Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 18.06.2014.
15:58
Pressonline, B92 A

Nemcima nije jasno "kako Srbi preživljavaju"

U Srbiji se teško živi, zaključak je Florijana Hasela, novinara minhenskog dnevnika Zidojče cajtunga, koji je otputovao u Srbiju i razgovarao sa njenim stanovnicima. Reportaža počinje pričom o tome kako je lekar Ivan Prodanović iz Gornjeg Milanovca sredinom marta rešio da stupi u štrajk glađu zbog toga što ne dobija platu od jeseni 2012. godine...

Protest radnika zbog neisplaćenih plata i loših uslova rada - neretko viđena slika u Srbiji
 

"Nakon što su vest o tome preneli i mediji, u Milanovac je otputovao jedan državni sekretar iz ministarstva zdravlja i razgovarao sa Prodanovićem, direktorkom njegove klinike i gradonačelnikom. Ovaj je obećao da će grad ubuduće isplaćivati lekarima plate na vreme, kao i da će lično da kontroliše taj proces. Posle toga se u suštini promenilo vrlo malo: Prodanović i njegove kolege su u maju dobili plate za jul 2013, a ovaj lekar je nemačkom novinaru rekao da još nije dobio deset poslednjih plata, jer za to navodno nema novca".

U reportaži se dalje navodi da je novi premijer Srbije Aleksandar Vučić na izborima "ostvario ubedljivu pobedu pre svega zahvaljujući obećanju da će biti novih radnih mesta. A to je Srbiji – kandidatu za prijem u EU – preko potrebno: prema podacima Trgovinske komore, stopa nezaposlenosti u državi iznosi 29,5 odsto".

I Vučić je priznao da nezaposlenost i siromaštvo u Srbiji spadaju u najveće u Evropi.

Zidojče cajtung prenosi dalje Vučićeve reči da su opsežne reforme i modernizacija privrede i državnog aparata centralni zadatak njegove vlade. Ali, "dok se reforme ne sprovedu i počnu da deluju, moraće da – u najboljem slučaju – prođe nekoliko godina".

Minhenski dnevnik piše da i "oni koji imaju posao u Srbiji često mesecima čekaju na plate, što je pretnja za egzistenciju sa kakvom su suočeni i mnogi Bosanci i Hrvati, Albanci i Grci“.

Zaostatak isplata je u Srbiji uobičajen jer su preduzeća u krizi ili vlasti u prenaduvanom državnom aparatu nisu dobile obećani novac. Ili zato što šefovi firmi ili organa uprave zadržavaju novac i koriste ga za svoje potrebe, umesto da ga isplate radnicima i službenicima.

Novine pišu samo još o drastičnim slučajevima, navodi list i dodaje da svaki peti Srbin koji uopšte ima posao dobija svoju platu sa zakašnjenjem ili je uopšte ne dobija – što je procena Nezavisnih sindikata Srbije.

Prilično verodostojno opisana situacija u Srbiji!

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 16:09
Ај`` што не зна Швабо како преживљавамо, али ни нама није јасно како?
Sreda 18.06.2014. 19:29
Prezivljavamo zato sto smo lud narod,zato sto trpimo lopove politicare i zato sto smo osudjeni na propast jer smo sami prokleti kao narod jer nas ubi nesloga.Zato sto imamo sindikate guzice vodje koji samo misle na svoj dzep,zato sto lopovskom privatizacijom smo rasprodali sve sto je vredelo i to nije Milosevic prodao nego,,demokratska vlast Srbije,,a sada ce i SNS.I nsetacemo kao narod jer u Srbiji je zabranjeno biti srbin,ovo je zemlja svih naroda a najmanje srpskog.I na kraju prezivljavamo jos malo zato sto svi politicari lopovi koji su rasprodali firme i drzavu nikada nisu robijali,i nikada i nece.Ista sema samo igraci se menjaju,Srbiju pljacka sopstvena vlast decenijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online