji, a godinu dana pre opština Čajetina dodelila mu je priznanje za izuzetan doprinos razvoju opštine.


Uprkos tome, Rade je ostao bez posla. U školi su ostala samo dva od osam učenika, pa je morao u čekaonicu Nacionalne službe zapošljavanja. Srećom, šest meseci kasnije direktor škole u Rogačici dao je otkaz, Rade se javio na konkurs, dobio zaposlenje i nastavio gde je stao. Iz Užica, gde živi, svakodnevno prevali starom hondom 82 kilometra, nekada i dva puta dnevno. Sa Milojkom Milosavljevićem, Radisavom Đunisijevićem, Svetlanom Prokić, Radovanom Radovanovićem, Ljubodragom Glišićem, Milanom Tadićem, Zoranom Jevtić i Milutinom Prokićem provodi najveći deo raspusta na popravci školskih krovova, sređivanju učionica, školskih dvorišta...


- Posla u školi i oko škole uvek ima. Tu su obaveze i u Mesnoj zajednici. Škola i selo moraju da dišu istim plućima - kaže direktor nadaleko poznat u užičkom kraju.


Njegovi učenici beleže zavidne rezultate na takmičenjima. Milenko i Ljubinko Aleksić i Aleksandar Stević osvajaju medalje iz istorije, a Anita Stević iz ruskog.


Otkad je vodena stihija razorila Srbiju, Rade radi bez predaha. Prikuplja i raznosi pomoć, u čemu mu pomažu Ivana i Vlade Stoiljković, Saša Kotorčević i Milomir Mandić. Od svoje zarade Rade je odvojio 10.000 dinara za pomoć nastradalim i poziva sve kolege da mu se pridruže.


Rade je jedan od kandidata za mesto načelnika Školske uprave u Užicu. Pravi čovek na pravom mestu. Spreman je za nove izazove. Ima recept za ozdravljenje školstva:


- Moramo obrazovati decu po zahtevima privrede i tržišta, školovanje kadrova kojih već ima na tržištu bacanje je para. Mi smo siromašno društvo za takve egzibicije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online