Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.06.2014.
06:43
Z. Marjanović - Vesti A

Lopovi odneli bistu (živog) boema

Berači pečuraka u šumi na rudničkom Velikom vrhu bili su iznenađeni kad su primetili da je nestala bronzana bista čuvenog milanovačkog boema Svetomira - Cige Vujovića koja je na ovom mestu stajala skoro četiri decenije.

Svetomir Vujović pored svoje biste... dok je još stajala na mestu
 

O tome su obavestili Cigu Vujovića koji živi u Gornjem Milanovcu, ali onako, znajući da je narušenog zdravlja, prvo kroz šalu, a potom i ozbiljno saopštili su da bronzani Cigo, više nije tamo odakle je četiri decnije odolevao svakakom nevremenu, ali ne i lopovima. Cigo je sa svojom suprugom Slavkom stigao do Velikog vrha kako bi se uverio da priča berača pečuraka nije nekakav dug koji mu vraćaju, jer je u životu i sam znao da se našali sa drugima.

Neverica

- Ne mogu da verujem da mi je neko ovako nešto uradio. Celog sam života pomagao ljudima. Dolazila je i policija, izvršila uviđaj. Obilazio sam i sve one koji otkupljuju sekundarne sirovine u nadi da ću tamo pronaći bistu, ali ništa od toga. Nije meni samo do biste koja me je mnogo koštala, nego što su sa bistom ukrali i ona moja boemska i drugarska vremena, sećanja na moje prijatelje, na lepa vremena... Voleo bih da pronađem bistu, ali ne bih voleo da znam ko je to uradio jer bih mu, iako sam u godinama i iznemoćao, čini mi se, golim rukama izrekao kaznu - kaže Vujović.

Na ideju da sebi za života podigne bronzanu bistu Vujović je došao pošto je šezedestih godina posetio majčicu Rusiju čime se ispunio san čuvenog rusofila. Posle povratka milanovački boemi su mu priredili višednevno kafansko druženje na kojem je Vujović prepričavao, naravno uveličavajući mnogo toga, ali se kafanskoj bratiji među kojima je bilo i mnogo umetnika poverio da bi i on želeo da ima bronzanu bistu jer su mu se dopale one koje je video u Rusiji.

I odmah je pao dogovor da mu ovdašnji slikar Ilija Drašković izradi lik u gipsu, livac Boban Radović je prihvatio da Cigu ovekoveči u bronzi, a za nadzornika radova je odabran Desimir Žižović Bujin, autor antologijskog stripa "Mirko i Slavko". Ispunjena je i Cigova želja da bista bude postavljena tako da "gleda" prema Crvenog trgu u Moskvi.

Za taj posao odabran je Cigov brat Dobrivoje koji je sa ekipom geometara iz Beograda posao završio tek kada su pojeli petnaestak pečenih prasadi i popili bure od 50 litara rakije. Na kraju, kada je posao bio završen, pored biste koju je Cigo sebi za života podigao napravljeno je veliko boemsko druženje o kome se i danas govori u Gornjem Milanovcu.


No, vremena poštenja, druženja i uvažavanja su prošla, a došlo je vreme uništitelja koji zarad zarade od svega nekoliko hiljada kradu bronzane biste narodnih heroja i, eto, boema Cige Vujovića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online